Pyszny, lekki sernik na zimno z jagodami. Składniki: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g twarogu półtłustego 250 ml mleka 180 g śmietany 30% 4 łyżki żelatyny szczypta soli 200 g jagód 3 łyżki cukru opakowanie galaretki jagodowej ok 200 g herbatników Przygotowanie W wersji z blenderem, do miski wrzucamy jagody (jakieś 150 g, resztę odstawiamy), twaróg, mleko(...)mieszamy. Na blaszkę (24×24 cm) wykładamy herbatniki, na herbatniki wylewamy masę i odstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i czekamy aż ostygnie. Na zastygłym serniku układamy resztę jagód i powoli wylewamy zimną, ale jeszcze nie zastygłą galaretkę. Ponownie odkładamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnezawsze tradycją w moim domu jest przygotowanie sernika gotowanego na cieście miodowym , polanym sosem tiramisuSernik gotowany na miodowym cieście SKŁADNIKI:CIASTO jajka - 2 sztmąka - 3 szklsoda - 2 łyżeczkimiód sztuczny - 3 łyżkimargaryna Palma w złotym opakowaniu - 1/4 kostkiśmietana - 3 łyżkicukier - 3/4 szklMASA SEROWAser biały w kostkach - 1 kgaromat migdałowymleko - 1/3 szkljajka - 4 sztcukier - 250 gmargaryna(...)masy serowej, delikatnie mieszając już łyżką. Całą masę serową przełożyć do garnka, mieszając doprowadzić do zagotowania, uważając aby masa się nie przypaliła. Budyń wsypać do garnuszka, wlać mleko, dobrze rozmieszać. Wlać rozrobiony budyń do gotującej się masy serowej, zagotować. Na samym końcu dodać kilka kropli aromatu wymieszać. Masę podzielić na 3 części. SKŁADANIE CIASTA
Kuchnia Danusisię przez powolne dolanie espresso do gorącego, spienionego mleka, tworząc trzy warstwy: mleko, kawę i mleczną piankę. Latte macchiato podawane jest zazwyczaj w przezroczystej szklance, w której ładnie wyeksponowane są wspomniane warstwy napoju. Dla wielbicieli słodkiej kawy, napój można dosłodzić do smaku, a pianę udekorować kakao, cynamonem lub startą czekoladą.Sernik przypomina latte macchiato wyglądem i smakiem. Składa się
Smakołyki Berenikinaczyniu ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut
Gotowanie moimi oczamijakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko(...)Następnie dodajemy aromat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy wg tradycyjnej mamowej receptury . Sernik dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być wiórki kokosowe, prażone płatki migdałów czy orzechy. U mnie tym razem kolorowa posypka
Kuchnia po mojemuOczywiście czarna porzeczka najlepiej smakuje na surowo, ale możemy też z niej przygotować przetwory, albo użyć do ciasta, na przykład do sernika na zimno . Dziś natomiast zapraszam na najzwyklejszy koktajl z czarnej porzeczki, przygotowany na mleku. Pyszny, lekko kwaskowy o przepięknym kolorze. Koktajl z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 szklanka czarnej porzeczki 1 szklanka mleka
Kulinarne przygody Gatityzimnego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru Masa serowa: 80 dag sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 120 ml oleju 250 ml mleka Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko
Salonik smakówpowinno być problemu ze zjedzeniem. Kilka dni można go przechowywać w lodówce. Można na bazie takiego serka przygotować również sernik, zarówno na zimno jak i pieczony. Przepis znaleziony u Olgi Smile . Składniki: - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki mleka roślinnego (owsianego, ryżowego lub sojowego) - 1 szklanka jogurtu sojowego lub krowiego (gdy nie zależy nam na bezmleczności serka
Smaczne ZdroweSzybki w przygotowaniu, rozpływający się w ustach sernik z kawałkami czekolady polany polewą.SKŁADNIKISpód 250 g herbatników180 g masła orzechowego3 łyżki roztopionego masłaMasa serowa1 kg białego sera20 dag masła30 dag cukru2 jajka1 budyń waniliowyulubiony aromat100 g gorzkiej czekoladyPolewaSzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIESpódHerbatniki drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na dno formy mocno(...)schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 CPolewaW rondelku rozpuścić masło, cały czas podgrzewająca dodać cukier, mleko oraz kakao gotować na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.Zimny sernik polać gorącą polewą. rrarossa@gmail.com
RAROSSAsłodko z dodatkiem maku. Bardzo nietypowo i smakowicie! Sernik na bazie tofu z makiem (tortownica ok 26 cm) 150 g potrawy: Energia – 350g, Białko – 15g, Tłuszcz – 27g,Węglowodany – 23g, IG – 28 Masa serowa: 750 tofu naturalnego (3 x 250 g) ½ szklanki oleju lub oliwy 1 szklanka mleka kokosowego/migdałowego 1/2 szklanki erytrytolu lub cukru brzozowego 2 łyżeczki proszku(...)tortownicę. Wykładamy papierem. Następnie zajmujemy się spodem sernika. Na dnie układamy warstwę wegańskich herbatników, 100-150g lub płatki owsiane blenderujemy, dodajemy cukier, przyprawy, wodę i oliwę i układamy na dnie tortownicy. Wkładamy tortownicę do lodówki. Po ostygnięciu maku, mielimy go 3 razy. Podczas mielenia dodajemy cukier. Po przemieleniu dodajemy siemię lniane, mleko i zapach migdałowy. Następnie dorzucamy skórkę pomarańczy
Przepysznik - BLW i nie tylkomarchwi z pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca - czerwiec(...)Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe Top 5 najpopularniejszych wpisów wakacji to: Domowe masło kokosowe Krokiety z pikantnym farszem i parówką Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli Na topie moje eksperymenty z kokosem i dania obiadowe
Cooking Monsterciasto: 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 150 g powideł śliwkowych łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera na sernik 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 100 g masła 1 szklanka cukru skórka otarta(...)ciasto piernikowe: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować krótko na gładkie ciasto. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto piernikowe. Przygotować masę serową: Masło stopić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: Biszkopt biały • Białka ubić na sztywno, dodać(...)samej blaszce jak biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia. • Piec w temp 180 st.C przez 50 minut, wystudzić w blaszce. Masa budyniowa • Zagotować 1/2 litra mleka z cukrem. • Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąkami. Ugotować budyń. • Do gorącego budyniu wrzucić pokrojone masło i mieszać aż do rozpuszczenia. Składanie ciasta • Warstwę serową
To co kochamZostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)Dodajemy dwie galaretki truskawkowe i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Pozostawiamy do ostudzenia. Po ok godzinie wylewamy na wierzch naszego sernika, wbijając odłożone wcześniej pokrojone kawałki truskawek. Odkładamy do lodówki, a przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną ubitą z mlekiem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziesernika z jagodami będziemy potrzebować: Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm i wysokości 6 cm na spód sernika : 50 g ryżu preparowanego o smaku czekoladowym 50 g gorzkiej czekolady na masę serową : 500 g sera ricotta 500 ml śmietany 30% lub 36% 120 g cukru pudru 250 g jagód 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki zimnego mleka(...)wielkości dna tortownicy oraz pasek o długości obręczy tortownicy (dokładnie to pokazałam na filmiku). Sernik ma wysokość około 7 centymetrów, moja tortownica ma wysokość 6 centymetrów więc aby sernik się zmieścił i nie wypłyną pasek którym wyłożę wkoło tortownicę wycięłam o 2 centymetry szerszy niż obręcz aby 2 centymetry papieru wystawało ponad brzeg tortownicy. Tortownicę maluję olejem
Uwaga Babcia Gotuje