koniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)się w formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjelikierem Baileys Składniki: Spód: 24 ciasteczka Oreo 3-4 łyżki masła – roztopionego szczypta soli Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 1kg gotowego sera na sernik 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego 4 duże jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki likieru Bailey(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik. Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po upieczeniu sernik zostawiłam w wyłączanym piekarniku do ostygnięcia przez około
Mała Cukierenkapory. A nazwanie go bajeczny, jak najbardziej do niego pasuje.Składniki:Ciasto kruche:szklanka mąki4 łyżki masła (ok. 60g)pół szklanki cukru pudrużółtkoMasa serowa:wiaderko serka mielonego na sernik (1kg)100g masła6 jaj (rozdzielonych)1,5 szklanki cukru pudrucukier waniliowy (cała paczuszka)2 łyżki kaszy mannyszczypta soliPolewa:150g cukierków Bajecznych1/2 szklanki kremówki (36%)Wykonanie:Piekarnik nagrzać do 200 stopni(...)wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 60-70 minut. Jeżeli pod koniec wierzch sernika, za bardzo będzie się rumienił, nakryć go folią aluminiową, świecącą strona do góry.Upieczony sernik, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjmujemy go i dostudzamy.Polewa:Cukierki pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka, zalać
Moje pyszne gotowanieCóż mogę powiedzieć o tym serniku - jest BOSKI! Pod każdym względem, a do tego jest niesamowicie prosty w przygotowaniu. Ma idealną konsystencję, jest delikatny, kremowy, orzeźwiający, kuszący kolorem i aromatem herbaty matcha. Soczysta limonka i delkiatna słodysz wspaniale uwydatniają oryginalny smak herbaty matcha. To mój nowy sernikowy hit :) Gwarantuję, że takim deserem zachwycicie nawet najbardziej wymagających gości :) SKŁADNIKI (tortownica(...)wymieszać z żelatyną, tak by nie było grudek. Miksując dodawać powoli do masy serowej żelatynę z herbatą. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Wyrównać. W tym momencie można udekorowac sernik np. płatkami kokosa, wiórkami białej czekolady, lub innymi ulubionymi ozdobami. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Podawać sam lub z owocami, świetnie pasują maliny, truskawki
DefinicjaSmakuSuper fajne ciasto na każdą okazję. Ładne, łatwe i pyszne. W internecie krąży wiele podobnych przepisów na ciasta pod nazwą "styropian", "sernik bez sera" itp. Ponieważ na ten jeszcze nie natrafiłam, więc zamieszczam i gorąco polecam. Ciasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Praktyczna pltalerza zwłaszcza gdy podajemy je dzieciom. Są proste w przygotowaniu i do tego dzięki kolorowym galaretkom fajnie się prezentują. Ten serniczek powstał z tego co miałam pod ręka. Zazwyczaj sernik robię z kilograma sera ale akurat nie miałam tyle więc na to miejsce dałam ubitą śmietankę. Był to bardzo dobry pomysł bo śmietanka nadała masie puszystości. składniki
Monia miesza i gotujemasę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić
Malinowe Pocałunkikąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki) - przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka
Smakołyki BerenikiJako, że nie mam "ręki" do pieczenia serników, postanowiłam przygotować sernik na zimno, pod postacią mini serniczków. Serniczki są z jagodami, a dodana galaretka o smaku jagodowym znakomicie "podbiła" subtelny i delikatny smak owocu. Nad serniczkami rozkwita kwiat w galaretce - przepiękna ozdoba, którą wbrew pozorom bardzo łatwo zrobić. Do przygotowana ok. 6 mini serniczków potrzebujemy: masa sernikowa
Jadło i czytadłośliwkami Tarta ze śliwkami, budyniem i bezą włoską Sałatka z grillowanym oscypkiem, figą i śliwką Aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi Śliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo(...)Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Powidła śliwkowe z piekarnika - szybkie, bez mieszania autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! | blog: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Śliwki pod kruszonką z migdałami autorka: smakufabryka | blog: Smaku fabryka Sernik kokosowy ze śliwkami i kruszonką autorka: aronia | blog: Cafe Amaretto 782. Dyniowe kluski odsmażane ze śliwkami autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Jaglane ciasto ze śliwkami autorka
Weekendy w domu i ogrodzieciasto, choć nie zawiera nawet grama sera, smakuję jak sernik ;) Znane jest również pod dziwną nazwą "Styropian". Nie wiem, dlaczego akurat tak je nazwano, ale jest warte uwagi! Kruchutki spód, sernik bez sera, owoce i kruszonka smakują razem wyśmienicie :) Ja użyłam sezonowym owoców (truskawek, malin, jeżyn), ale można zastąpić je innymi. Każdy, kto jadł to ciasto, był przekonany
Nastoletnie Wypiekaniewstawić do piekarnika, piec przez 60-70 minut lub do ścięcia się masy na środku sernika (podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, można to zrobić pod koniec przewidzianego czasu)- upieczony sernik pozostawić na trochę w wyłączonym, uchylonym piekarniku, następnie wyjąć na blat, ostudzić- ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- następnego dnia sernik wyjąć
Smakołyki Berenikipseudo – sernik jest bardzo zaskakujący, zarówno pod względem faktury, jak i smaku. Ma konsystencję aksamitnego, lekkiego klasycznego sernika. Jedyną różnicą jest użycie nie sera ale greckich, gęstych jogurtów. Ma orzeźwiający, lekko kwaskowy smak. Składniki: • 3 duże, gęste jogurty greckie po 440 g • 3/4 szkl. cukru • 2 cukry waniliowe • 4 budynie śmietankowe • 6 jajek
To co kochambardzo lubię serniki i z utęsknieniem czekam na powroty do Polskie gdzie mogę poszaleć z sernikami. Co w takim razie robię gdy nie mam pod ręką sera? Robię takie oszukane serniki:) Ciasto to jest lekkie i puszyste polecam dodać do niego rodzynki, kandyzowaną skórę z pomarańczy lub inne rzeczy które lubicie w serniku, na pewno będzie(...)zwartą kulę. Gotowe ciasto wykładamy an spód formy, resztę która została dajemy do lodówki. Spód podpiekamy przez 15 minut w piekarniku ustawionym an 180 stopni Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a następnie po łyżce śmietany. Gdy mamy jednolitą masę wsypujemy mieszając dalej mikserem budyń i dowolny aromat. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wkładamy
ciastkarnia na kruchym spodzieSerniki - te na zimno, te pieczone, te z rodzynkami, owocami, czekoladą lub z rosą. Wszystkie są wspaniałe i jako fanka serników mogłabym je jeść i jeść, i jeść ... Kiedyś istniał w mojej świadomości jeden rodzaj sernika - ten pieczony z rodzynkami. Potem pojawił się taki z rosą i ew. szlaczkami z czekolady, natomiast dzisiaj... jestem pod wrażeniem jak dużo pomysłów(...)wlewamy wodę, tortownicę owijamy dokładnie folią aluminiową (tak aby woda nam się nie wlała pod nią) i wstawiamy w blachę z wodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać. Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :) Można jeść równie dobrze z dodatkową
Jedzeniomania