sernik ma - 500 przepisów (strona:12/34)

Sernik krakowski 209

Tradycyjny krakowski sernik na delikatnym kruchym cieście z kratką. Taki znam z dzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy.  Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik(...)prawda. Ma sporo jajek i masła, ser też najlepszy jest prawdziwy tłusty ale efekt to poezja smaku. Zawsze wychodzę z założenia, że lepiej zjeść mały kawałek pysznego prawdziwego tłustego sernika niż kilka kawałków chudego bo to właśnie odpowiednia zawartość tłuszczu w serze nadaje sernikowi prawdziwy smak. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 200 g masła 50 g cukru

maniapieczenia
Sernik z malinami 234

wystawne przyjęcia oraz wszelkiego rodzaju imprezy i święta, jeśli oczywiście - jak ja, kochacie serniki. Cudownie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej ...  Dzisiejszy sernik jest moją wersją Sernika Szwarcwaldzkiego. Zamiast wiśni znalazły się w nim maliny, zyskał również dodatkową warstwę w postaci bezy. Zapraszam ...  Sernik powstał na bazie twarogu półtłustego, który zmieliłam dwukrotnie.  Wiele razy(...)Twaróg, żółtka, jajka, cukier (zwykły), mąkę i śmietanę wyłożyć do misy miksera, dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Masy nie należy mieszać zbyt długo - napowietrzy się zbyt mocno, a sernik najpierw mocno wyrośnie, a następnie upadnie.  W tym czasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach czekoladę.  Wyłożyć połowę masy na spód z ciasteczek. Na niej ułożyć połowę

Garniec Magalie
Sernik stracciatella bez pieczenia 13658

śmietanką bardzo przypomina w smaku serniki na zimno przygotowywane z twarogu, więc i nazwa sernik jak najbardziej pasuje do tego smakołyku. Jak przystało na klasyczną stracciatellę, wnętrze sernika najeżone jest drobinkami czekolady, która z racji, że jest rozdrobniona, nie narzuca się swoim smakiem, jest za to idealnym dodatkiem, tzw. "kropką nad i" tego deseru. Swój serniczek przygotowałam(...)dekoracji zetrzeć na grube wiórki (ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej, następnie rozsmarowałam ją na gładkiej powierzchni, schłodziłam w lodówce, a po zastygnięciu ścięłam na grube wiórki) - przed podaniem sernik udekorować na wierzchu wiórkami czekolady Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, zachowa swoją świeżość przez kilka

Smakołyki Bereniki
Jesienny sernik z figami 178

namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście.  Ten jest rezultatem mojej radosnej twórczości; chciałam w nim połączyć smaki bliskowschodnie tak, żeby znalazły uznanie także w europejskich podniebieniach. Jest więc kardamon i konfitura z róży, które(...)przez około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Seromak - sernik z makiem 185

Trudno jest mi wyobrazić święta bez seromaku, czyli seromakowaca, lub sernika z makiem. Seromak, to pyszny sernik składający się z trzech warstw: pierwsza warstwa to kruchy spód korzenny, druga, to masa makowa i trzecia to masa serowa. Całość smakuje wyśmienicie! Seromakowiec jest mięciutki, delikatny, łagodny w smaku, w miarę zbity, jednym słowem jest po prostu idealny! Jest to ciasto(...)wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.  Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Najlepsze Serniki na Święta! 418

zaglądała na bogi i portale kulinarne w poszukiwaniu gotowych przepisów.  Dlatego dziś wychodzę z inicjatywą :) przygotowałam zestawienie kilku serników, które na blogu cieszą się ogromnym zainteresowaniem (i u nas w domu również!;)) To nie są wszystkie serniki, jakie znajdziecie na blogu, dlatego zapraszam też do pełnej kategorii S E R N I K I . Niebawem kolejne zestawienie! :) zgadniecie(...)jakie? ;) TOP 6 serników na Kolorowym Przepisowniku ;) - aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w jego tytuł lub zdjęcie.  Sernik truflowy Przekładaniec sernikowo-migdałowy   Sernik kawowy Sernik z bezą i brzoskwiniami Sernik żurawinowy Sernik mediolański Mam nadzieję, że takie zestawienie przyda się Wam w tym przedświątecznym czasie, pełnym przygotowań do Świąt. I oczywiście

Kolorowy Przepisownik
Sernik bez spodu 842

bardzo łatwy w przygotowaniu, bo wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki w jednej misce. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi. Składniki na sernik: 1kg sera na sernik ( u mnie z wiaderka ) 6 jajek 120 g masła 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej szklanka drobnego cukru do wypieków(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego Przygotowanie sernika: Na początek włączamy piekarnik na 180st. Ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijmy jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Po dodaniu wszystkich jajek, stopniowo dodajemy ser, ciągle ucierając masę. Wsypujemy obie mąki i dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Sernik

NiePieprz.pl
Sernik z cynamonem i kardamonem 242

Sernik na Święta! Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie bardzo prostego sernika o nucie smakowej cynamonu i kakao. Smakuje lekko czekoladowo, jest troszkę kremowy. To fajna propozycja nie tylko na same Święta, ale również jako ciasto na weekend w okresie zimowym. Sernik robi się bardzo szybko. Przygotowałam go w małej tortownicy ale bardzo wysokiej, dwa razy wyższej niż taka standardowa(...)łyżka śmiatany - 2 łyżki kakao + ewentualna mąka do podsypywania Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. MASA SEROWA: - 1 litr sera na sernik (gotowy z wiadereczka) - 3 białka - 4 żółtka - 120 g masła/margaryny - 100 g cukru pudru W/w składniki zmiksuj blenderem, zrób to szybko i sprawnie, aby nie potrzebnie nie napowietrzać

SMYKWKUCHNI
Ciasta 155

placek ze śliwkami Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Małe szarlotki Mini serniczki Murzynek Murzynek Piernik na święta Piernik z marchewką Placek z wiśniami Placek drożdżowy ze śliwkami Puszysty sernik Rolada kokosowa Sernik na święta Sernik na zimno na serkach homogenizowanych Sernik na zimno z musem truskawkowym Sernik na zimno z truskawkami Sernik

Aga w kuchni
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 151

piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Składniki polewy rozpuszczam w garnuszku i gotuję przez 3-4 minuty do momentu aż zgęstnieje. Schłodzony sernik (lub serniczki(...)polewam gotową polewą, dekoruję karmelizowanymi orzechami i posypką marki Delecta, która świetnie podkreśla smak tego orzechowego sernika. Udanych wypieków na Święta życzy Wam Klaudia

Mango Papaja
Sernik japoński - sufletowy, lekki 275

się różnić, dlatego najlepiej przed wyłączeniem piekarnika wykonać test patyczkiem wkłuwając go w środek ciasta do dna. Jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe. Wyłączyć wtedy piekarnik i pozostawić jeszcze sernik w środku na 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia wciąż nie wyjmując z formy. Dopiero po całkowitym(...)stężeniu będzie można sernik pokroić. Jeśli na powierzchni sernika w czasie pieczenia pojawiają się pęknięcia oznacza to,że temperatura pieczenia jest trochę za wysoka i należy ją od razu obniżyć o parę stopni. Ten leciutki sernik jest tak podatny na formowanie się, że wykładając tortownicę lekko pogniecionym papierem lub folią nada mu wzór wgnieceń i wypukłosci. Jeśli wyłozysz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bożonarodzeniowy sernik pomarańczowo czekoladowy 189

jeszcze nad tym pracuję, ale zaprezentuję wam przepis na sernik pomarańczowo czekoladowy. Delikatny nie za słodki z dużą dozą czekolady. Masę serową pieczemy w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik jest bardzo równy. Całość zwieńczona iście świąteczną dekoracją. Zatem zapraszam:) Składniki :  Na spód:  180 g ciastek typu Oreo 50 g masła roztopionego Na masę serową jasną(...)dokładnie wylepiamy dno formy. Tak przygotowany spód wstawiamy  do lodówki, na czas przygotowania masy serowej. 3. Formę trzykrotnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową szczelnie (od dołu i boki) - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy!!! 4.W misie umieszczamy wszystkie składniki a następnie  delikatnie mieszamy rózgą kuchenną ( uwaga nie mieszamy

vaniliowoczekoladowa
sernik z powidłem śliwkowym 302

herbatniki wylewamy masę serową. Pieczemy przez ok 60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, do wystudzenia (najlepiej na noc). Wystudzony sernik smarujemy równomiernie powidłem śliwkowym i przykrywamy pozostałymi herbatnikami. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy orzechami. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowy sernik na miodowniku 451

Piec do 10 min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą(...)lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier. Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę nałożyć powoli drugi sernik i wyłożyć pozostałą galaretkę. Wstawić do lodówki, aby całkiem ciasto całkiem stężało. Ciasto najlepiej składać w formie, której się piekło zabezpieczając brzegi

https:KKuchniaMniam
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 262

wena i tak pomyślałam, że dodam zmielone suszone płatki róży, oczywiście dodałam. Zamiast galaretki postanowiłam wylać mus z truskawek i tu pomyślałam, że dodam bazylię. Tak więc ze zwykłego sernika zrobił się dość fajny i niezwykle smaczny sernik na zimno. Aromatyczny biszkopt nadał fajny akcent całemu deserowi, a bazylia w truskawkach to strzał w dziesiątkę. Jak dla nas rewelacja(...)Potwierdzeniem tego wszystkiego był widok dziecka jak w ciągu dwóch dni pożarł prawie cały  sernik. Nie jest trudny, wręcz przeciwnie, banalnie łatwy, a do tego taki smaczny. Biszkopt różany: 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka) szczypta soli 1/3 szklanka cukru 1/3 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka zmielonych suszonych płatków

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania