Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście: na formę 24x28 cm CIASTO: 300 g mąki tortowej (ja używam typ 405) 80 g cukru pudru 2 łyżki kakao szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego, pokrojonego masła 2 żółtka Mąkę, cukier puder, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski(...)formę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy schłodzone w lodówce, rozwałkowane ciasto (tylko spód, bez brzegów). Na ciasto przekładamy masę serową, na nią równomiernie rozkładamy owoce, a na nich starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto. Całość przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (góra-dół). Co ważne ciasta nie pieczemy dłużej, żeby się nie wysuszyło
Rozpustne gotowaniebędę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 6 jajek 100 g masła 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć(...)cały czas ucierając. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej twaróg. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy przez
magiczna kuchnia KasiDzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;) Składniki: 750 g twarogu na serniki 3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady ok. 50 ml śmietany(...)ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części. Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie biszkopty. Układanie rurek w tortownicy może sprawić pewien kłopot. Nie dałam rady ustawić wszystkich rurek od razu, aby się nie przewracały, dlatego najlepiej jest podzielić
MyCookBook.plZakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek(...)masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, do czasu, aż składniki się połączą. Wymieszać z orzechami i rodzynkami. Odstawić do wystudzenia. Składniki na masę serową: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 200 g jogurtu greckiego 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki rumu 2-3 łyżeczki żelatyny + biszkopty 50 g płatków migdałowych Twaróg zmiksować z jogurtem
Domowa cukiernia EwyPrzepyszny i niezwykle prosty do przygotowania sernik na zimno z truskawkami: delikatny, kremowy, intensywnie czekoladowy. Do jego przygotowania użyłam czekolady deserowej o zawartości kakao 54
Domowa Cookierenka AgiFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty
głodny alergikJesień już tuż tuż, ale można jeszcze znaleźć w sklepach ostatnie letnie owoce. Dziś mam dla Was prosty deser malinowy – delikatny i puszysty mus, który
Ciastkozercywylepić nim formę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut, wystudzić. Twaróg zmiksować mikserem na średnich obrotach z jajami, mlekiem skondensowanym, mąkami i sokiem z cytryny. Uwaga miksujemy tylko do połączenia składników, żeby masa nie nabrała puszystości ( to bardzo ważne, żeby sernik był delikatny, wilgotny i nie popękał). Masę serową wylewamy na upieczony(...)Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy w mleku, dodajemy pokruszoną chałwę. Cały czas mieszamy aż wszystko się ładnie połączy i zgęstnieje. Masą polewamy sernik
Wielki apetytdzieciństwa. Odkąd pamiętam, był nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bez sernika ani rusz :-) Oczywiście zawsze musiał być z kratką, dużą ilością rodzynek i kandyzowanej skórki z pomarańczy. Krakowski sernik to prawdziwa klasyka. W każdej szanującej się cukierni można kupić taki właśnie sernik, ale najpyszniejszy jest stanowczo ten upieczony własnoręcznie w domu. Nie jest(...)minut. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i odłożyć z powrotem do lodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego
maniapieczeniakiedy wysłuchałam audycji ( już kiedyś wspominałam) gdzie bohaterem był starszy Pan, Mistrz Cukiernictwa. Mający na koncie masę nagród i to z całego świata. Ów mistrz powiedział, że..napowietrzanie sernika jest bez sensu. Jest to tak ciężka masa, że te wszystkie piany, są zbędą fatygą. Ponieważ z prawami fizyki się nie dyskutuje. Powiedział jeszcze jedną ciekawą rzecz, wysypywanie(...)raczej tak, że co się nawinie pod rękę. 😉 Do twarogu dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wiórkami. Wylewamy 60% masy, a do reszty dodajemy kakao i kleksami układamy na białej masie. Wierzch posypujemy połamanymi biszkoptami i lekko dociskamy dłonią. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika
Dieta moja pasjaserowa : 500 g twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki sok z 1 pomarańczy 60 g masła 4 łyżki ksylitolu orzechy do dekoracji wykonanie: Jajka ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Przysmaki Karolkijeszcze dodawać masło?. Postanowiłam upiec sernik bez dodatku masła i byłam nieźle zaskoczona, gdy wyjęłam ciasto, następnie wystudziłam i posmakowałam, a smak miał nieziemski. Coś pomiędzy sernikiem, a ptasim mleczkiem, albo ptasie mleczko z sera :) Muszę upiec go ponownie, taki był pyszny :D Składniki: 1 kg twarogu 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy(...)cukrem do białości. Twaróg mielę trzykrotnie. Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką. Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min. Po 30-35 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto
Ciasteczkowy PotwórMielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu. Na obrzeżach sernika rozsypać(...)połączyć mąkę pszenną i mielone na pył migdały oraz brązowy cukier, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, całość rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę, posypać sernik, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonsernik, jest od początku do końca mój. Od przepisu, przez twaróg i sposób wykonania. Dla mnie… i nie tylko – ten jest najlepszy. Składniki: - 890g twarogu - 250g serka mascarpone - 180g miękkiego masła - 8 jaj - 1 szklanka drobnego cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - 2 budynie waniliowe bez cukru - 3 łyżki ubitej śmietany - szczypta soli - ekstrakt waniliowy - kilka kropli esencji(...)migdałowej Miękkie masło utarłam z cukrami. Dodłam 7 żółtek i 1 całe jajko, dalej ucierałam na puszystą masę. Do sernika użyłam twarogu , który sama zrobiłam, więc nie musiałam go mielić – dodałam całość naraz oraz mascarpone. Do gładkiej już masy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę
mojewypiekiinietylkoDodajcie sezonowe owoce jagodowe i cieszcie się smakiem lata. PRZEPIS NA FIT SERNIK NA ZIMNO Składniki: Spód sernika: 15 daktyli bez pestek 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1 łyżka masła orzechowego Masa serowa: 750 g twarogu chudego 200 g jogurtu greckiego lub jogurtu typy skyr 3-4 łyżki ksylitolu 2 łyżki żelatyny 2 miarki odżywki białkowej(...)odstawić do napęcznienia. Twaróg zmiksować z jogurtem, ksylitolem i odżywką białkową na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej - dodać do masy serowej i dobrze połączyć. Masę serową wylać na daktylowy spód, wstawić do lodówki. W gorącym naparze herbacianym rozpuścić żelatynę. Na wierzchu sernika ułożyć owoce, całość zalać lekko tężejącą galaretką herbacianą. Sernik wstawić do lodówki
kolorowotorcikowo