Miodowe ciasto przełożone gotowaną masą serową. Można powiedzieć, że to taka, inna wersja popularnego miodownika, który zazwyczaj
Praktyczna plPyszne i bardzo łatwe ciasto które wyglądem zmyli każdego :) Sernik bez sera tak zwany styropian podbije serce każdego <3 WYMIARY BLACHY: 33cmx23cm SKŁADNIKI NA
Dziś Ja gotujeCo prawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania
Gosia gotujejest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do kawki czy herbatki. U mnie na jednym kawałku się u nikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;) Składniki (tortownica 26 cm) : SPÓD: 200 g herbatników 150 g margaryny lub masła Herbatniki rozkruszamy bardzo drobniutko (praktycznie(...)się rabarbar oraz garnek) gotujemy do rozgotowania się rabarbaru i uzyskania jednolitej papki. Jeśli rabarbar jest bardzo wodnisty to odparowywujemy wodę, aby mus stał się gęsty. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby nam się nic nie przypaliło. Mąkę rozrabiamy z wodą i dolewamy do gotującego się rabarbaru (cały czas mieszamy podczas dolewania!). Wszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia
Jedzeniomaniawszystko zaczęło się od paschy, którą zrobiłam na Wielkanoc. Pascha to rosyjski deser twarogowy, z dodatkiem bakalii, czekolady. Postanowiłam zrobić wersję z gotowanym mlekiem słodzonym, czyli kajmakiem. Tak bardzo nam posmakowała, że kolejną wariacją był sernik na zimno o smaku kajmakowym. Kajmakowy sernik na zimno Składniki: na spód: 150g pełnoziarnistych ciastek (digestives albo owsiane) 50g masła
Obiad gotowyPiękna i upalna pogoda więc na ochłodę proponuje sernik na zimno. Na blogu jest wiele pomysłów ale zrobiłam kolejny bo serniczki cieszą się u mnie dużym powodzeniem. Tym razem wersja z granatem i białą czekoladą. składniki: spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła masa serowa z białą czekoladą 1 kg zmielonego sera 200 g białej czekolady 2 łyżki(...)składniki się połączyły. Dodać resztę sera i ponownie zmiksować. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie mleko podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Żelatynę przestudzić a następnie dokładnie zmiksować z masą serową. Masę przełożyć do schłodzonej tortownicy. Wierzch ładnie wyrównać. Posypać pestkami granatu, pestki lekko wcisnąć w masę serową. Posypać jeszcze odrobiną startej białej
Monia miesza i gotujesiedzi w mojej głowie już ponad rok, od kiedy to zaczęłam eksperymentować z gotowaniem na większą skalę. Potem zaczęłam się bardzo zdrowo odżywiać i wszelkie słodycze poszły w odstawkę. Dziś nadal odżywiam się zdrowo, nie mniej jednak lubię od czasu do czasu upiec dobry sernik lub inne ciasto, które oczywiście będzie mniej tłuste i zdrowsze niż inne. Największym grzechem
Mango Papajapotrafię gotować wiecie wszyscy. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że jeszcze bardziej nie potrafię piec. Ciasto droźdżowe zawsze będzie miało zakalec, a dwukolorowe marmurki w moich rękach staną się murzynkami. Tak się akurat złożyło, że wczoraj był Dzień Ojca, a mój Tato lubi sernik - to była motywacja do tego, by sprawdzić, czy ciast bez pieczenia też nie potrafię robić
Kulinarne zapędy KokosaPolewa: Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenieKawa najlepiej smakuje z kawałkiem domowego ciasta! Ten sernik jest kremowy i puszysty. Jedynym minusem tego ciasta jest długi czas pieczenia! Ale na taki smak warto poczekać! W połączeniu z jagodami jest obłędny! Spód: 250 g ciastek kakaowych Hit 70 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 100 g białej czekolady(...)Polewa: Po wystudzeniu przygotowujemy polewę. Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenienaczynie z wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec sernik 1 godzinę 40 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. W rondelku zagotować jagody z wodą i cukrem. Do gotujących się dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jagód – wymieszać dokładnie
kolorowotorcikowotemperaturze 150 stopni C przez około 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, następnie chłodzimy w lodówce przez około 12 godzin. Sos czereśniowy: Drylowane czereśnie wsypujemy do rondelka, zalewamy likierem oraz sokiem z cytryny. Wkładamy korę cynamonu. Gotujemy wszystko razem około 10 minut, aż owoce puszczą sok. Wyjmujemy cynamon(...)Dokładnie mieszamy skrobię w wodzie i szybkim ruchem wlewamy do rondelka, momentalnie zaczynając mieszać. Rondelek wstawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, nie przerywając mieszania, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wylewamy na schłodzony sernik. Dekorujemy świeżymi czereśniami
Smakowity Blog KulinarnyJeśli przejadły się Wam tradycyjne serniki, mamy dla Was zupełnie inne rozwiązanie. Coś co może zrobić każdy, czyli deser, którego głównym składnikiem są serki homogenizowane. Jest lekko, nie za słodko i co najważniejsze smacznie! Pucharek "sernikowa rozkosz" SKŁADNIKI: - 1 pomarańczowa galaretka - 1 cytrynowa galaretka - 2 mandarynki - 125 g borówek - 1 łyżeczka żelatyny - ¼ szklanki mleka - 330 ml śmietanki(...)nasz deser. Pomarańczową galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do pucharków, tak by w każdym było mniej więcej po równo. Zostawiamy do stężenia. Gotujemy ¼ szklanki mleka i wsypujemy do środka łyżeczkę żelatyny, wszystko mieszamy do rozpuszczenia się grudek. Śmietankę ubijamy na sztywno i dzielimy ją po równo na dwie części. Teraz będziemy potrzebować dwóch
Związek na patelnifigami, orzechami i migdałami. Gałązki rozmarynu sprawiają, że sernik pachnie odświeżająco. W środku króluje wanilia z cytryną, zaś wierzch jest wprost spełnieniem marzeń naszego podniebienia. Polewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy(...)sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch: w małym garnuszku rozpuść masło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj! Masło ma się tylko ładnie połączyć
Raj dla Podniebieniafigami, orzechami i migdałami. Gałązki rozmarynu sprawiają, że sernik pachnie odświeżająco. W środku króluje wanilia z cytryną, zaś wierzch jest wprost spełnieniem marzeń naszego podniebienia. Polewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy(...)sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch: w małym garnuszku rozpuść masło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj! Masło ma się tylko ładnie połączyć
Raj dla Podniebieniamasło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj! Masło ma się tylko ładnie połączyć ze śmietanką w trakcie podgrzewania. Masa nie może być gorąca, tylko lekko ciepła. Masłem orzechowym posmaruj wierzch przestudzonego sernika. Wyłóż gęsto owoce oraz pokrojone kawałki figi. Udekoruj orzechami i migdałami. Ciesz swe podniebienie sernikiem! Artykuł Sernik jesienny z masłem orzechowym pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebienia