mogło się obyć lato bez tego sernika! Plan na sernik jagodowy miałam już od początku jagodowego sezonu, jednak ciągle nie było czasu na przyrządzenie. Aż do teraz, kiedy spodziewaliśmy się gości! Łukasz był zachwycony ( a on do wielbicieli serników nigdy nie należał ). Delikatny, kruchy spód pokryty jagodową, kremową masą i waniliową panna cottą tworzy przepyszną całość, której żaden łasuch(...)piekarniku, potem w lodówce ). PANNA COTTA: 5 łyżek mleka mieszamy z żelatyną, odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę mieszamy z cukrem , cukrem z wanilią i mlekiem, gotujemy. Lekko studzimy, zalewamy żelatynę, mieszamy. Przez sitko wylewamy na schłodzony sernik. Dekorujemy, chłodzimy do stężenia. Smacznego! The post Sernik jagodowy z waniliową panna cottą na kruchym spodzie first appeared on Ostra na Słodko
Ostra na SłodkoSernik Three Colors Sernik Three Colors, czy też trzy smaki. To nie tak ważne bo smaków i kolorów jest w tym przepysznym serniku o wiele więcej. Zapewne mój drogi czytelniku już wiesz, że uwielbiam robić, wymyślać i przede wszystkim jeść 😉 serniki różnej maści, których u mnie znajdziesz mnóstwo, od słodkich po słone 😉 A szukaj ich tutaj(...)piekarnik do 160 stopni i piecz sernik dokładnie 90 minut, po czym otwórz dziwiczki by sernik całkowicie przestygł. Po drugie schowaj sernik do lodówki. Dzień drugi . Polewa Po pierwsze połam czekoladę na kawałki, wrzuć do rondla, wlej mleko i często mieszając rozpuść czekoladę. Po drugie lekko przestygnietą czekoladę wylej na sernik i pozostaw do przestygnięcia. Truskawki
RafalCookOd uroczystych świąt po codzienne przyjemności, sernik potrafi dostosować się do każdego momentu. Przygotuj się na podróż po świecie sernikowych smaków i dekoracji, które zaskoczą
Słodkie okruszkiMiodowe ciasto przełożone gotowaną masą serową. Można powiedzieć, że to taka, inna wersja popularnego miodownika, który zazwyczaj
Praktyczna plPyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA
Dziś Ja gotujeCo prawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania
Gosia gotujejest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do kawki czy herbatki. U mnie na jednym kawałku się u nikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;) Składniki (tortownica 26 cm) : SPÓD: 200 g herbatników 150 g margaryny lub masła Herbatniki rozkruszamy bardzo drobniutko (praktycznie(...)się rabarbar oraz garnek) gotujemy do rozgotowania się rabarbaru i uzyskania jednolitej papki. Jeśli rabarbar jest bardzo wodnisty to odparowywujemy wodę, aby mus stał się gęsty. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby nam się nic nie przypaliło. Mąkę rozrabiamy z wodą i dolewamy do gotującego się rabarbaru (cały czas mieszamy podczas dolewania!). Wszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia
Jedzeniomaniawszystko zaczęło się od paschy, którą zrobiłam na Wielkanoc. Pascha to rosyjski deser twarogowy, z dodatkiem bakalii, czekolady. Postanowiłam zrobić wersję z gotowanym mlekiem słodzonym, czyli kajmakiem. Tak bardzo nam posmakowała, że kolejną wariacją był sernik na zimno o smaku kajmakowym. Kajmakowy sernik na zimno Składniki: na spód: 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane) 50g masła
Obiad gotowyPiękna i upalna pogoda więc na ochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Tym razem wersja z granatem i białą czekoladą. składniki: spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła masa serowa z białą czekoladą 1 kg zmielonego sera 200 g białej czekolady 2 łyżki(...)składniki się połączyły. Dodać resztę sera i ponownie zmiksować. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Żelatynę przestudzić a następnie dokładnie zmiksować z masą serową. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Wierzch ładnie wyrównać. Posypać pestkami granatu, pestki lekko wcisnąć w masę serową. Posypać jeszcze odrobiną startej białej
Monia miesza i gotujesiedzi w mojej głowie już ponad rok, od kiedy to zaczęłam eksperymentować z gotowaniem na większą skalę. Potem zaczęłam się bardzo zdrowo odżywiać i wszelkie słodycze poszły w odstawkę. Dziś nadal odżywiam się zdrowo, nie mniej jednak lubię od czasu do czasu upiec dobry sernik lub inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem
Mango Papajapotrafię gotować wiecie wszyscy. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że jeszcze bardziej nie potrafię piec. Ciasto droźdżowe zawsze będzie miało zakalec, a dwukolorowe marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić
Kulinarne zapędy KokosaPolewa: Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenieKawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny! Spód: 250 g ciastek kakaowych Hit 70 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 100 g białej czekolady(...)Polewa: Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenienaczynie z wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie
kolorowotorcikowo