samą Wigilię, jak i pozostałe dni świąt, kiedy np. pojawią się niespodziewani goście. Lista składników nie jest długa, a czas przygotowywania ograniczony do minimum. W podobnym klimacie robię sernik piernikowy i oczywiście pierniczki . Dlaczego warto przygotować babeczki piernikowe? To wspaniałe połączenie tradycyjnych smaków korzennych z nowoczesnością. Mają intensywny smak, miękki środek i charakterystyczny aromat. Forma babeczek świątecznych idealnie sprawdza(...)całym okresie jesienno-zimowym. Muffinki możesz łatwo zapakować i zabrać ze sobą. Dekorowanie babeczek nie musi być skomplikowane, wystarczy lukier, cukier puder czy polewa czekoladowa. A nawet dobrze smakują bez tego! Babeczki piernikowe to doskonały pomysł na prezent . Zapakuj je elegancko w folię albo pojemnik i przewiąż kolorową wstążką. Podarunek dla najbliższych gotowy! Zobacz też: Kawa piernikowa – przepis
Rozdomowionaktóre można przygotować w kilka chwil, gdyż nie wymagają mielenia sera, ani użycia miksera. Wystarczy jedynie widelec! Mini serniczki są również świetnym rozwiązaniem w przypadku, kiedy nie chcemy piec wielkiej porcji sernika. Poniżej przedstawiłam Wam dietetyczne serniczki , które są przyjemnie soczyste i kremowe pomimo, że nie zawierają dodatku tłuszczu. Ich sekretem jest serek typu włoskiego . Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)płatkami migdałowymi. Serniczki piec w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mini serniczki z serka Capri - dodatkowe informacje: (*) Serniczki wyjdą nawet z chudego twarogu, ale warto wtedy dodać do nich niewielką ilość masła lub innego, zdrowego tłuszczu, czy nawet tłustego mleka. (**) Serniczki można upiec bez spodu. (***) Wierzch
Di gotujeszklanki cukru 1 cukier waniliowy ewentualnie ciepłe mleko 5 dag masła lub margaryny Na nadzienie: 50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka ) 1 jajko 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru pudru 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) Dodatkowo: 15 dag suszonej żurawiny od HELIO mąka pszenna(...)Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi. 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia
IzabelawkuchniSerniki uwielbiam – uwielbiam jeść i uwielbiam zapach pieczonego sernika, który unosi się po domu. Najpopularniejszy u nas jest sernik z brzoskwiniami i je również przemyciłam do tego przepisu. Domownicy stwierdzili, że jeden z lepszych jaki jedli, a jednak preferują jasne ciasto do sernika. Czekoladowe ciasto idealne uzupełnia smak. Ja użyłam czarnego kakao, bo nadaje pięknego koloru(...)szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao (użyłam czarnego kakao) 2/3 szklanki cukru 200 g zimnego masła 2 jajka Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wszystko wymieszać. Dodać pokrojone w kosteczkę
dom-agi.plCenię to bardzo. Dotarliśmy do momentu, w którym blog, mój blog, ma swój własny osobisty wałek i co teraz? Ciasteczka? Firma nawet dołącza przepis na ciasteczka. Eeeee, wszyscy pieką i tłoczą wzory na ciasteczkach. Ja przecież nie umiem być taka jak wszyscy, czasami chciałabym, ale ja tak nie umiem. Ciasteczka, no to byłoby zbyt prosto, a ja z automatu(...)mojej Blond głowie wylazł pomysł, wałkowanie czekolady. A przecież mogłam wałkować masę plastyczną, zrobić i wałkować czekoladę plastyczną, byłoby łatwiej, ale nie! Blond postanowiła, że będzie wałkować czystą czekoladę, bez żadnych dodatków. Pierwszy dzień to był test wałka i jak on działa, wzór wyszedł ale bardzo płytki i efekt mnie nie zadowolił, drugiego dnia efekt wyszedł idealnie! Widzicie
Blondynka GotujeKolejny początek września i kolejny przepis na tort. Jak co roku robię tort ojcu na urodziny (9 września) i w tym roku zrobiłem tort czekoladowy. Kiedy
Kuchnia ŁukaszaZestawienie wszystkich moich zdrowych i smacznych deserów gdzie występuje kokos. Dzisiaj przygotowałam dla Was specjalnie zestawienie. Zauważyłam, że wśród moich czytelników jest wiele wielbicieli wszystkiego
zdrowo i aktywnieZestawienie wszystkich moich zdrowych i smacznych deserów gdzie występuje kokos. Dzisiaj przygotowałam dla Was specjalnie zestawienie. Zauważyłam, że wśród moich czytelników jest wiele wielbicieli wszystkiego
Zdrowie i pysznie na talerzuNie jestem fanką pieczenia ciast. Oprócz grudniowego, hurtowego wypiekania pierniczków, w zasadzie przygotowywanie za pomocą piekarnika słodkości nie jest moją mocną stroną. I właściwie gdyby
Mango Papajainną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki(...)malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 1,5 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (40 g na opakowanie) (w przypadku
moj przepis nainną nazwę – Styropian. Styropianu nie przypomina ani w smaku ani w wyglądzie. Ciasto jest przepyszne, to jakby połączyć sernik z ptasią pianką, pierwszego dnia po upieczeniu smakuje jak serowe ptasie mleczko, z kolejnym dniem zaczyna smakować bardziej jak sernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki(...)malakserze tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 1,5 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (40 g na opakowanie) (w przypadku
moj przepis naciasto czekoladowe, nie jest przesadnie słodkie. Sernik może być smacznym prezentem na Dzień Matki i Dzień Ojca, ale także może być prezentem na Dzień Dziecka Sernik czekoladowy przepis na tortownicę o średnicy 21 cm Spód: 2 duże opakowania ciasteczek oreo 60 g masła Masa serowa: 750 g sera na sernik 250 g mascarpone 3 jajka 2 łyżki(...)czekoladę, a następnie zalej ją podgrzaną śmietanką. Zostaw na 30 sekund, a następnie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do przestygnięcia. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź ją po całej powierzchni formy i dobrze podociskaj. Formę wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie ser zmiksuj z jajkami, cukrem, ekstraktem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz
365 dni dookoła kuchnisernik. Ciasto jest lekko kwaskowate, owocowe z pysznym bardzo kruchym pół razowym ciastem. Inspirację czerpałam z blogu Moje wypieki . [:Listonic] Składniki na tortownicę 28 cm: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki pszennej lub żytniej razowej (typ 2000) 3 łyżki cukru waniliowego 220 gr masła 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)tarczą do warzyw). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Pierwszą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto przesypać do tortownicy, wyrównać. Masa serowa: 5 białek w temp. pokojowej 1 kg śmietany 18% 1,5 – 1,5 szklanki cukru (ja dałam 3/4) 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru (40 g na opakowanie) (w przypadku braku
moj przepis nanabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne(...)delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych oliwek, posiekanych suszonych pomidorów odsączonych
karmelowy