Jeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakujecie, to nie będziecie mogli się od niego oderwać ;). Sernik piekłam w kąpieli wodnej, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nie pęka i wychodzi równiutki jak stół. Wykończyłam(...)polewą o smaku kawowym, która świetnie komponuje się z migdałową masą serową. Myślę, że sernik ten idealnie wpisuje się w świąteczny klimat, dlatego gorąco polecam go na świąteczny stół :). Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi STĄD . Spód: 150 g ciastek lub herbatników maślanych, lub pełnoziarnistych 40 g masła Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego, zmielonego
Opowieści z piekarnikaSernik na zimno, który rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie masę krówkową to poniższe ciasto przypadnie Wam do smaku. Wierzch sernika polałam rozpuszczoną masą krówkową z orzechami i posypałam płatkami migdałowymi. Oczywiście możecie to pominąć i wierzch ozdobić, np. roztopioną czekoladą. Składniki na formę o średnicy 18 cm:: 150 g masy krówkowej z orzechami(...)masła płatki migdałowe Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Ostudzić. Herbatniki pokruszyć i wlać do nich rozpuszczone masło. Dodać kakao i całość wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Następnie wsypać masę herbatnikową, która należy ubić. Dzięki temu utworzycie spód sernika. Wstawić na chwilę do lodówki. W międzyczasie ser zmiksować z masą krówkową
UgotowaćIdealnie kremowy i puszysty serniczek na zimno z brzoskwiniami i galaretką , znakomity do popołudniowej filiżanki herbaty. Błyskawiczny i tani do przygotowania. Sernik podałam na wyjątkowej klasycznej śniadaniowej tacy porcelanowej Kahla z serii Aronda która urzeka surową bielą i doskonale wpasuje się w każde wnętrze. Porcelana z której została wykonana jest wypalana w bardzo wysokiej temperaturze co zapewniło(...)rozpuszczenia cukru, wlać lekko tężejącą już krystaliczną galaretkę , zmiksować. Tortownicę wyłożyć na dnie herbatnikami, wylać masę serową,wyrównać, włożyć do lodówki aby stężała. Brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, zostawić do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć z puszki, pokroić na cząstki, ułożyć na serniku zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową, włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego
Wanilia i Kardamonśmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej Ponadto: około 150 g herbatników typu Petit Beurre 1 galaretka krystaliczna lub cytrynowa/truskawkowa + 300 ml gorącej wody około 450 g truskawek Wykonanie: Formę o wymiarach dolnych 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej spodzie poukładać herbatniki ( w razie potrzeby docinając je tak, aby wypełniły całą powierzchnię ). Dwie galaretki rozpuścić(...)połączenia rózgą kuchenną. Tak przygotowaną masę serową wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki do momentu, aż masa będzie na tyle ścięta, że będzie można wyłożyć na nią truskawki. Galaretkę rozpuścić w przegotowanej, gorące j wodzie, odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika. Wystudzoną i wciąż płynną galaretkę ( lub tylko lekko gęstniejącą ) wylać
Opowieści z piekarnikapokruszone herbatniki i dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy tortownicę. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. Sernik smarujemy pozostałą
Kocham Czekoladępewna, że wejdzie na stałe do Waszego repertuaru ciast bez pieczenia na lato! Błyskawiczny sernik cytrynowy na zimno z borówkami i porzeczkami 500 g mascarpone 400 g borówek 100 g porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników 3-4 łyżki miękkiego masła 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki 100 ml soku(...)porzeczek lub innych kwaśnych owoców 100 g białej czekolady 200 g maślanych herbatników 3-4 łyżki miękkiego masła 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego z puszki 100 ml soku wyciśniętego z cytryny (prawie 1/2 szklanki) otarta skórka z 1 dużej cytryny mięta do dekoracji'; document.write(" "); Herbatniki rozkruszamy w blenderze/malakserze lub wkładamy do foliowego worka i kruszymy wałkiem. Dodajemy bardzo
Poezja smakumoim poprzednim SERNIKU Z KAWOWĄ PIANKĄ przyszła kolej na sernik z owocowym wierzchem. Całość komponuje się wspaniale, nie jest mdły ani przesłodzony. A taki zimny z lodówki będzie wspaniale smakować w upały. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 22 CM SPÓD: 20 dag maślanych herbatników 10 dag roztopionego masła SER: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru(...)galaretka wiśniowa ORAZ: owoce do dekoracji opakowanie ciastek regionalnych w czekoladzie liście mięty lub melisy WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno wykładamy papierem do pieczenia. Spód i boki (do połowy) w ykładamy masę z herbatników i dokładnie ugniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C góra dół. Spód podpiekamy
Pani na deserLawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem
Raj dla Podniebieniaczasu przed urodzinami mówił że nie chce tradycyjnego pieczonego tortu z biszkoptem tylko taki bez pieczenia. Proponowałam sernik ale nijak mu nie przypadł do gustu. W końcu wyszukaliśmy taki potrójnie czekoladowy deser, który postanowiłam przygotować mu w tortownicy. Spód przygotowałam z herbatników, a kolejne warstwy składają się z deserowej, mlecznej i białej czekolady. W środku ukryte są truskawki
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj przepis na pyszny, owocowy deser majówkowy. Duet wiśniowo-brzoskwiniowy to puszysty sernik na zimno w delikatnych, pastelowych kolorach na chrupiącym, kruchym spodzie z ciastek i odrobiny orzechów. DUET WIŚNIOWO-BRZOSKWINIOWY Składniki: spód: 250 g herbatników 100 g masła 80 g drobno posiekanych orzechów masa serowa: 500 g serka mascarpone 500 g sera białego sernikowego
Bon appetit mon amiePrzepis na ciasto bez pieczenia, Śnieżny Puch. Szybki i łatwy sernik na zimno, swoją konsystencją przypominający piankę. Składniki: 1kg twarogu sernikowego 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru pudru 500ml gorącej wody 300g śmietanki 30% herbatniki Petit Beurre 100g wiórek kokosowych Przygotowanie: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Galaretka powinna być chłodna, ale ciągle płynna
NiePieprz.plLawendowy aromat tego lata króluje w mojej kuchni. Stanowił wyśmienity dodatek do sernika jagodowego na zimno , a także wykorzystałam go w zwykłych, kruchych ciasteczkach, które czasem robię, gdy akurat kończy się nam w szufladzie zapas zwykłych herbatników. Tym razem do ciasta dodałam aromatyczne kwiaty lawendowe. Balkonowe doniczki bujnie obrodziły, więc pomogły mi w tym wypieku. Maleńkie ciasteczka pachną latem
Raj dla PodniebieniaSzybki i bardzo smaczny deser na zimno. Doskonale zaspokoi apetyt na sernik, gdy nie chce się go piec;) Ciasteczka z warstwą waniliowego sera i sosem truskawkowym. Przepyszne! Składniki na 2 porcje: 40 g ciasteczek owsianych, herbatników lub innych ulubionych 250 g twarogu białego (dwukrotnie zmielonego) 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Moja Galeria Smakujuż ku końcowi mam dla Was jeszcze jeden truskawkowy przepis;)) Pyszne ciasto na zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:) Spód: 100g herbatników maślanych, 70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać
Z miłości do słodkości