rondelka wlewamy mleko i dodajemy cukier, dokładnie mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy kilka minut, aż masa trochę zgęstnieje. Dodoajemy połamaną czekoladę, czekamy aż się rozpuści i dorzucamy masło, polewa zrobi nam się lśniąca. Polewamy sernik
W kuchennej krainieNie było mnie przez kilka dni. Wsiąkłam tuż przed Świętami, i czuję się w obowiązku wytłumaczyć, dlaczego. Otóż w piątek miałam zorganizowaną wycieczkę do Kopenhagi, w
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarniku. Ciasto pieczemy najpierw 15 minut w 180 stopniach, a następnie skręcamy piekarnik do 110 stopni i pieczemy kolejne 45 minut. Ciasto przy poruszaniu foremką może być galaretowate, ale środek musi być całkowicie ścięty. Gdyby nie był, przedłużamy pieczenie. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na godzinę w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wkładamy sernik do lodówki. W oryginale owijamy
Relaxtimeśrodku. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie rośnie i nie opada- jest idealnie kremowy. Polecam Wam serdecznie. U nas zniknął szybko z lodówki. Na sernik o średnicy 22 cm będziecie potrzebowali: Spód brownie 100 g gorzkiej czekolady (pokruszonej) 1 i 1,4 szklanki brązowego cukru 2 duże jajka 115 g mąki 115 g masła(...)nagrzanego piekarnika. Pieczcie w 180 stopniach przez 8-12 minut. Obserwujcie i uważajcie, aby czekolady nie spalić. Powinna się ładnie skarmelizować. Wyjąć z piekarnika. Śmietanę zagotować krótko i zdjąć z palnika. Wsypać paloną czekoladę i wymieszać, aby powstał gęsty jednolity karmelowy sos. Sosem udekorować sernik. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdokładnie łączymy i gotujemy 1-2 minuty, aż maliny zagęszczą się a ich sok stanie się szklistą, błyszczącą galaretką. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia, co jakiś czas malinową frużelinę mieszamy. Gdy frużelina wystygnie możemy zabrać się za resztę. Zaczynamy od podstawy sernika, czyli naprawdę dobrego sera. Ten, z którego ja robię lody (i serniki!) to serek składający się tylko(...)smarowny, lekko kwaśny – dokładnie taki jak powinien być dobry ser na sernik. Serek przekładamy do miski i miksujemy go na puszysto razem z ekstraktem waniliowym i ze skórką startą z cytryny. Miksując, dolewamy do niego schłodzone mleko skondensowane i całość miksujemy na wysokich obrotach 3-4 minuty, do dobrego połączenia i lekkiego napowietrzenia. W drugiej misce ubijamy śmietanę
Karo in the Kitchencukru 1 kg sera twarogowego potrójnie zmielonego 400 g serka waniliowego 10 białek 3 łyżki mąki kukurydzianej 2/3 szklanki świeżej żurawiny 50 ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania sernika z żurawiną: Ciastka rozgniatamy, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową Żółtka ucieramy razem(...)piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st.C i pieczemy kolejne 80 minut. Studzimy w otwartym piekarniku. Po ostudzeniu ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy schłodzone. Sernik z żurawiną gotowy. Smacznego! Zapraszam po inne przepisy na serniki
Słodkie PrzyjemnościPrzepis dla fanów deserów sernikowych:) Są ich, setki, tysiące, miliony :) Jedni faworyzują tradycyjne, ciężkie serniki na cienkim cieście, inni ubóstwiają delikatne, kremowe wariacje. Ja tym razem postanowiłam przetestować sernik w wersji mini, nie korzystając z tradycyjnego mielonego kilkukrotnie twarogu. Bazą i podstawą tego przepisu jest ser mascarpone. Idealny do deserów, znany dobrze w naszych kuchniach :) Tutaj w połączeniu(...)wyłożony ciastkami, wykładamy masę serową, po same brzegi. Spokojnie, nic nam nie wypłynie, ponieważ masa nie urośnie :) Posypujemy ciasteczkami. Pieczemy 25 minut w temp. 150 stopni. Wystudzone mini serniczki koniecznie chłodzimy w lodówce minimum 2 - 3 godziny :) Twój sernik nr 1 to ??? Czekam na wasze opinie w komentarzach :) Pozdr., Ania
Mój Smak na ŻycieSernik królewski Ciasta są moją słabą stroną , ale jak się okazuje nie wszystkie . Sernik królewski , udaje mi się za każdym razem , jest to chyba ciasto ,którego nie sposób zepsuć . Polecam , tym , którzy tak jak , ja są cukierniczym beztalenciem , warto . Trud jest niewielki , ale efekt końcowy ogromnie smakowity . Pewnie mógłby, wyjść lepszy , ale kto by się przejmował(...)ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 55- 60 minut , bez termoobiegu . Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia , wtedy nie klapnie . Smacznego . Post Sernik królewski pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypowędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła(...)połączenia, nie miksować zbyt długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Masę serową przelać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze, a następnie posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówśliwek w czekoladzie (przepis tu ) będzie także sernik ze śliwkami wg przepisu z Moich Wypieków. Uwielbiam jego smak przypominający trufle i konsystencję, która naprawdę rozpływa się w ustach. SERNIK ze ŚLIWKAMI i DAKTYLAMI w CZEKOLADZIE Składniki: (forma 24 cm) spód: 150 g ciemnych herbatników 30 g masła masa serowa: 500 g sera 250 g mascarpone 100 g czekolady(...)serową przelewamy na spód z ciastek, tortownicę wstawiamy do większej formy wypełnionej do 1/3 wodą. Pieczemy w kąpieli wodnej 60 minut w 150-160 stopniach. Po upieczeniu studzimy,a następnie wstawiamy do lodówki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sernik polewamy polewą z czekolady rozpuszczonej w śmietance, ozdabiamy według uznania
Bon appetit mon amiePełnoziarniste placuszki z borówkami zrobicie w około 15-20 minut! Przepis nie wymaga użycia robota kuchennego, potrzebujecie jedynie miski i rózgi do mieszania składników. W momencie przygotowywania ciasta musicie zwrócić uwagę czy pojawiły się w nim bąbelki, jeżeli tak, wyrosną Wam na pewno piękne placuszki. Jedyną trudnością może być obracanie placuszków, ponieważ borówki się nieco wyślizgują z ciasta. Dlatego też(...)borówkami podałam z serkiem homo, świeżymi borówkami i bazylią do ozdoby. Smacznego! Zobacz też: Placuszki z banana i płatków owsianych Sernik z jogurtów greckich Przepis na pełnoziarniste placuszki z borówkami Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 20 minut Składniki 2 jajka 3 łyżki cukru pół łyżki sody oczyszczonej 200 g jogurtu naturalnego 100 g mąki pełnoziarnistej szklanka borówek olej
Kuchnia Bazyliirondelku na małym ogniu - grudki powinny się rozpuścić całkowicie, a cała masa odrobinę zgęstnieć (trwa to jakieś 5-8 minut). Cały czas mieszamy, bo przypalić to coś jest cholernie łatwo. Lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik - powinna być na tyle gęsta, żeby nie spłynąć w ciągu 10 sekund z blatu kuchennego. Całość najlepiej wstawić
sama złodyczDawno nie było żadnego nowego sernika, zatem dziś nadrabiam to rażące zaniedbanie, tym o to przepisem na delikatny śmietankowy sernik z pysznym kruchym kakaowym ciastem. Jest tak pyszny, że znikł nazajutrz po upieczeniu :) ps. dajcie mu czas by zastygł, inaczej będzie się rozpadał przy krojeniu :D Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka(...)masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto, a na jej wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 st. C następnie zmniejszamy temperaturę na 160 st. C i pieczmy jeszcze godzinę. Upieczony sernik najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDelikatny, kremowy, puszysty sernik bez pieczenia. Bez dodatku cukru. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś słodkiego, a liczą kalorie ;). Jest bardzo łatwy do zrobienia i z pewnością uda się każdemu. To taka moja propozycja na zbliżający się Dzień Kobiet :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kolorowy sernik bez pieczenia. Składniki 1 kg sera z wiaderka(...)płynny, ale taki ma być (dzięki temu nie będzie grudek). Masę z miską wstawiamy do lodówki na kilka minut, do czasu, aż zacznie delikatnie tężeć. Następnie masę wylewamy na drugą warstwę, która w tym czasie powinna już się ładnie zsiąść. Sernik wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę. Ozdabiamy dowolnie np. owocami. Uwagi Wszystkie galaretki możemy sobie rozpuścić
To co lubię - gotuję i polecammasy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Masę wyłożyć na czekoladowy spód, wyrównać wierzch sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby dobrze stężał (najlepiej na całą noc). Wierzch sernika: 250 ml soku wiśniowego + 9 łyżek; 2 łyżki cukru; 40 g mąki ziemniaczanej; 500 g wiśni wydrylowanych; 200 g porzeczki czerwonej(...)zagotować z 2 łyżkami cukru. Do gotującego soku dodać rozmieszaną mąkę i zagotować cały czas mieszając (około 2 minuty). Ugotowany budyń (nie będzie tak gęsty jak tradycyjny budyń) odstawić, dodać wiśnie i wymieszać. Ostudzić. Przestygniętą masę wiśniową wyłożyć na wierzch sernika i schłodzić w lodówce. Moje uwagi: 1. Tortownicy nie smarowałam masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania
In my kitchen