łyżeczki z plastiku. Lekkie, giętkie, elastyczne. To łyżeczki wynalezione przez enerdowskich naukowców, wiecie! (tu znacząca scena bez słów, za to z wielce wymownym obrazem) - Mówiłam żeby były do sernika na zimno. Nie nadają się do gorącej kawy. " Jednym z moich ulubionych czeskich filmów jest obraz "Pod wspólnym dachem" w doskonałej reżyserii Jana Hrebejka, z równie mistrzowską obsadą. Jest(...)cały film, naprawdę są tego warte ). Do mojego deseru też podałam jednorazowe łyżeczki, które szybko się topią. W przeciwieństwie do "pierwowzoru" nie są jednak elastyczne i giętkie, ale kruche i odlane z najlepszej jakości szwajcarskiej czekolady. Znacie już moją słabość do kuchennych gadżetów, a foremka do czekoladowych łyżeczek to jeden z moich ostatnich nabytków. Po dodatkach pora
KUCHARNIACiasto to piekłam dawno temu, a dopiero teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Sernik jest łatwy i szybki do przygotowania, a przy tym wspaniale smakuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego(...)ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 175 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl żółtka jaj, 3 szt cukier, 3/4 szkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na
Gotowanie moimi oczamiPrzed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi
ciastkarnia na kruchym spodzieSernik bez sera, z jogurtów greckich jest przepyszny, lekki i aksamitny. Wygląda jak tradycyjny sernik i tylko w smaku można wyczuć nieznaczną różnicę. Idealny na różnego rodzaju imprezy lub święta. Moja rodzina była nim zachwycona i z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, więc przepis na pewno przyda się osobom zapracowanym, które(...)jogurtu greckiego (dałam light) * 2 budynie śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru) * pół szklanki cukru * 5 jajek * 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na wielkość formy do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę
Zrób to smacznieszczęście, że M. chciało się zmiksować trochę truskawek i mamy jeszcze zapas pysznego musu z kaszubskich murzynek w zamrażarce. Hiszpańskich użyłam tylko do dekoracji. Nie umywają się do naszych. Sernik piekłam w tortownicy 21 cm, jednak jest ona trochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu(...)zimnego ciasta wylepić dno i boki formy (lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przenieść do formy). Gęsto nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kruche ciasto podpiec przez ok. 10 minut. Masa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150 g drobnego cukru 500 g śmietankowego
Pełny talerzDorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest to konieczne robić to szybko i krótko, aby nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Najlepiej jest posiekać ciasto nożem lub też narzędziem do ugniatania ciasta kruchego. Do słodkiego ciasta kruchego najlepiej używać cukru drobnego lub cukru pudru gdyż kryształ może się nie rozpuścić w cieście. Po zagnieceniu należy rozwinąć je folią spożywczą aby nie wyschło i schłodzić przez minimum(...)odcinamy. Spód nakłuwamy gęsto widelcem, kładziemy krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypujemy nieco grochu lub fasoli, dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Pieczemy jak zwykle :) Jego wysokość sernik! Wg mnie sernik jest smaczny tylko wtedy kiedy jest wilgotny i puszysty. Sposobów na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję tłuszcz (masło
Pyry na GazWitajcie po przerwie; ) Powracam z moim ulubionym typem ciasta – sernikiem. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale lampa w starym aparacie lekko fisiuje, a nowy aparat czeka na instalacje sterowników ale obiecuje, że już za jakiś czas fotki będą ładniejsze. Tłumacze się także z dłuższej jak na mnie nieobecności i dziękuję za Waszą troskę- jesteście wspaniali. U mnie wszystko(...)nadchodzącą Wielkanoc ; ) Buziaki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Składniki na masy sernikowe: 6 białek 1 ½ szklanki cukru 3 budynie: czekoladowy , wiśniowy, śmietankowy 3 śmietany
Domowe ciastabazie zmiksowanego szczypiorku i imbiru. Absolutnie niecodzienny smak. Polecamy! Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina Polecamy Wam ten przepis na tartę ze szparagami i prosciutto, zapieczonymi w kremowym serniku. Danie ładne, smaczne i łatwe do zrobienia. Środa: Bakłażan pod parmezanem z kuskusem Mamy już wśród przepisów to danie, ale w wersji klasycznej, czyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy(...)minut! Tajemnica tkwi w składnikach ciasta, z którego można zrobić równie dobrze bułeczki, jak i tartę. Polecamy! Jak to ugotować Wszystkie dania zrobiliśmy jednego dnia. Ostatnio jest u nas krucho z czasem i musimy kwestię jedzenia ogarnąć z wyprzedzeniem. Każde z dań można spokojnie zrobić w tygodniu wieczorem, wstawić do lodówki i zabrać następnego dnia do pracy. Przepisy są proste
Niedzielny kucharzDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo mi się spodobały zabawy z ciastem filo jakie pojawiło się niedawno w jednym z marketów. Mniej już podoba mi się fakt, że była to jakaś
Smaczna Pyza"Pilnuj cukru" to kolejna książka z serii "Zdrowa kuchnia" Siostry Marii, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Martel . Tym razem przeznaczona przede wszystkim dla osób, które mają
kruche babeczkiI jak to znowu zjeść ciasto i mieć ciastko? Przepis chodził mi po głowie już dosyć długo i oczywiście przed egzaminami... Studenci doskonale wiedzą o co
fitolarun.blogspot.commojprzepisna.pl | Zygmuntówka – ciasto warszawskie – po mojemu, czyli wersja uproszczona :) Od dawna chciałam zrobić te ciastka, bardzo je lubiłam. Jak mieszkaliśmy na warszawskim Mokotowie, całkiem
moj przepis na