Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno(...)słodzone stewią lub ksylitolem, wtedy możemy wyeliminować całkowicie cukier z tego deseru. Ferrero Rocher w takiej wersji jest przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli choć raz spróbujecie tego sernika, to długo nie zapomnicie jego smaku i zapewne często będziecie do niego wracać... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 2 łyżki mleka 1 czubata łyżeczka kakao Masa
Kuchnia MagdaLenyNastępnie dodajemy czosnek , paprykę i wybrane warzywa opcjonalne ( marchew , por, kalafior , bataty ) po czym chwilę podsmażamy (2-3 minuty). Całość zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy pastę curry i dobrze mieszamy. Gotujemy na średniej mocy palnika i pod przykryciem 10-15 minut , w zależności od użytych warzyw (ja lubię gdy są bardziej chrupiące, najlepiej sprawdzić). W międzyczasie jeśli dodajecie tofu lub tempeh(...)dynią piżmową Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Curry wegańskie z papryką Gofry z cukinii Kotlety z włoszczyzny po bulionie Piernik bananowy z czekoladowym ganache Gofry twarogowe Brownie idealne Sernik snickers Keto placki twarogowe wysokobiałkowe (bezglutenowe) Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym (bez laktozy) Artykuł Curry wegańskie z papryką pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepismojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis namojprzepisna.pl | Tarta Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach, nigdy nie ma się jej dość. Taka właśnie się moja tarta Truskawkowa Chmurka
moj przepis nałyżeczka musztardy pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu opcjonalnie łyżeczka koperku , szczypiorku lub pietruszki Czas przygotowania: 40 minut Ilość : około kilogram sałatki Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości . Jajka gotujemy na twardo . W międzyczasie selera odsączamy z zalewy. Polecam go dodatkowo przepłukać aby pozbyć się zapachu zalewy oraz delikatnie posiekać. Do selera dodajemy kukurydzę , majonez , śmietanę lub jogurt(...)selerem konserwowym i ziemniakami Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb) Tiramisu z bitą śmietaną Deser snickers – wersja fit Curry z cukinią (wegańskie) Focaccia tradycyjna (wegańskie) Keto sernik raffaello Zupa z fasolki szparagowej Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie) Artykuł Sałatka z selerem konserwowym i ziemniakami pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisbank nie zabraknie świątecznych wypieków, a w domu rodzinnej świątecznej atmosfery. Wielkanocnego śniadania, uśmiechu od ucha do ucha, pachnącego żurku z jajkiem i wielkanocnych kolorowych mazurków czy świątecznych serników. I to właśnie na pysznego mazurka chciałabym Was dziś zaprosić! Przygotowałam go zainspirowana kolejną już współpracą z marką Dr.Oetker i produktami, które marka ma w ofercie. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera(...)Kakao. Dodajemy pokrojone, zimne masło, zarabiamy, formujemy kulę, chłodzimy. Ciastem wylepiamy formę do tarty ( 28 cm ). Z reszty wypiekamy ciasteczka. Pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach. MASA: Śmietankę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Czekoladę wrzucamy do śmietanki, dodajemy Waniliową pastę, rozpuszczamy, wylewamy na wystudzony spód ( ja jeszcze boki dodatkowo posypałam posiekaną w malakserze czekoladą ). Trzymamy w lodówce do całkowitego stężenia
Ostra na SłodkoSernik przygotowałam z książki Technologie produkcji cukierniczej. Po przygotowaniu i spróbowaniu wiem, że dodałabym opakowanie mascarpone.To była próba przedświąteczna. Sernik w smaku i konsystencji ok. Z mascarpone będzie jeszcze lepszy. Do świątecznego dodam 1,5 kg sera i odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową(...)mandarynek pół szklanki cukru anyż Owoce pokroiłam w plasterki. Cukier zalałam połowa szklanki zimnej wody i kiedy się zagotował, rozpuścił i lekko odparował wrzuciłam owoce i anyż i gotowałam aż zrobiły się szkliste. Wyjęłam do salaterki i kładłam po łyżeczce na porcję. Całość posypałam czekoladą z pomarańczą dla wzmocnienia smaku pomarańczy
AZgotuj!Odrazu powiem, że w Polsce trudno zrobić IDEALNĄ Carbonarę. Jak powiedziała mi jedna włoszka: „Wiesz, w carbonarze chodzi nie o sposób i technikę, ale tylko
Kuchnia ŁukaszaWielkanoc w mojej rodzinie piecze się zazwyczaj ciasto drożdżowe i serniki . O pieczeniu mazurków dowiedziałam się dopiero po wyprowadzeniu na Mazowsze. Nie należą one do moich ulubionych ciast, bo są zbyt słodkie od wypełniających je mas. Dlatego do mazurków przygotowuję nadzienia roślinne. W ten sposób słodki blat łączę z kwaskowatym smakiem raczej soczystych mas i mazurki zjadają wszyscy(...)ostudzenia. Rabarbar opłukać i obrać. Pokroić na drobne kawałki. Daktyle rozdrobnić na kawałki podobnej wielkości co rabarbar. Rabarbar i daktyle przełożyć do garnka. Wlać 100 ml wody i gotować całość na palniku o średniej mocy, by masa stała się w miarę jednolita. Masę przełożyć na blat mazurka. Wyrównać. Udekorować np. płatkami migdałowymi
Weekendy w domu i ogrodziePewnie w Waszych kuchniach teraz ferwor pracy. Ja sobie zrobiłam krótką przerwę między sernikiem a strucla i piszę Wam przepis na sprawdzony od lat seromakowiec. Nigdy nie kupuję gotowego maku, zawszę dzień przed wypiekami przygotowuję domowy mak, mieszam biały z niebieskim, słodzę miodem i dodaję dużą ilość bakalii. Wierzch zostawiam do posypania cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje(...)spód blaszki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 15 minut. Z pozostałego ciasta robimy kratkę na wierzch ciasta. 2. Mak zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, można dosypać 2 łyżki cukru do gotowania. Mieszamy od czasu do czasu i uzupełniamy braki wody. Odcedzamy. Mielimy dwukrotnie. Dodajemy pokrojone bakalie, miód i żółtka
Apetyczna babeczkasię idealnie z każdym składnikiem, można je przygotować i połączyć z wieloma składnikami takimi, jakie lubimy najbardziej i tym samym stworzyć przepyszne dania. Dlatego z dyni możemy zrobić ciasto, sernik, ciasteczka, placuszki, zupy, dania główne czy syrop do kawy! No to jedziemy, najważniejsza tak jak już wspominałam jest odmiana dyni, wybierz na początek dynię piżmową, Hokkaido lub Muskat. Dynię(...)dodaję około 1,5 do 2 szklanek płynu (w tym mleczko kokosowe zazwyczaj 1 szklanka wody i 1 szklanka mleczka kokosowego). Zupa powinna być gęsta, ale bardzo kremowa. Całość gotujemy, doprawiamy solą jeśli jest taka potrzeba. Podaje przepis z konkretnymi ilościami, ale pamiętaj, że zupa z dyni najlepiej smakuje robiona właśnie tak na wyczucie, jak opisałam Ci wyżej
SMYKWKUCHNICiasto z dyni to jedno z tych deserów, które wspaniale kojarzą się z jesiennymi wieczorami. To połączenie słodkości dyni, przypraw korzennych i delikatnego kremowego konsystencji czyni
Ania i Marcin gotują