Jeśli lubicie serniki koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sernik jest delikatny i kremowy a spód mimo, że chrupiący również rozpływa się w ustach, o polewie to już nawet nie wspomnę :) warto upiec samemu i przekonać się jak smakuje :)SkładnikiSpód: 180g herbatników zbożowych 70-80g masła Masa serowa: 1kg sera twarogowego waniliowego w wiaderku 4 jajka(...)ziemniaczaną, mleko i masę karmelową miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Następnie łamiemy batony na mniejsze kawałki i dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 70 minut. Podczas nagrzewania piekarnika wkładamy na spód płaskie naczynie żaroodporne z wodą. Naczynie powinno znajdować się tam również podczas pieczenia, dzięki
Ze smakiem i z pasjąsernik jest tak banalnie prosty a obłędny w smaku. Robi się go błyskawicznie. Do galaretki możemy użyć sezonowych owoców lub całkowicie zmienić jej smak. Dla mnie typowo letnie ciasto. Tortownica 24 cm: Spód: 250 g kakaowych herbatników pełnoziarnistych 130 g masła Masa sernikowa: 1 kg twarogu z wiaderka 6 łyżek cukru pudru 150 g białej czekolady(...)śmietany 30% 100 ml ciepłej wody 4 łyżki żelatyny Wierzch: 500 ml wrzątku 2 galaretki malinowe Herbatniki miksujemy w rozdrabniaczu lub rozbijamy tłuczkiem na drobny pył. Mieszamy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (wcześniej wysmarowane masłem). Zmielone herbatniki wysypujemy na spód i równomiernie dociskamy. Tortownicę wstawiamy na 15 minut do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy
VioletoweKucharzeniektóre po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje smaki i nieco intryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas(...)Ciasteczka korzenne rozdrobnić w malakserze, masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Wyłożyć masą spód tortownicy i wstawić do lodówki na 20 minut. Twaróg, jajka, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny zmiksować dokładnie, ale niezbyt długo. Dzięki temu masa nie napowietrzy się i sernik będzie kremowy, a jego wierzch podczas pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę
Kulinarne Inspiracjejest to typ zbitego sernika, a kremowy przypominający Sernik Złota Rosa. Sernik z toffi na korzennym spodzie na pewno przypadnie Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Spód z ciasteczek: 150 g herbatników maślanych 80 g masła stopionego 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Masa serowa(...)spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z sernikiem i piec przez 50 minut - podczas pieczenia nie dopuścić do wyrastania sernika ( jeśli będzie nadmiernie rósł należy zmniejszyć temperaturę ). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu sernik wyjąć z piekarnika. Puszkę z masą kajmakową włożyć na kilka minut do wrzątku, a następnie
WSZYSTKO SMACZNEzrobić :) Oryginalny smak masy serowej przełamany jest moim ulubionym spodem z herbatników i posiekanych drobno orzechów. Spróbujcie :) Składniki (spód): pół szklanki orzechów włoskich (posiekanych) 120 g herbatników 60 g masła 3 łyżki cukru ¼ łyżeczki soli Składniki na masę sernikową: 1 łyżka masła 2 średnie marchewki starte na małych oczkach(waga po starciu(...)mąka ziemniaczaną. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Ser wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez 80 minut. Pod koniec pieczenia mieszamy śmietanę z cukrem i polewamy nią sernik. Wstawiamy go ponownie na 15 minut do piekarnika. Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po przestudzeniu pozostawiamy w lodówce na noc. Dekorujemy. Smacznego
ChilliJemymaślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24x24cm lub dużej tortownicy. Dobrze wklepać(...)st.C około 45-60 minut w kąpieli wodnej. Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. 3. Ganache czekoladowe: Śmietanę podgrzać (nie może się zagotować). Dodać posiekaną, gorzką czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzone ganache wylać na sernik i przykryć okrągłymi biszkopcikami. Schłodzić do stężenia. 4. Mus truskawkowy
Nastoletnie Wypiekaniekonkretne ciacho. A ten sernik właśnie taki jest. Solidna warstwa korzennego spodu , do tego kremowa masa serowa z porcją słodkich lepkich daktyli , a to wszystko przełamane odrobiną gorzkiej czekolady. Składniki: Spód : 200g czekoladowych ciastek (biszkopty, herbatniki, maślane ) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 100 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg sera zmielonego ( u mnie wiaderkowy ) 4 łyżki(...)Masę wylać na schłodzony spód . Po wierzchu posypać pozostałymi daktylami i czekoladą. Piec 70 min w 170'C. Na dnie piekarnika umieścić dodatkową foremką z wodą. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia.. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkaczekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny 1/2 szklanki mleka 1/ 4 szklanki cukru (jeśli ciasto było słodkie można pominąć
Kuchnia od dwojgaMasa jest przyjemnie lekka i niezbyt słodka, więc możecie dodać więcej cukru. Ciasto drobinę przypomina sernik na zimno, ale moim zdaniem jest smaczniejsze. Zresztą sami spróbujcie, bo przygotowuje się je naprawdę ekspresowo. Polecam! (Tortownica o średnicy 22-23 cm) Spód: 200g herbatników 90g masła Masa piankowa: 70g pianek Marshmallows 500 ml śmietanki 30-36% 250 ml mleka
Di gotujedzieciństwa przypomniała mi Kasia. Składniki: ½ kg zmielonego, tłustego, białego sera/twarogu na sernik 100 g płynnego oleju kokosowego lub masła ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru (kto lubi bardzo słodkie, może dodać więcej) 2 łyżka kakao 36 sztuk herbatników Ser wymieszaj z cukrem. Podziel go na 2 części. Do jednej dodaj kakao. Ułóż herbatki
Qlinarnie i QlinarnieW styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki –
Kuchenne Wariacjeparę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)) Można go robić na zwykłych biszkoptach, herbatnikach, można przekładać nim biszkopt czy miodowe placki. Myślę, że ten serniczek niesłusznie odszedł w zapomnienie
Walijskie PichcenieTeraz gdy tylko mam okazję i "smaka" robię sernik. Latem oczywiście najczęściej są to serniki na zimno, jednak nic nie ujmuje im to w smaku:) Ten jest naprawdę bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A do tego smaczny!! Spód: 300g herbatników w polewie czekoladowej, 100g margaryny. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, przestudzić
Z miłości do słodkościEight. SERNIK AFTER EIGHT Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy 1/3 szklanki łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy wierzch: 200 ml śmietana 30% 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu mietowego Przygotowanie: spód: Rozkruszone herbatniki łączymy(...)czasie robimy masę serową. masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie) Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy
Bon appetit mon amie