wczorajszych emocjach związanych ze ŚDM wracam z nowymi siłami! Lubicie serniki prawda?? Jeśli tak, to polubicie i ten przepis ;) Aksamitny serniczek z czerwoną porzeczką na kruchym cieście i z kruchą posypką. Na weekend, większe uroczystości czy tak po prostu do kawki- musicie wypróbować. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 20x30 cm) Ciasto kruche(...)czasie blaszkę z sernikiem wyjąć i teraz postępować bardzo szybko: na serniku równomiernie rozłożyć czerwoną porzeczkę, a na owoce wyłożyć ciasto z lodówki. Można je zetrzeć na tarce lub tak jak ja- ułożyć na owocach w formie okrągłych kawałków posypki, które uprzednio spłaszczałam w palcach. Sernik ponownie umieścić w piekarniku i zapiekać jeszcze przez
Nastoletnie Wypiekaniejest za delikatny, że będzie przypalany, zanim sernik się upiecze. Okazało się, że moje obawy, były nie potrzebne. Sernik jest przepyszny. Biszkopt mięciutki i wilgotny. Będę robić częściej, bo jest szybszy i wygodniejszy w wykonaniu, niż na cieście kruchym, a smakuje rewelacyjnie. Spróbujcie koniecznie i przekonajcie się sami. Składniki Biszkopt: : 2 jajka (jeśli małe to 3) 1/2 szklanki
Agusiowe smakołykikolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie. Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis na seromakowiec, recepturę troszkę zmodyfikowałam pod swój gust :) Składniki(...)białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki
Bon Appetit Małgorzatydacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody GatityTruskawki, truskawki....korzystajmy. Dzisiaj zrobiłam sernik na zimno na serkach homogenizowanych z musem truskawkowym. Składniki: Spód 140 g ciastek kruchych 70 g masła Warstwa serowa: 800 g serków homogenizowanych waniliowych 4 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 500 g truskawek 3/4 szklanki cukru 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Masło roztopić, wlać(...)żelatynę rozpuszczoną w trzech łyżkach wody. Dokładnie wszystko wymieszać i wystudzić. Wlać na masę serową i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch ozdobić truskawkami i listkami mięty. sernik na zimno z truskawkami
O kuchni z uczuciemsię, kiedy wystygnie ciasto i "zwolni foremkę". Więcej produktów przydatnych do pieczenia możecie znaleźć na stronie Stella Pack . A teraz wróćmy do sernika upieczonego na wynos, który wyrusza z nami na Święta Wielkiej Nocy. Składniki: ciasto kruche kakaowe 350g mąki 200g zimego masła 180g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 2 jajka 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cały czas ubijamy. Następnie partiami dodajemy biały ser, miksujemy po każdym dodaniu, na koniec wmiksowujemy budyń. Nie śpieszymy się z dodawaniem składników, im dokładniej zmiksowana masa tym lepiej dla sernika. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy łyżką (już nie miksujemy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy serowej i mieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy
Gotowanie i blogowaniepomyślałam, że jest to sernik królewski , którego często robię na Święta i uważam za jeden z najlepszych serników. Ale nie. Jest bardzo podobny, także intensywny oraz wilgotny, jednak różny. Bardzo miłą niespodzianką dla mnie jest warstwa dżemu na kruchym cieście, która nadała całości wyrazistości oraz warstwa pianki z kisielem. Jest coś w tych przekładanych ciastach, co sprawia
Poezja Smaków - blog kulinarnywszystko rekompensował. Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na śmietanie To już ostatni przepis przed Świętami… dlatego, życzymy Wam Zdrowych, Smacznych i Radosnych Świąt Wielkanocnych Sernik na śmietanie Spód: (tortownica o średnicy 24 cm, lub forma o wymiarach 24×28 cm) 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła(...)pieczenia. Na spód wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta, następnie masę śmietanową i na wierzch owoce. Na wierzch na grubych oczkach tarki zetrzeć pozostałe kruche ciasto. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 60 minut, aż sernik lekko się zrumieni. Wyłączyć piekarnik i w zamkniętym studzić sernik przez godzinę. Następnie całkowicie ostudzić na blacie. Schłodzić w lodówce przez
UgotujmyTo.plziemniaczanej Przygotowanie masy serowej: Wszystkie składniki łączymy. Nie miksujemy ich zbyt długo, żeby nazbyt nie napowietrzyć masy. W innym wypadku sernik urośnie, a potem opadnie (u mnie to właśnie się stało). Masę wylewamy na podpieczony wcześniej kruchy spód. Pieczemy całość w temperaturze 150 stopni przez około 2 godziny. Przez połowę czasu z parą wodną. Studzimy w uchylonym piekarniku(...)kremówki 36% Przygotowanie syropu karmelowego: Cukier, masło oraz śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszając. Gotujemy przez około dwie - trzy minuty i odstawiamy do przestygnięcia. Wylewamy syrop na przestudzony sernik. Całość warto posypać kolorowym drobinkami, które oddadzą nieco koloru syropowi. Ten będzie spływał po sernikowych brzegach w różnych barwach. Najlepiej smakuje schłodzony. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuskładników. Dajcie mu porządnie wystygnąć a na drugi dzień będziecie się cieszyć aksamitnym i rozpływającym się w ustach sernikiem. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej. Dla tych, którzy są zwolennikami tradycyjnych smaków, będzie idealny :) Do spodu możecie użyć dowolnych kruchych ciastek, jednak herbatniki - moim zdaniem - sprawdzą się tutaj najlepiej :) Tortownica 24 cm Składniki: Spód: 200 g herbatników (u mnie
My simple kitchenpiernikowe z jabłkamiCiasto św. JakubaCiasto kruche z brzoskwiniami Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami(...) na zimno z brzoskwiniamiSernik na zimno z owocamiSernik orzechowy z brzoskwiniamiSernik szachownica Sernik z brzoskwiniamiSernik z mlekiem i kokosem Sernik z pomarańczową piankąSeromakowiec Strucla drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą
Kuchnia domowa AniDoskonały deser dla fanów krówek :) Coś wspaniałego! Ciasteczkowy spód, puszysty sernik i słodki sos krówkowy. Niebo w gębie! Polecam :) Składniki Ciasteczkowy spód: 150 g kruchych ciastek/ herbatników 40 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperat urze pokojowej 200 g masła w temperaturze pokojowej ¼ szkl. cukru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej(...)przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Studzić w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc) 3. Sos krówkowy: Krówki roztopić w śmietance. Gdy sos zacznie
Nastoletnie WypiekanieCzas czytania: 5 min Idealne kruche ciasto Wiele osób pyta, jak upiec idealne kruche ciasto ? Jest to jedno z prostszych ciast, jego przygotowanie jest błyskawiczne i nieskomplikowane! Jeśli do zagniecenia ciasta używamy robota kuchennego, to praca przy nim trwa dosłownie chwilę. Niestety mimo tego, że ciasto jest łatwe to wiele osób ma z nim problem, postaram się wyjaśnić jak przygotować(...)następnie tłuszcz , jajka i cukier , a na końcu różnego rodzaju dodatki. Jaka mąka jest najlepsza do kruchego? Najczęściej używam mąki krupczatki. Mąka krupczatka ma tak zwaną granulację kaszkową i najlepiej nadane się do przygotowania ciast kruchych. Inne mąki, z których można przygotować kruche ciasto to np. mąka tortowa . Do tego typu ciast można dodać również tak zwaną mąkę z migdałów
SprawdzonaKuchnia.plstopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUstopni. Zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je do lodówki. 2. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy, miksujemy. 3. Ciasto kruche wykładamy na wysmarowaną tortownicę (26 cm). Na to wylewamy masę serową. Łącznie sernik pieczemy godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z białek z cukrem i wylewamy na sernik. Mmm Pycha
Na moim talerzudacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitydacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Jogurtowy sernik
Kulinarne przygody Gatitydacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy sernik z truskawkami Sernik z żurawiną Tęczowy sernik Bazyliowy sernik na zimno
Kulinarne przygody GatityOstatnio bardzo polubiłam wszelkiego rodzaju serniki. Mocno wilgotny z wyczuwalną nutą cytryny. Jest wybitnie smaczny. Składniki na ciasto kruche: 1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier
Słodki ZakątekPyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
In my kitchenKorzenne kruche ciasteczka to nieodzowny element na świątecznym stole zaraz obok pierników, makowca i sernika, więc w niedzielę rano się zabrałam za pieczenie, bo dodatkowo chciałam mieć na godzinkę dzieciaka z głowy, znaczy się Miśka koniecznie chciała dekorować, a poza tym, te ciacha mają być bazą do kolejnego wypieku. Szybkie, łatwe, nie zz baaardzo słodkie, ot takie
greenscarfserników wypiekanych, skazana jestem na te, przygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie. Spód 200 g ciastek kruchych typu petitki 150 g masła Masa borówkowa: 500 g borówek sok z 1/2 cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny
Jadło i czytadłotego rodzaju wypieku, dwie lewe ręce. Zawsze wychodził zbyt zbity i za mało puszysty. Aż w końcu udało mi się zrobić sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!! Kruche ciasto : 120 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1 1/4 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu 1 1/4 szklanki
Ciasteczkowy Potwórwyobrażam sobie Świąt bez sernika. A ten jest rewelacyjny. To mój faworyt - tradycyjny z rodzynkami i na kruchym cienkim spodzie. Polecam! Składniki (na blaszkę 24x36 cm): ciasto: 1 czubata szklanka mąki (może być trochę więcej) 85 g masła / margaryny 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy ser: 1,25 kg sera białego (zmielić
Kuchnia domowa Anizależności od tego co przygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy.Jeżeli robicie:cienkie ciasteczka - czas to około 7-9 minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minutblat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą)blat na mazurka - około 15 minutTemperatura piekarnika powinna się wahać
Słodkie Przyjemności