straganami i kupiłby wszystko... Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno. Inspiracja Moje wypieki.Jeśli przygotujesz ten jagodowy sernik, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Proporcje na tortownicę o średnicy
Kulinarne przygody Gatitydostawałam od Was nowe wspaniałe zdjęcia, pełne pomysłów, smaków i radości. Dziękuję za każdą nadesłaną pracę i każdy komentarz! :) Sobotnie popołudnie spędziłam przeglądając raz jeszcze wszystkie Wasze serniki, czytając wiadomości i starając się jak najlepiej wybrać najlepsze prace. Tak, tak, ciężkie miałam zadanie jako juror, bo przecież nie wystarczy powiedzieć ten, ten i ten ;) Poniżej nagrodzone wypieki. Autorów bardzo(...)łaciatą dekorację z czekolady plastycznej i pełen fantazji opis jego sernikowych zmagań Zestawy cukierniczych niespodzianek wygrywają: Magda Trafalska za przepiękne zdjęcia i to, że podołała pieczeniu pod presją Wiesława za sernik w wersji pro – dla każdego coś miłego i za to, że nie dała się pokonać złośliwej elektronice ;) Ewelina Świeżyńska za kreatywną dekorację i czekoladowe motylki
Ciastkozercyupieczeniu pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia - po całkowitym ostygnięciu schłodzić przez noc w lodówce, dopiero wtedy wyjąć go z formy, odcinając brzeg cienkim nożem - sernik przechowywać w lodówce pod przykryciem
Smakołyki Berenikisłodki. Jest w sam raz. Poza tym taki sernik pasuje na każdą okazję - na świąteczny stół i do popołudniowej kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego
Smaczna PyzaSernik o korzennej delikatnej nucie , z masą serową bez zbędnych składników, pod śniegową mocno waniliową czapą, to propozycja na świąteczny stół, ale nie tylko, całość komponuje się znakomicie, jeden z lepszych serników który polecam dla amatorów serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek(...)palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia, pod koniec dodać skórkę pomarańczową, wylać na korzenny spód, wstawić sernik do nagrzanego do 180*c piekarnika piec 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec kolejne 20 minut, studzić w piekarniku
Wanilia i Kardamonzimno. Prosty i łatwy, nie za słodki, przygotowany na spodzie z biszkoptów.Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Truskawkowy sernik na zimno Składniki na tortownicę 26 cm Czas przygotowania: 4 godziny Masa serowa: 500 g sera twarogowego zmielonego(...)biszkoptów, u mnie zwykle i czekoladowe pokrojone truskawki kaszubskie na wierzch sernika Wykonanie: Sernik, jogurt i śmietanka powinny być zimne, wtedy sernik szybciej się zetnie. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie delikatnie mieszamy ją serem i jogurtem. Truskawki miksujemy razem z cukrem
Kulinarne przygody GatityPyszny, soczysty, delikatny sernik z dodatkiem malin ukrytych pod lekką budyniową pianką. Jest wyjątkowy!!! Piekłam go zazwyczaj z brzoskwiniami, ale dopiero dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku
Rozpustne gotowaniesernik, a każdy z krajów wypracował sobie własną recepturę jego pieczenia. Do Polski ciasto to przywędrowało za sprawą Jana III Sobieskiego, który po powrocie z Bitwy pod Wiedniem przekazał przepis na sernik, który być może właśnie z tego powodu, nazwany został sernikiem wiedeńskim. I tak o to sernik podbił serca i podniebienia Polaków. Bez spodu, na kruchym
Jacob Tastesdelikatnie. Masę wylewamy na ciasto , sernik pieczemy około 1 godzinkę w temp 170 stopni. Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, i nie wyjmujemy sernika. Niech trochę przestygnie w piekarniku. Piekarnika nie otwieramy. Przy robieniu masy, może nam się ona wydawać lejąca, i że sernik nie wyjdzie, nic bardziej mylnego, wyjdzie i jest rewelacyjny. Piankowy, delikatny, kremowy :-) Mi tylko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoknem jesień, a ja w kuchni jeszcze nie przestawiłam się na tryb jesienno - zimowy. Ale w kuchni zawsze robię to na co mam ochotę. Ten sernik powstał w mojej głowie pod wpływem słoiczków firmy ETERNO. Patrząc na cytrynki w syropie widziałam je właśnie w przezroczystej galaretce. Taką galaretkę po raz pierwszy zobaczyłam u Asi z Kwestia Smaku. Reszta(...)biszkopt z mojego notesu rodzinnego, a masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa
Blondynka Gotujeosiągnęliśmy sukces ;) Sernik malinowy ze względu na konieczność schłodzenia warstwy musu, warto przygotować dzień wcześniej, a przynajmniej rano, jeśli chcecie go podać pod wieczór. Składniki: 200 g ciasteczek zbożowych 120g masła 500g twarogu na sernik (jeśli nie używacie gotowego, należy go zmielić 2x) 3 duże jajka 170g cukru, najlepiej drobnego do wypieków 1 laska wanilii (ewentualnie
Pociąg Do Kuchniszybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje i jakość składników: Podstawowe kruche ciasto wyrabiamy z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtek jaj. Po licznych konsultacjach(...)najlepsze i nie ma siły, aby ciasto nie wyszło. Co to oznacza? 3 części mąki : 2 części masła : 1 część cukru (+ żółtka) Jeśli przygotowuję spód pod tartę na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to proporcje składników wyglądają następująco: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko (z jaja
W kuchni Katiesię jeszcze… i jeszcze… Ostatnio było dość gorąco, więc mimo prośby o sernik nie miałam okazji, by go upiec najbliższym. Jednak dzisiaj pod wieczór postanowiłam wziąć mikser i upiec pyszny cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem. Córeczka była zachwycona nie tylko smakiem ciasta, ale też i jego dekoracją (, w której troszkę pomagała). Mój pyszny sernik
Słodkie okruszkiPomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam(...)piernika. Następnie - puree z dyni i śmietanę. Miksuję, a gdy masa jest już gładka (będzie dość rzadka), wsypuję budynie i dokładnie mieszam. Na chwilę odstawiam, pod wpływem budyniu masa nieco zgęstnieje. sernik: Na podpieczony spód wlewam zgęstniałą masę, wyrównuję wierzch, a następnie rozkładam kruszonkę z pozostałego ciasta. Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika i piekę
W kuchni Karmel-itki