każdej porze roku. Składniki: Biszkopt: 3 jaja 75g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa serowo-jagodowa: 250g (słoik) jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska 940g twarogu półtłustego 10 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 3/4 szklanki mleka Masa waniliowa: 400g serek waniliowy homogenizowany 2 łyżeczki żelatyny(...)mięty, kwiaty bezy, wafel do lodów Wykonanie: 1. Poncz: Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia. 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
Szalona Kuchnia Ewelinymielonych orzechów Sernik: 1 kg twarogu sernikowego 5 jajek 100 g płynnego miodu 80 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 3-5 łyżeczek przyprawy do piernika Kulki orzechowe: 160 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa orzechowa: 2 łyżki gładkiego(...)masy sernikowej. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie w lodówce (najlepiej przez całą noc). Składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Gdy się połączą, rozprowadzamy równo na wierzchu sernika. Dowolnie dekorujemy. #beko # ciastojakzobrazka
Smaki Na Talerzuwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki (okrągła foremka ∅21cm): 200g herbatników 200g czekolady białej 200g czekolady mlecznej 100g czekolady gorzkiej 50 g masła 750g Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président 3 jajka 3 żółtka 3 łyżeczki czarnego kakao 1 łyżeczka kakao nagrzej piec do 170˚C wyłóż dno foremki papierem pergaminowym rozdrobnij i połącz ciastka, gorzką czekoladę i masło (konsystencja mokrego piasku), wyłóż nimi(...)wyrównaj wierzch pozostałą masę czekoladową (bez kakao) bardzo delikatnie, łyżka po łyżce, przełóż do foremki. Uważaj żeby warstwy masy się nie wymieszały! rozpuść 100g białej czekolady i wymieszaj z pozostałą masą serową. Przełóż ją, również bardzo ostrożnie, do foremki piecz 1 godzinę w 170ºC, następnie wyłącz piec i pozostaw w nim sernik na kolejne 30 minut pozostałą białą
SandraFrej.comnajlepszy sernik jaki jadł... :-) A to niebywały komplement, tym bardziej, że to ciasto piekłam właśnie dla niego... :-) Inspiracją był przepis znaleziony w Kuchni Wyjątkowych Smaków, zmodyfikowałam go tylko na wymiary swojej formy (....i... i właśnie teraz odkryłam..., że zamieniłam ricottę na mascarpone, i to już kolejny raz...może dzięki temu wyszedł tak pyszny...). Piekłam w tortownicy o śr.25cm(...)wstawiamy blaszkę do lodówki. Mascarpone, ricottę (lub zwykły twaróg mielony), cukier, mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, jajka i amaretto wrzucamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok. 90 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed podaniem oprószyć pudrem trzcinowym lub zwykłym
Smaczne ZdroweSkładniki ciasto: 500 g maki pszennej tortowej 250 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 3 łyżki kakao 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, oba cukry, sól i siekamy nożem. Wbijamy całe jajka i zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy(...)sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 40 gram bez cukru 5 jaj szczypta soli Twaróg i jajka wyjmujemy z lodówki około 2 godziny wcześniej. 1. Ser mielimy trzy razy. Białka oddzielamy od żółtek, dodajmy do nich szczyptę soli i ubijamy
kruche babeczkigotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego, a czas oczekiwania na zjedzenie go (odpoczynek w lodówce) jest krótszy niż czas oczekiwania na sernik na zimno. To główne zalety, choć dodałabym jeszcze, że można do niego dodać przeróżne dodatki, dowolnie ozdabiać, bawić się nim! Desery(...)Truskawkowa pianka Kokosowa panna cotta Pudding z chia Deser z tapioki Deser monte Szybki deser Potrzebujemy (5 pucharków): 1 kg twarogu z wiaderka 250 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 jaja 2 budynie waniliowe bez cukru 50 g czekolady mlecznej 2 garści malin Do ozdoby: gorzka czekolada beziki, u mnie Brześć Gotowany sernik
MamaOskarkaSernik na zimno robiłam po raz pierwszy i trochę pokombinowałam ze składnikami. Wyszedł mi bardzo kremowy, a w smaku przypominał mi trochę panna cotte. Choć
Healthy food explorerproponuję do kawy sernik na spodzie kakaowym z wiśniami, jagodami i bezą :) Spód: - 300 g mąki pszennej - 4 żółtka (białka zostawić do bezy) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g masła - 2 łyżki śmietany - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję cukier puder, kakao oraz proszek do pieczenia i mieszam(...)pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny - wiśnie mrożone
Receptura smakudodają ciastu smaku i poprawiają wizualnie jego wygląd. Przepis na Ciasto sernikowe z bezą: Bazą ciasta to sernik z 3 składników tym razem przygotowany z 200 g twarogu naturalnego President, 200 g białej czekolady i 3 jajek, tym razem zrobiłam go bezą, którą nałożyłam po 45 minutach właściwego czasu pierwotnej wersji ciasta. Białka ubijamy na sztywno i dzielimy(...)wyposażeniu piekarnika wlewamy 1 litr wrzącej wody. Pieczemy ciasto w foremce (średnica 15 cm), wyłożonej papierem do pieczenia (boki i dno) natłuszczonym masłem w temperaturze 170 stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. W międzyczasie ubiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiszkopt genueński. Takie cudo pieczone bez proszku do pieczenia za to z topionym masłem. Idealnie kakaowy, wspaniale komponuje się z waniliowym sernikiem na zimno. Składniki: Biszkopt: 3 duże jaja 1/4 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 30 g roztopionego i przestudzonego masła 8 kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonych w 1 łyżce mleka, przestudzone 1 łyżka kakao szczypta soli(...)roztopionego masła 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 100 ml mleka 2 łyżki żelatyny 200 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru 600 g twarogu półtłustego lub tłustego potrójnie mielonego ziarenka z 1 lub 2 lasek wanilii 2 łyżeczki aromatu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego Biszkopt Białka jaj ubijamy z drobnym cukrem i szczyptą soli na sztywno
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cały rok. Takie zapasy na pewno się przydadzą. Sernik czekoladowy z musem malinowym idealnie sprawdzi się na nadchodzące Walentynki Składniki: Spód: 250 g kakaowych ciastek 90 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 4 jajka 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń czekoladowy (bez cukru) 200 g czekolady deserowej 100 g śmietany(...)około 22 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie ugnieść, wyrównać i wstawić do lodówki. Masa serowa: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Odstawić do przestudzenia. Do miski przełożyć twaróg i mascarpone. Dodać jajka, cukier puder, wsypać budyń
Oryginalny smakSkładniki (na tortownicę o średnicy 21 cm) : Spód: 150 g ciastek Oreo 40 g masła Ciasteczka pokruszyć, ja to robię w moździerzu. Masło roztopić, połączyć dokładnie
Moja Galeria Smakutego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów włoskich doskonale łączy się ze smakiem masy krówkowej i sera, który najlepiej aby był gęsty i dobrej jakości. Składniki masa serowa: 1 kg sera twarogowego (użyłam twarogu Hanusi z Mlekowity) 1 puszka (400 ml) masy krówkowej (kajmak) - bez 2 - 3 łyżek, które będą użyte(...)dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie dociskać łyżką do dna wyrównując powierzchnię. polewa: Miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową. masa serowa: Wszystkie składniki zmiksować. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany. Masę serową
Kuchcik gotujePyszny, klasyczny sernik, na biszkoptowym spodzie, ale równie dobrze można zrobić bez spodu. Z wiejskiego, ekologicznego twarogu, z dodatkiem oleju, dzięki któremu sernik jest nieco lżejszy. Z pyszną polewą czekoladową, przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Po prostu trzeba go zrobić! ok. 700 g. twarogu 4 jajka 1 szklanka cukru budyń śmietankowy 10 dag masła 1 łyżka oleju(...)okrągłe (opcjonalnie) Polewa czekoladowa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub zmiksować w malakserze. Do rozmiksowanego twarogu dodawać po jajku, cukier, miękkie masło, budyń. Na koniec wlać łyżkę oleju. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie okrągłe biszkopty, wylać na nie masę serową. Piec ok. 1 - 1,5 godziny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobić zarówno bez pieczenia – na biszkoptach albo herbatnikach , albo tak jak ja – na upieczonym biszkopcie ( tym razem w wersji kakaowej ). Ciasto jest niesamowicie łatwe, szybkie i nie drogie w przygotowaniu. Jest świetnym pomysłem na niedzielny deser, albo w tygodniu do popołudniowej kawki. Wspaniale orzeźwia i z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli serników. Ps. na się(...)Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) CIASTO: * jajko – 3 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * kakao – 1,5 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA: * twaróg 3-krotnie mielony – 600 g * śmietana 30% – 250 g * cukier puder – 6 łyżek * galaretka brzoskwiniowa – 2 op * brzoskwinie w syropie – 1 puszka
Ostra na Słodko