Dynia to bez wątpienia kulinarna królowa jesieni. Jest znana na całym świecie, a jej najpopularniejsze odmiany, to: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. Dynia jest warzywem bogatym w składniki mineralne, takie jak: magnez, selen, potas i cynk, a także witaminy antyoksydacyjne: A, C i E, oraz kwas foliowy i niacynę. Stanowi także źródło błonnika pokarmowego. Dynia dostarcza stosunkowo niewiele kalorii(...)pyszny, jesienny obiad dla całej rodziny Krem z dyni i batata – bogactwo karotenoidów Rozgrzewający koktajl dyniowo-pomarańczowy Owsianka dyniowo-pomarańczowa Ciasto dyniowe z suszoną żurawiną słodzone szczyptą stewii Sernik dyniowy na owsiano-kakaowym spodzie Placuszki dyniowe Puszyste muffinki dyniowo-pomarańczowe Klasyczny krem dyniowy Chlebek dyniowy Mam nadzieję, że te przepisy będą dla Ciebie pomocne, a dania zasmakują wszystkim
Natka Pietruszkiporadzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy (nie czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał(...)wałeczki ciasta pośrodku tak, by powstały dwa mniejsze mazurki. Spód podziurawić widelcem, żeby zapobiec tworzeniu się nierówności w czasie pieczenia. Na czas rozgrzewania się piekarnika, ciasto wstawić do chłodnego miejsca. Piec w 160 stopniach (góra i dół bez termoobiegu), przez 35 minut na lekko złoty kolor. Spód jest dość łamliwy i kruchy, więc nie przekładajcie go zbyt wiele
Przepysznik - BLW i nie tylkogłowy ciekawe pomysły, nie tylko z kuchnią czy blogiem związane), myślę sobie o ciastach (jakoś tak przyjemniej się zasypia, gdy ostatnim świadomym obrazem pod powiekami był na przykład sernik). Jak wykorzystać owoce, które tego dnia kupiłam, albo co przygotować na zbliżające się urodziny. Pozwalam wyobraźni zaszaleć - nawet, jeśli nie wiem, jak coś zrobić, nie przeszkadza mi to w wyobrażaniu(...)pory roku. Bardzo lubię dodatek kruszonki, czego chyba nie muszę tłumaczyć - ogólnie przecież wiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeilość mąki spowoduje w efekcie twardsze ciasto, stąd też powinniśmy starać się nie podsypywać dodatkowej ilości mąki - choć tego typu twardsze ciasta kruche są potrzebne np. jako baza do serników lub na spody do babeczek, Z reguły dodajemy zimne masło (prosto z lodówki) do przesianej mąki i siekamy całość nożem (nie dotykamy dłońmi! Dlaczego? Ponieważ ciasto ogrzeje się ciepłem naszej(...)nieco inną strukturę). Kruchość ciasta możemy poprawić dodając ok. 1 łyżki smalcu zamiast części masła, Najlepszym cukrem do ciasta kruchego jest cukier puder - ze względu na fakt, że ciasto piecze się stosunkowo krótko cukier kryształ może się nie rozpuścić i tym samym odznaczać się w cieście. Większa ilość cukru spowoduje, że pobierze on wilgoć z ciasta i w efekcie będzie
psgotujemymojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci
moj przepis namojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naWitam wszystkich po długiej nieobecności. Dziś przychodzę do Was z ciastem Malinowa chmurka. Jest to hit z blogu Moje Wypieki, stąd też jest ten przepis. Ciasto
moj przepis naCiasto : 25 dkg mąki 6 dkg cukru pudru szczypta soli 12 dkg margaryny (bez laktozy) 1 jako 40 dkg śliwek Pianka : 4 białka 4 łyżki budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 1 łyżka bułki tartej i 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy, papier do pieczenia oraz ziarna do obciążenia ciasta, cukier puder do posypania ciasta. Kruche ciasto(...)zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować. Blachę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć rozwałkowane ciasto. Spód ciasta nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na niego wysypać ziarna np. grochu celem obciążenia ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
mecooksTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam
Kulinarne PrzebojeTen dzień, tak, to właśnie tego dnia dwa lata temu założyłem ,,Kuchnię Łukasza"! Drugie urodziny bloga!!! Nawet nie wyobrażacie jaki szczęśliwy jestem! Zakładając bloga
Kuchnia Łukasza