niż 45 minut(!) Moimi głównymi pomocnikami w sprawach smaku przy tym obłędnym serniku byli: olej arachidowy Oleofarm od Oleje Świata masło z nerkowców od Primavika Bez tych dwóch panów sernik nie byłby tak wyśmienity ;) Potrzebujemy: SPÓD: około 150 g herbatników maślanych 1 łyżka masła z nerkowców 8 łyżek oleju arachidowego Herbatniki kruszymy używając siły własnych rąk, bądź blendera(...)Dopiero wtedy wrzucam ją do garnka zalewam dwiema szklankami wody i gotuję na małym ogniu, nie mieszając. Kiedy wsiąknie większość wody, wyłączam gaz i zostawiam jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Kasza wsiąknęła całą wodę? Znak, że jest gotowa. Przekładamy ją do naczynia, w którym będzie nam się wygodnie ją miksowało, na gładki mus. Dodajemy jeszcze do ciepłej resztę składników
MamaOskarkaKasza jaglana ciąg dalszy… Tym razem zapiekana w cukinii, z porem, pomidorami, papryką i żółtym serem. Przepyszne, zdrowe, pożywne. Czego można chcieć więcej??? *Dla
moj przepis naMasę wylać/wyłożyć na przygotowany papier po pieczenia bądź folię aluminiową (u mnie lepiej odchodziły z folii niż z papieru- jeśli papier przywrze do karmelków, należy włożyć je pod ciepłą bieżącą wodę- papier wtedy odchodzi idealnie) 6. Masę zostawić na od 2 do około 5-6 minut, po czym nożykiem podzielić ją na batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest(...)bądź kosteczki. Można posypać dla dekoracji suszonymi malinami. Smacznego :) Zobacz także: Profiteroles z advocatem Batoniki Daim Batoniki Snickers Sernik Snickers
KreatywnePinynaprawdę dobre. Kropką nad i jest tu dodatek świeżej maliny, choćby jednej. Nie rezygnowałabym z tego pomimo, że sezon na te owoce jeszcze daleko przed nami. W przypadku serników trudno jest mi wykrzesać z siebie obiektywną ocenę. Czyli może jednak nałóg? ;) Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego (lub wiaderkowego) 2 jajka 3/4 szkl. cukru cukier waniliowy 2 łyżki mąki(...)piec ok 30 minut. Schłodzić w lodówce. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus malinowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie należy dodać zbyt dużo musu, bo krem będzie za rzadki (u mnie trzy płaskie łyżki). Serniczki dekorować
zadanie-gotowanieKolejna wersja naszego ulubionego chleba , tym razem w wersji z mąką gryczaną. Składniki na dwie duże keksówki o wymiarach 26 cm x 10 cm h=7
moj przepis naDziś na obiad zrobiłam zupę fasolową, mi smakowała, mojemu mężowi też, a synkowi niekoniecznie, szczególnie nie smakowała mu fasola, bo ziemniaki i marchewkę wcinał. Przepis pochodzi
moj przepis naLubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki(...)kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na około 0,5 cm i przekładamy do dużej, wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i dokładnie wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika
Słodkie Przyjemnościsans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sernik krakowski Składniki: kruche ciasto 250g mąki pszennej 100g cukru 125g masła 8g cukru waniliowego 1 jajko masa serowa 1 kg mielonego trzykrotnie twarogu(...)mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pozostały cukier i delikatnie łączymy z masą serową. Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, które nam pozostało
Smaki NataliiSzpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy około godzinę w 170 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy. Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy(...)Babka wielkanocna i Babka rodzynkowa Piekielna kuchnia Anety - Babka pomarańczowa Moje domowe kucharzenie - Babka drożdżowa anyżowa Słodkie okruszki ... - Babeczki orzechowe Grunt to przepis - Sernik z jogurtów bałkańskich Moje małe czarowanie - Mazurek różany Kuchnia i podróże - Orzeszki Esmeralda ze smakiem - Mazurek marcepanowy
Ewusiowe Smakijest! :D Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było. Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości! Jest to jeden z tych serników , po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością. Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych serników jakie robię! Ha! :D Jest idealnym pomysłem(...)pieczenia, żółtka i cukier waniliowy – miksujemy. Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek. MASA SEROWA: Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń. Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe. CAŁOŚĆ: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 3/4 ciasta, a następnie masę serową. Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 40 minut
Ostra na SłodkoMoja głowa jest skarbnicą pomysłów! w tym momencie chodzą mi po głowie przepisy na ciasto czekoladowe z fasoli, obiad z kaszą jaglaną, sernik na migdałowym spodzie,..itp. Wczoraj jednak zrealizowałam pomysł na szarlotkę, taka to szarlotka która składa się przede wszystkim z jabłek, mało w nim ciasta i to przemawia na jej korzyść ;) Składniki (tortownica o średnicy(...)kostkę i przekładamy do dużej teflonowej patelni spód patelni zalewamy wodą i dusimy jabłka na małym ogniu co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną a woda/sok wyparuje pod koniec duszenia dodajemy cynamon, mieszamy uprażone jabłka wykładamy do formy, a na wierzch wysypujemy pokrojone w słupki migdały wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmojprzepisna.pl | Mus brzoskwiniowy na zimę Już niedługo sezon brzoskwiniowy. Może zainteresuje Was przepis na mus brzoskwiniowy, który z powodzeniem będziecie mogli dodać do szarlotki, czy do
moj przepis narurkami waflowymi świetnie sprawdzi się na tę okoliczność :) Prezentuje się wspaniale i jest bardzo smaczny. Dzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;) Składniki: 750 g twarogu na serniki 3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych(...)pewien kłopot. Nie dałam rady ustawić wszystkich rurek od razu, aby się nie przewracały, dlatego najlepiej jest podzielić tortownicę na 4 strefy. Formę delikatnie przechylamy na jedną stronę wkładając pod przeciwny brzeg np. talerzyk lub małą deskę do krojenia. Wtedy zaczynamy układać rurki. Kilkoma łyżkami gęstniejącej masy serowej w danym kolorze (ja zaczęłam od zielonej) oblewamy ułożone rurki (tylko przy
MyCookBook.plPyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego
Kuchnia Łukaszazimowy płaszczyk, i wychodząc wieczorami z psą, to w niego się opatulam. Do tego dokładnie zawinięty wokół szyi szal i ciepłe, puchate skarpetki; powoli rozważam też zakładanie czapki. Biorąc pod uwagę fakt, że ciągle jeszcze kicham i prycham, nie jest to prawdopodobnie najgłupszy z moich pomysłów. Mimo wszystko jesień nie daje mi się we znaki aż tak, jak się tego(...)Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki
Pożeraczka, czyli raz adobrze