Jeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)cukrem pudrem. Z pozostałego ciasta i masy pieczemy tartaletki makowo serowe (przepis w kolejnym wpisie). Ten seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie
mojewypiekiinietylkoCytrynowe babeczki. Uwielbiam cytrynowe wypieki. Ciasta, ciasteczka, babeczki, a nawet serniki. Dziś zapraszam Was na proste cytrynowe babeczki. Lekko orzeźwiające, delikatne, idealne na deser. Do tego odrobina bitej śmietany i listki świeżej melisy lub mięty. Dla mnie idealnie. Dla mojej rodziny chyba też, bo babeczki jak zawsze zniknęły w mgnieniu oka. Ostatnio testuje mój piekarnik parowym Electrolux(...)funkcję samoczyszczenia już Wam nie raz wspominałam. Ale należy pamiętać, że piekarnik jest przeznaczony przede wszystkim do idealnych wypieków. Funkcja StreamBake jest wspaniała, warto z niej korzystać. Parowe pieczenie wspomaga wyrastanie ciasta, wypieki są delikatne i miękkie w środku, gorące powietrze tworzy też chrupiącą skórkę. Ja najczęściej używam tej funkcji, gdy przygotowuję drożdżowe wypieki. Ale i przy tradycyjnych ciastach, babkach
Słodkie okruszkizmieniłam - na sernik z masą kajmakową i batonikami Snickers. Podane składniki wystarczą na sernik o średnicy 25-26 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 125 g zimnego masła Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce łączymy mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy żółtka i drobno posiekane masło. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyklejamy spód okrągłej formy o średnicy 25-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika (około 10 minut). 2. Piekarnik
My Culinary Artsernik. składniki: masa serowa 1 kg zmielonego sera, u mnie z wiaderka 4 łyżki cukru waniliowego 4 kostki gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus arbuzowy 1 kg arbuza bez pestek i skóry 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody do galaretek oraz podłużne biszkopty do wyłożenia formy Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć(...)truskawkowe rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i wystudzić. Arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować blenderem. Następnie dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę wylać na wierzch sernika. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby masa dobrze stężała
Monia miesza i gotujeSernik na kakaowych biszkoptach z 2 warstwami masy serowej. Jedna to masa serowa z czekoladą, drugą warstwę tworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady(...)wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej) 200 g konfitury truskawkowej Śmietanę 30% ubić. Schłodzony sernik posmarować warstwą konfitury (zostawić 2 łyżki). Na to nałożyć bitą śmietanę. Na bitą
Moja Galeria Smakuoryginalnym przepisie sernik posypany był cukrem pudrem, u mnie obłożony jest właśnie pysznym, niezwykłym musem z pigwy, inaugurującym początek kariery tego magicznego owocu w mojej kuchni. Składniki (na tortownicę Ø 20cm): 2 nieduże jabłka, obrane i pokrojone w dużą kostkę 120 g herbatników pełnoziarnistych 75 g masła duża szczypta soli morskiej 2 łyżki rodzynek 4 łyżki rumu(...)podpieczone herbatniki. 4. Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze180°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec przez 30 minut. Znów zmniejszyć do 150°C i piec kolejne 30 minut. Zmniejszyć ponownie do 120°, po 10 minutach do 90°C, po kolejnych 10 minutach wyłączyć piekarnik. Ciasto wyjąć po następnych 10 minutach. Sernik nie powinien pęknąć, może
Kuchnia PrezydentowejMoim jedynym zadaniem kulinarnym na Wielkanoc było upieczenie sernika. Cudownie być gościem ;) Pyszny, słodki z orzechami, kajmakiem i polewą czekoladową. Taki jest właśnie sernik Snickers. Prawdziwa rozpusta i uczta dla zmysłów. Z tym ciastem zaczynałam wiele lat temu swoją sernikową przygodę :) Mam więc do niego sentyment i szczególnie go polecam. To już ostatnia prosta przed świętami. Wszystkim zaglądającym(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na ciasto wymieszać mikserem, wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę. Studzić w uchylonym piekarniku. Przygotować kajmak. Do garnka wlać śmietankę, wsypać brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut. Na wystudzony sernik wsypać posiekane orzechy, następnie wlać ciepły
zadanie-gotowaniepotrafiłam się zdecydować co zrobić: tartę czy sernik? Więc ostatecznie zdecydowałam się, na połączenie obu w jedno ciasto. I tak też powstała tarta ala sernik z całym mnóstwem truskawek. Polecam ten przepis, bo ciasto jest przepyszne. U mnie z półpłynną polewą czekoladową mleczną i truskawkami, ale z powodzeniem można ciasto udekorować jedynie cukrem pudrem i truskawkami. SKŁADNIKI Kruchy(...)serowo-truskawkową i przelać do formy na podpieczony kruchy spód. Wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na 15 minut. Następnie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i tak studzić ciasto (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury, bo wtedy opadają). Dekoracja: Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą
Passions hobbies lifeznalazł się na blogu. Podziwiać go mogły osoby z facebooka i choć zachęcały do dodania przepisu, to postanowiłem zmodyfikować przepis i dodać dopiero jak będę z niego całkowicie zadowolony. Serniki ogólnie bardzo lubię, trochę bałem się jak wyjdzie mi mój pierwszy i choć nie był idealny, byłem z niego dumny :D Z tego drugiego to już całkiem :) W piekarniku(...)Pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia, wlewamy do niego masę. Wstawiamy na 1 poziom do parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 40 minut. Po 40 minutach wystawiamy pojemnik z sernikiem z parowaru i czekamy aż ostygnie. Jak już przestygnie, podkładamy talerz i przewracamy pojemnik tak, żeby sernik znalazł się na docelowym talerzu :) Zdejmujemy folię
Parowar FacetaDziś zapraszam Was na pyszny wiśniowy serniczek z ricotty z kawałkami białej czekolady . Taki deser smakiem i uroczo różowym kolorem zawsze wywołuje uśmiech na mojej twarzy
Słodkie okruszkiprosty do zrobienia. I zdecydowanie warto go zrobić! ;) Nie trzeba dodawać jagód - można zrobić po prostu sernik kawowy. Można dodać również rozpuszczoną tabliczkę czekolady lub kakao i zrobić sernik czekoladowy. Składniki: Spód: 200 g ciastek maślanych 80 g masła Masa serowa: 1 kg sera sernikowego lub półtłustego potrójnie mielonego 120 g (ok. 1/2 szklanki) cukru 3 duże jajka(...)dodawać, a jeśli macie mrożone - dodać bez rozmrażania!) i wylewamy na nie masę serową. Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Smacznego :) P.S. Czy wspominałam, że sernik jest idealny do kawy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem: cukier puder utrzeć z gęstą śmietaną polecam smaczny w połowie oszukany sernik...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsmaku i idealnej konsystencji :)5. Masę wylewamy na przestudzone ciasto.6. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika - PIECZEMY 45 minut - góra-dół z termoobiegiem. (obserwujemy - jeśli za bardzo będzie się przypiekać, a środek nadal będzie rzadki - zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia)7. Przygotowujemy bezę (3-4 białka ubijamy z cukrem - na oko, na sztywną pianę)/nasz przepis na idealną(...)białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli możemy rzucić okiem) :) - to sprawia, że nasze cudo "klapnie".Ten sernik to szaleństwo dla podniebienia. Posmakuje chyba każdemu - a jak nie posmakuje
Wypisz Wymalujintensywny i mocno czekoladowy sernik, dla którego warto zgrzeszyć by po jednym kawałku zaspokoić apetyt na czekoladę na długi czas:). Nam bardzo zasmakował i na pewno powtórzymy. Sernik: 1 kg mielonego sera 200 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 5 jajek 1 budyń waniliowy 200 ml śmietany 30% 2 łyżki kakao 150g cukru 100g ciastek owsianych(...)wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciastka tak by zakryły spód, część możemy połamać by uzupełnić puste miejsca. Na ciastka wylewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 1,5h. Studzimy w uchylonym piekarniku. Chłodzimy w lodówce, najlepiej przez całą noc. 3. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy w garnuszku z mlekiem. Smarujemy nią górę i boki sernika. Posypujemy pokruszonymi ciastkami. Pozostawiamy
Szefowa kuchnismaku “Koktajl Truskawkowy”. Ciasto jest lekkie i wygląda wspaniale, bardzo polecam… Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” Składniki: Spód: 250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej Krem: 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g umytych, obranych truskawek 3 łyżki cukru pudru 70g pokrojonych(...)smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa). Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Krem: 2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 3. Truskawki zmiksować na mus. 4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta
Mała Cukierenka