mogłam sobie wymarzyć... Kwiaty i jedzenie = ❤ Znalazło się w nim wszystko co kocham... - cudowne, kolorowe kwiaty zatopione w orzeźwiającej brzozowej galaretce, kruchy maślany spód, aksamitna warstwa kremowego sernika... Aby zachować w pełni naturalny efekt zabarwiłam sernik kwiatami klitorii ternateńskiej, która barwi żywność na piękny niebieski kolor... (Oczywiście, jeśli będziecie mieli ochotę przygotować taki serniczek, spokojnie możecie użyć(...)spożywczego). Przy okazji TUTAJ (klik) możecie podejrzeć przepis na moje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu
Słodko-Słony Świat IlonyCałość naprawdę jest prosta w przygotowaniu. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z truskawkami
nietylkopasta.plowocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO kruche z rabarbarem PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plogród/pole - dlatego też genialnie będzie smakował z malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek. Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół(...)lśniąca dodajemy po łyżce cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści dodajemy po łyżce wiórek kokosowych. Ubitą pianę z wiórkami wykładamy na ser z owocami. Na przygotowany sernik ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę - ciasto powinno się ładnie zarumienić Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikwaśno-słodkie owoce zamknięte w musie to doskonałe połączenie,warto choć raz skusić się na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wielbiciele serników na pewno skuszą się na tę wersję.....:) Składniki Tortownica o śr 26 cm Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 80 g cukru 10 dag masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka(...)wyłożonej pergaminem blaszki. 2. Masa: Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut. 3. Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy
Wanilia i KardamonSeromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy wahają sie pomiędzy sernikiem a makowcem na święta lub po prostu chcieliby jedno i drugie, ale w niedużych ilościach. Choć u mnie co poniektórzy kręcili nosem, że cuduję, bo to nie będzie(...)dodać ekstrakt waniliowy oraz proszek budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć
Smaczne Zdroweroku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soliZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Umieścić je na 30 minut(...)uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również żółtkiem, wtedy ładnie się zarumienią. Ciasto piec w 180°C przez 1,5-2h, aż ser się zetnie. Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Jeśli sernik
Food SquareJako że moja dusza dziecka bez przerwy doprasza się słodkości i śliczności, ten sernik musiałam upiec! Mimo że nie wyszedł tak jakbym tego chciała, bo przez nieszczelną blachę wyciekła mi 1/4 ciasta to i tak sądzę, ze efekt jest godny uwagi i nie przejdzie obojętnie obok niego żaden wielbiciel kiczu i festynów :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru(...)cukru3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanejlaska wanilii+barwniki spożywczeWierzch:400 ml śmietanki 36%1/4 kostki masłapół szklanki cukru pudrugalaretka truskawkowa+posypka do dekoracji Wszystkie składniki sypkie na kruche ciasto mieszamy ze sobą, dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy za pomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki
sama złodyczKolejna odsłona sernika, tym razem z chałwą, chyba każdy łasuch ją lubi :) U mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli. Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! herbatniki 1 kg sera białego ( mielony) 15 dag masła 15 dag cukru pudru 7 jajek
Takie tam pichcenieWilgotny, mega kremowy sernik o delikatnym egzotycznym smaku marakui upieczony na kruchym spodzie. Długo utrzymuje świeżość po upieczeniu, niezastąpiony na wszelkie rodzinne imprezy w tym świąteczne. Łatwy do wykonania, rozkosz dla podniebienia, jeden z lepszych serników. Zamiast pulpy z marakui możecie dodać zmiksowane mango. Blaszka 25/30 cm Kruchy spód: 2 pełne szklanki mąki krupczatki 15 dag masła ½ szklanki(...)budynie, dodać pulpę z marakui , zmiksować. Białka razem z tym z ciasta kruchego zmiksować na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy schłodzony spód, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 55-60 minut na grzaniu góra dół. Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, Zimny oprószyć pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonzłota rosa". Kiedy na wierzchu pojawiły się delikatne cukrowe kropelki, odetchnęłam z ulgą i poczułam dumę :D.Przepis oryginalny nakazywał zrobienie spodu z ciasta kruchego. Potrzebowałam żółtka do innego wypieku, więc spód sernika zrobiłam z ciasteczek (mniej z nim pracy). Jeżeli nie masz co zrobić z żółtkami, to zdecydowanie lepiej jest upiec spód z ciasta kruchego - nic się wtedy
Przepisy Aleksandrydobry kochani :-) Dzisiaj sernik, pyszny, puszysty z jabłkami. Mój mąż za sernikami nie przepada, ale ten posmakował mu bardzo właśnie za sprawą jabłek. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), troszkę zmieniony, bo na większą blaszkę. Polecam Wam bardzo i miłego piątku życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki ciasto kruche: 130 g masła 250 g mąki pszennej 90 g cukru
kruche babeczkiparę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz(...)ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie
Ciastka - domowe słodkościSernik z mlekiem skondensowanym . Tylko cztery składniki wystarczą, aby przygotować wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek. Mimo że jest bardzo delikatny i puszysty, ma “kruchą” strukturę – jak najlepsze serniki. Nie potrzebuje on tłuszczu – wystarczy słodzone mleko skondensowane z puszki (niesłodzone się nie nadaje). Jestem pewna, że to jedno z tych ciast, do których będziecie wracać
Poezja smakuCiasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)ciasta kruchego nie smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie
Ciastka - domowe słodkości