osobno żółtka i białka 120g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem serowy: 350g zmielonego twarogu (użyłam gotowego sera na sernik „Mój ulubiony” z Wielunia) 200ml śmietanki kremówki 36% 1 łyżeczka cynamonu 1 opakowanie cukru(...)łyżki cukru pudru 1 fix do śmietany (można pominąć lub usztywnić śmietanę żelatyną) 150g orzechów włoskich cynamon do posypania Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta
Mała CukierenkaUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny czyli sernik z czarną porzeczką. Upiekłam małą porcję w małej tortowniczce, bo wiedziałam, że będzie tylko dla mnie z powodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki(...)wlać do małej tortownicy, w której wyłożyć dno folią aluminową. • Piec w 130 st.C przez 80 minut. • Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. • Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej
To co kochamDanie typu leftovers. Z niedzielnego obiadu zostało nam sporo pieczonego kurczaka, którego dodaliśmy do makaronu chińskiego z niezwykłym sosem na bazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy! Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina Polecamy Wam ten przepis na tartę ze szparagami i prosciutto, zapieczonymi w kremowym serniku. Danie ładne, smaczne i łatwe do zrobienia. Środa: Bakłażan
Niedzielny kucharzNa naszych stołach zagoszczą mazurki, serniki, paschy no i oczywiście babki wielkanocne. Jedną z odmian tradycyjnych babek wielkanocnych jest babka gotowana. Moja będzie miała zapach
Tylko pysznieUwielbiam sernik i wszelkie jego odmiany. Dziś zapraszam Was na szybkie w przygotowaniu i pyszne serniczki z konfiturą z borówki (na zimno). Takie dwie porcje
Słodkie okruszkiPopularne ciasto, tym razem w wersji z czekoladą. Pychotka! Składniki: 1/2 kg sera do sernika 2 galaretki pomarańczowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml gorącej wody
Z Majeczką w kuchniSpód: 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie) 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki fruktozy(opcjonalnie) 2 łyżki karobu/kakao 4 łyżki jogurtu naturalnego Wszystko
Powiedz dietom nieNiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g
Z Majeczką w kuchniSkładniki:1 kg sera sernikowego8 jajek250g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 op. budyniu śmietankowego3 łyżeczki cukru waniliowego domowej produkcji300g herbatników250g borówek amerykańskichPrzepis:Białka oddzielamy od żółtek
Emcia Pichcipół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 200 g) - 1/2 szklanki mleka (jeśli ciasto będzie bardzo gęste) nadzienie serowe - ok. 200 g sera zmielonego jak na sernik - cukier waniliowy (15 g) - budyń waniliowy (40g) - tabliczka białej czekolady - jajko(...)łyżek wody do jej rozpuszczenia - łyżka mleka w proszku lub skrobi (jeśli polewa będzie zbyt rzadka) + wiórki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać mąkę (bądź mąki) z proszkiem do pieczenia i cukrem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej bądź w mikrofalówce z odrobiną mleka (ok. 1/4 szklanki), przemieszać
Kuchnia ElliePyszny, klasyczny sernik, na biszkoptowym spodzie, ale równie dobrze można zrobić bez spodu. Z wiejskiego, ekologicznego twarogu, z dodatkiem oleju, dzięki któremu sernik jest nieco lżejszy. Z pyszną polewą czekoladową, przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Po prostu trzeba go zrobić! ok. 700 g. twarogu 4 jajka 1 szklanka cukru budyń śmietankowy 10 dag masła 1 łyżka oleju(...)pieczenia. Ułożyć na dnie okrągłe biszkopty, wylać na nie masę serową. Piec ok. 1 - 1,5 godziny w 180 stopniach. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać w małe kawałki, dodać mleko i wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladą posmarować wystudzony wierzch sernika. Sernik wyjęty z piekarnika Podpieczone brzegi, mniam... Z polewą i przed zjedzeniem :) (adsbygoogle
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoimi modyfikacjami Czyż te kropki nie są urocze? Sernik w kropeczki zachwyca nie tylko najmłodszych domowników... Składniki: Czekoladowe ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki serka naturalnego homogenizowanego 3/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego Delecta 1/2 łyżki masła czekoladowego 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 2 łyżki kakao Masa serowa(...)mąką. Opcjonalnie wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy nasze ciasto czekoladowe. Odrywamy 2/3. Wykładamy nim dno naszej formy. Kawałek po kawałku, ugniatając ręką, tak aby nie było pustych miejsc. Następnie wylewamy na czekoladowy spód delikatnie masę serową. Z reszty ciasta formujemy w rękach małe kulki, lekko je spłaszczając. Układamy dowolnie (w odstępach) na masie serowej. Sernik wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkicynamonowego smaku. Idealnie smakują przełożone kremem, posypane cukrem pudrem lub w wersji solo. Ciasteczka podczas pieczenia nie zmieniają kształtu, więc możemy nadać im różne fantazyjne wzory, które będą ładnie prezentować się na gotowych słodkościach. Dodając mniej cukru - w ten sposób upiekłam blaty do mojego sernika na zimno - przepis wkrótce. (około 25 sztuk) 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej(...)niego dowolne kształty. (Używając wałka ze wzorem - ciasto należy najpierw rozwałkować zwykłym wałkiem, a następnie grawerowanym i dopiero później wycinać dowolne kształty.) Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Uprzednio można schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne.) Piec około 12 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione
Di gotujeJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie
mojewypiekiinietylkoCytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)funkcję samoczyszczenia już Wam nie raz wspominałam. Ale należy pamiętać, że piekarnik jest przeznaczony przede wszystkim do idealnych wypieków. Funkcja StreamBake jest wspaniała, warto z niej korzystać. Parowe pieczenie wspomaga wyrastanie ciasta, wypieki są delikatne i miękkie w środku, gorące powietrze tworzy też chrupiącą skórkę. Ja najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach
Słodkie okruszki