Oj, oj! Tylko nie zaczynajcie od liczenia kalorii ; ) Najważniejsze tutaj są smak i konsystencja kawy. Ta kawa jest nie tylko chłodna, orzeźwiająca. Jest aksamitna z
Szybko Tanio SmacznieSłoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko
W mojej kuchnimojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis naSezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.
Kuchnia ŁukaszaTaki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują
Takie tam pichcenieMyślałam, że nie dam rady dodać dziś tego przepisu, po pracy szybko biegłam na pociąg, w którym dla zabicia czasu zaczęłam spisywać post i teraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWielkanoc nie może zabraknąć sernika. Dzisiaj polecam sernik drezdeński - bardzo smaczny. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl. mąki pszennej 3 żółtka 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 2 jaja 150 g cukru 1/4 łyżeczki soli skórka otarta z pół cytryny 1 kg twarogu półtłustego(z wiaderka) 1 op.cukru wanilinowego(...)opakowania budyniu śmietankowego Masa budyniowa: 1 budyń śmietankowy 375 ml mleka 5 jaj 150 g margaryny 150 g cukru szczypta soli Wykonanie: Ciasto kruche szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Gotujemy budyń z mleka i cukru. Zaraz po ugotowaniu wrzucamy pokrojoną margarynę i mieszamy by się rozpuściła. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Schłodzone kruche ciasto równą warstwą
Pyszności Słodkościgalaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto(...)zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka-melon-jogurt Koktajl truskawki-ananas Lemoniada truskawkowa Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Czas
Kulinarne przygody Gatitytwarogu zmielonego do serników · 4 żółtka · 3 białka · 400 ml mleka skondensowanego (użyłam light) · 2 łyżeczki cukru waniliowego · 2 łyżki fixu do sernika(...)proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy 24 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć
Mania Gotowaniamoje smaki :-) Są też muffiny, tarty, sernik, ciasteczka, jabłecznik, rolada, desery, czy ciasta z owocami. Jest bardzo smacznie :-) Podsumowując: Świetna książka z ciekawymi propozycjami. Wszystkie przepisy nowe, większości nie robiłam, jest w czym wybierać. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego książka pięknie wydana z cudnymi zdjęciami. Wszystkie przepisy proste, szybkie w wykonaniu, a składniki ogólnodostępne. Książka idealna
kruche babeczkiponiedziałek dużo czasu spędziłam w kuchni. Nie dlatego, że robiłam wyjątkowo dużo różnych rzeczy. Skupiłam się na jednym - drożdżówce . Gdzieś w międzyczasie przygotowałam pyszny koktajl i szybką sałatkę na obiad, ale to właśnie ciasto drożdżowe pochłonęło całą moją uwagę. Zrelaksowało mnie niesamowicie, i sprawiło, że znów nabrałam chęci na blogowanie. Przez ostatni miesiąc pisałam bowiem raczej z przyzwyczajenia(...)prostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomocą papieru do pieczenia podwyższyłam jej brzeg o 1cm, więc bez zmiany proporcji składników można go też zrobić w nieco większej tortownicy. Na większą formę należy powiększyć ilość składników. Sernik stracciatella bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów (lub tyle, żeby pokruszonymi przykryć dno formy) 40g masła 10g czekolady deserowej masa 500g jogurtu greckiego 320ml śmietanki 30% 80g cukru(...)dość szybko tężeje, należy więc od razu wyłożyć ją na schłodzony spód biszkoptowy, wierzch wyrównać - całość schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc - czekoladę do dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki) - przed podaniem sernik udekorować
Smakołyki BerenikiHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia ŁukaszaHalloween`owych wypieków ciąg dalszy. Dziś wam prezentuję pyszne ciągnące się, a zarazem i chrupiące bezowe duszki. Boo! Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a
Kuchnia Łukaszawykonania: W dużej misce miksujemy twaróg z przesianym cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Gdy lekko się ostudzi dodajemy do niej cztery łyżki twarogu i szybko miksujemy aby nie powstały grudki. Gładką masę przekładamy z powrotem do sera i miksujemy. W osobnej misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie(...)wykładamy masę serową. Wkładamy całość do lodówki. Galaretkę robimy według przepisu na opakowaniu używając 3/4 zalecanej ilości wody. Gdy zacznie tężeć wylewamy ją na wierz sernika. Sernik chłodzimy w lodówce do momentu aż stężeje
Qchnia po prostu