KRUCHE: - 350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik
SMYKWKUCHNICiasto zebra jogurtowa – to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia. Jest to można by rzec taki sernik na zimno bez sera… lub trafniej –
Kulinarne PrzebojePyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej.Świetne ciasto na każdą okazję :)SKŁADNIKI (blacha 40x25cm)Kruche ciasto kakaowe:500g mąki pszennej300g masła1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa1,20kg półtłustego twarogu w kostce8 jajek300g cukru1 budyń waniliowy lub śmietankowy200g masła1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)rodzynkiPRZYGOTOWANIEZ przesianej mąki(...)papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Sernik z kakaową kruszonką gotowy! Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepieczenia Masa serowa : 1 kg twarogu na serniki pół kostki niezbyt twardego masła 1 szklanka cukru 5 całych jajek 4 białka 25 dkg serka mascarpone 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru szczypta soli Przygotuj także : około 60 dkg malin 2 galaretki malinowe Sposób wykonania : C iasto kruche na spód - Do miski lub na stolnicę przesiej mąkę(...)piec około 70 minut. G alaretki rozpuść w szklance gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Maliny zmiksuj i połącz z tężejącą galaretką. Zastygającą galaretkę wylej na ostygnięty sernik, rozprowadź po całym cieście i odstaw do całkowitego zastygnięcia galaretki malinowej ( najlepiej wstaw na całą noc do lodówki ). Do jeszcze nie zastygniętej galaretki możesz powbijać maliny co kilka centymetrów
Przepisy i porady kulinarneWypieki i desery zawiera najpopularniejsze przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych(...)pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie
Tetiisherispód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy(...)wolnych obrotach miksera miksujemy powoli ser wraz z jajkami. Dodajemy cukier i budyń, a także lekko ciepłą masę czekoladowo-pistacjową. Miksujemy tylko do połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez
Poezja smakuinnych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis
vaniliowoczekoladowaJakie ciasta goszczą u Was zwykle na Boże Narodzenie? U nas zawsze był obowiązkowo sernik, makowiec i piernik. Bardzo lubimy też cappuccino, czy orzechowca. Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :) robicie zawsze te same słodkości, czy roku coś innego? Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie(...)cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Pierniczki z miodem (bez cukru) Piernik z fasoli bez cukru
Moje Kuchenne Rewelacjekruchego 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki cukru ( dałam 1 szklankę + 1/3 szklanki do białek) cukier waniliowy mały 2 budynie waniliowe ( proszek) Sposób przygotowania: Ciasto kruche Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło i siekamy. Następnie cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia sypiemy i ponownie siekamy. Gdy powstanie nam kruszonka, zlepiamy całość dłońmi w kulę(...)taka ma być :) Ubijamy pianę w sumie z 9 białek z dodatkiem cukru na sztywno. Łączymy ubitą pianę z masą serową i wylewamy ją na podpieczony wcześniej spód. Sernik wstawiamy do piekarnika o temp. 180 C i pieczemy 10 minut , po czym po ok. 1o minutach zmniejszamy temp. do 150 i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu, przy otwartych drzwiczkach
Różne smaki w kuchnijadł kiedyś ciasto o pysznej nazwie Snickers. Na blogu znajdziecie Sernik Snickers oraz Czekoladki z nadzieniem snickersowym. Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste ciasto Snickers, niebawem już zaś zdradzę Wam przepis na bogatszą i bardziej pracochłonną wersję tego ciasta. Dzisiejszy Snickers składa się z kruchego ciasta przełożonego kremem budyniowym oraz chrupiącymi orzechami na wierzchu. Ciasto jest baaaardzo
Z miłości do słodkościsłodko-słony sernik i postanowiłam go przetestować w mojej kuchni. Troszkę zmieniłam proporcje - 3/4 puszki słodzonego mleka to dla mnie zbyt dużo - i dodałam żelatynę. Bez niej sernik były bardzo rzadki i nie nadawałby się do krojenia. Muszę przyznać, że efekt końcowy baaardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Serdecznie was namawiam do jego przygotowania. Parę słów o borówce amerykańskiej(...)owocowe śniadanie Biszkoptowe ciasto z porzeczkami i borówkami Ciasto drożdżowe z owocami lata Puchate ciasto z owocami Kruche ciasto z pianką i owocami Tarta z borówkami amerykańskimi Kruchy spód z lekką pianką i borówki Szwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Tarta z borówką amerykańską Sernik na zimno w kolorach lata Jogurtowy sernik na zimno z borówką Sernik na zimno
Kulinarne przygody Gatitymuszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić sobie nieco pracę, postanowiłam upiec jedno ciasto łączące w sobie te wszystkie trzy smaki. W taki oto sposób powstało pyszne ciasto na kruchym spodzie przeplatane masą makowo - orzechową i pokryte masa serową. Dla mnie ciasto
Z miłości do słodkościwyroki losu. A teraz czas wrócić do rzeczywistości; i sernika.Na urodzinki Natalki, na wyraźne życzenie jej mamy, przygotowałam też sernik. Z polskiego twarogu, z rodzynkami. Wyjątkowo udany.Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2013; zmieniłam spód z kruchego na ciasteczkowy, bo taki bardziej lubię, a rodzynki dodatkowo namoczyłam (normalnie byłby to rum, ale z uwagi na dzieci
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiekarnika serowy naleśnik. Poza samym smakiem sernika dyniowego, odkryciem dla mnie było połączenie masy krówkowej z cynamonem…Oj, to połączenie jest obłędne. Cynamon idealnie komponuje się z masą krówkową powodując, że nie jest ona taka mdła i zbyt słodka. No i spód sernika. Dla mnie spód w jakiejkolwiek postaci jest integralną częścią serników. Takie golaski sernikowe jakoś(...)Lubię te spody z ciastek, bo nie ma z nimi tyle babrania jak z wyrabianiem ciasta kruchego. Możemy dodać orzechów zmielonych, żeby podkręcić smak takiego spodu. Przepis pochodzi z Dobrych Rad 11/18, ale mocno go zmodyfikowałam. W oryginale polewa zalewa cały sernik, jednak jak dla mnie byłoby zbyt słodko, dlatego zrobiłam na wierzchu sernika jedynie paski. Można jeszcze podobne
Mieszam w GarnkuSzarlotka to moje trzecie w kolejności ulubione ciasto zaraz po serniku i cieście czekoladowym (brownie). Możemy ją bardzo szybko i łatwo przygotować jeśli skorzystamy z gotowych jabłek w słoiku. Oczywiście możemy zrobić ze świeżych jabłek, ale musimy je obrać, pokroić i dusić do uzyskania musu. Gdy zależy nam na czasie skorzystajmy z gotowych jabłek w słoiku. Zachęcam do wykonania tego(...)ciasta nawet laików, gdyż jest naprawdę łatwe w przygotowaniu :) Szarlotka na kruchym cieście Składniki: 2,5 szklanki mąki (pomieszane mąki jakie lubimy: pszenna, żytnia, razowa, orkiszowa) 3/4 szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie
Pyza i Surówka