Pyszne i lekkie serniczki w sam raz na ciepłe i upalne dni. W smaku rewelacyjne, z wyczuwalnym kokosem. Dodatek egzotycznych owoców sprawia, że są jeszcze smaczniejsze
VioletoweKucharzenieZwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się(...)szkl DODATKOWO: * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g ) * wiórki kokosowe – 100 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT: Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C. Po wystudzenia koimy na 2 blaty. PONCZ: Sok z cytryny
Ostra na SłodkoKiedy nudzą mi się ciasta miękkie, z przekładaną masą, szarlotki i serniki, piekę keks tradycyjny , pierniki albo ciasta na białkach. Są doskonałe na każdą chwilę, bo można je długo przechowywać, bo najlepiej smakują, podane z kubkiem gorącej aromatycznej herbaty lub z filiżanką pysznej kawy. Jeśli lubicie ciasta o wyraźnym smaku, zapachu i zwartej konsystencji, a do tego zawierające mnóstwo(...)suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka zmiksowałam, żeby się dobrze spieniły i wlałam je do masy maślanej. Dalej ucierałam mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Nie przerywając ucierania stopniowo dosypywałam mąkę, zmiażdżone
Kuchnia u KrysiZwykle, gdy zbliża nam się cieplejsza pora roku chętniej sięgamy po lekkie, piankowe ciasta. W kuchni królują serniki na zimno, ciasta cytrynowe i tarty bez pieczenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne orzeźwiające ciasto Wenus. Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień. Robi się(...)szkl DODATKOWO: * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g ) * wiórki kokosowe – 100 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT: Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C. Po wystudzenia koimy na 2 blaty. PONCZ: Sok z cytryny
Ostra na Słodkomoim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców(...)soku z cytryny kilka łyżek wrzątku Do dekoracji: suszone figi żurawina orzechy (włoskie, laskowe, migdały) * PRZYGOTOWANIE Keks Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na biały puch, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ucierając. Zacznij kolejno wbijać jajka, nie przerywając miksowania. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka i dodaj do utartej masy. Mąkę przesiej, wymieszaj
Food Squareotrzymania gładkiej konsystencji.Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz(...)szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy razem z mąką oraz cukrem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobiony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Całkowicie studzimy. Masło ubijamy na puch. Budyń miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie partiami, ciągle miksując dodajemy porcje budyniu do ubitego masła. Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki
Słodka StronaWiększość osób bez tego deseru nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. U mnie w domu nigdy nie było takiej tradycji aby przygotowywać ten przysmak. To moja pierwsza
Smakołyki AsiŚwięta już tuż tuż ... mam kolejny przepis który spokojnie możecie przygotować ostatniego dnia. Nie ma za dużo pracy a smak naprawdę rewelacyjny... Zapraszam! Składniki na masę
Radość kipiąca uśmiechem.Smak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ zrobiłam
Kuchnia Pokoleńmiałam ochotę na sernik z brzoskwiniami . Stanęło na tym, ze dziś zrobimy szarlotkę królewską, a na następny weekend szarlotka sypana i sernik z brzoskwiniami. A że u mnie jabłek dostatek, także nie miałam nic przeciw temu, szarlotki i jabłeczniki mogę teraz robić, aż im wszystkim odechce się jeść. I tak po całym(...)już usmażone wsypać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Przestudzić, chłodne jabłka wyłożyć na biszkopt. Na mleku ugotować budynie, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch i dodawać po łyżce zimny budyń. Masę wyłożyć na jabłka z galaretką i schładzać ok 2 godz w lodówce
Ciasteczkowy PotwórOryginalny, smaczny, orzeźwiający i lekki torcik owocowy. Biała warstwa sernika na zimno, arbuzowy mus galaretkowy i delikatny biszkopt. W sam raz na upalne dni:) Jeśli użyjemy gotowych biszkoptów też będzie smacznie i jeszcze szybciej. Pomysł zaczerpnięty ze starego numeru gazetki "Przyślij przepis". Użyłam pół na pół serka waniliowego i naturalnego, ciasto było mniej słodkie. Arbuzowy mus potrzebuje dość dużo czasu(...)niedużego arbuza 2 łyżki żelatyny galaretka truskawkowa masa serowa: 500 g sera homogenizowanego waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny Jaja ubić z wodą i cukrem na puch. Delikatnie wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 25 minut. wyjąć, wystudzić
6nieboprostu tak pyszny że zapominamy o wszelakich dietach ;) Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń(...)składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodaj ser, miękkie masło, sermix i mleko. ( zamiast sermixu dodałam mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszałam i wlałam do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy
Różne smaki w kuchniliczę kalorii , ten serniczek jest po prostu pyszny. Jest tak delikatny jak chmurka a jeszcze jedna z warstw jest dodatkowo z masą kajmakową. Jestem wielbicielką kajmaku to ten sernik to prawdziwa rozkosz :) Do składników należało dodać sermixu , jak go nie mogłam nigdzie dostać i zrobiłam bez tego dodatku. Zamiast niego do mleka dodałam i wymieszałam z mlekiem cały budyń(...)składniki na ciasto włożyć do miski i mikserem wymieszać . Następnie wsypać do tortownicy o średnicy 23 cm i lekko ugnieść. Przygotowanie masy serowej: jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając , dodaj ser, miękkie masło , sermix i mleko. ( zamiast sermixu - mleko z całym proszkiem budyniowym wymieszać i wlać do masy serowej). Masę po wymieszaniu dzielimy na 2 części
Słodkości i nie tylkoOt sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować
Cynamonowe szczęściemnie tym razem przyszła ochota na lekki deser w klimacie pięknego babiego lata, koniecznie z czymś chrupiącym, z delikatną kremową masą i figami, oczywiście. Tak powstały lekkie jak puch serniczki bez pieczeni, na kruchym czekoladowym spodzie. Ułożyłam na nich świeże figi, które wcześniej delikatnie skarmelizowałam. Do kremowego twarożku dodałam ubitą śmietaną, osłodziłam tegoroczną galaretkę z papierówek(...)niej tylko figa z makiem! Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI (bez pieczenia) 500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru; można zastąpić
KUCHARNIA