Twaróg (oba rodzaje razem) mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera, wbijamy po jajku i miksujemy. Dodajemy cukier puder, olejek, wanilię oraz otartą skórkę z cytryny oraz kremówkę. Miksujemy całość na wolnych obrotach miksera. Masę przekładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, czyli na dolną(...)piekarnikowa blachę wlewamy wodę, zaś tortownicę z sernikiem umieszczamy na drugich bądź środkowych widełkach piekarnika. Można także tortownicę owinąć od spodu i po bokach folią aluminiową. Po 15min zmniejszamy temperature do 130-140C i pieczemy sernik przez 45 -50 min bez otwierania piekarnika. Na 15 min przed końcem pieczenia wlewamy śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem. Wlewamy
Raj dla PodniebieniaPo kilku dniach, odcięcia od świata i mediów, oto jestem. Jak to podsumować? Bardzo krótko, ciężką zimę mamy tej wiosny. 😉 Jest dobrze, po
Dieta moja pasjaChatka Puchatka, Domek Baby Jagi, Chatka Baby Jagi… niezapomniane i wspaniałe w swojej prostocie. Ciasto, sernik, deser – hit lat 70, 80… i nie tylko
mojewypiekiinietylkokilka kropel olejku śmietankowego Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, ziarenka wanilii, sok z cytryny i otartą z niej skórkę, olejek. Miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch(...)powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół. Sernik studzimy w uchylonym
Raj dla Podniebieniawbrew pozorom to duet doskonały. Składniki: Sernik: 1 wiadereczko (1000 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 1 torebeczka (16 g) cukru waniliowego 4 jajka 6 łyżek (75 g) kaszy manny 1 (40 g) budyń waniliowy 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia Spód: 20 (100 g) herbatników
Fitsweet.meZobaczyłam to ciasto i pomyślałam - super, właśnie szukam czegoś orzeźwiającego! Ciasto jest w sam raz na ciepły dzień. Ma lekko cytrynowy smak, jest lekkie i puszyste
Mania Wypiekaniamnie Basia Tortowa Extra) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 czubate łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 kostka masła (200 g) 1 i 1/3 szklanki cukru Murzynek z serem – masa serowa: 1 kg twarogu 3-krotnie mielonego (może być także zmielony ser z wiaderka) 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią(...)masa będzie zimna, dodajemy cztery żółtka i mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu ubijamy pianę z białek. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy ciasto do formy ok. 24×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik: Cztery białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu pozostałe żółtka
Poezja smakuswoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej(...)innej wody gazowanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę (ok. 8 minut) - niestety z ubijaniem jajek już tak jest, że są lepsze jeśli ucierać je dłużej, jak w bezach. Wciąż miksując, ale na mniejszych obrotach, dodać oranżadę i olej
Przepysznik - BLW i nie tylkoKołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sernik z truskawkami . Nie wymaga również wcześniejszego pieczenia kruchego spodu, gdyż ten zastąpiony jest herbatnikami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z musem z pieczonych truskawek – Składniki: Składniki na spód: 2,5 opakowania herbatników Petit Beurre (najlepiej extra grube) – ok. 250 g Składniki na mus z pieczonych truskawek: ok. 400 g truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki(...)twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego minimum trzykrotnie ok. 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 2 jajka klasy M 1 szklanka cukru – ok. 220 g 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sernik z musem z pieczonych truskawek: Mus z pieczonych truskawek – jak zrobić?: Truskawki umyć, osuszyć
Kulinarne Przebojelawenda, płatki kokosowe) Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy do misy miksera/robota i wbijamy po jajku, ciągle miksując. Dodajemy cukier puder, likier, sok z pomarańczy, z cytryny i otartą z niej skórkę. Miksujemy. Do masy dodajemy po łyżce ricottę, mascarpone, śmietankę. Miksujemy chwilę na niskich obrotach. Masę serową przekładamy do tortownicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch(...)powierzchni masa była równiutka i nie zrobiły się w trakcie pieczenia bąbelki powietrza. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200C. W tej temperaturze pieczemy sernik ok. 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 160-165C i pieczemy jeszcze 1h – 1h15min. Zazwyczaj piekę bez termoobiegu w opcji grzania góra-dół. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku
Raj dla Podniebienia400g śliwek (lub tyle, aby ułożyć połówki owoców w niewielkich odstępach na wierzchu sernika) Wykonanie: - składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej - masło roztopić, ostudzić - śliwki umyć, przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki - piekarnik rozgrzać do temperatury 150-160 stopni - do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną, roztopione masło oraz ekstrakt(...)wanilii - wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników (około 1 min.) - formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki) - do formy przełożyć masę serową, wyrównać - na wierzchu sernika ułożyć w niewielkich odstępach od siebie kawałki śliwek skórką do dołu - owoce lekko wcisnąć w masę serową - formę z sernikiem wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez
Smakołyki BerenikiSernik na zimno, zrobiony przez moją córkę wg tego przepisu.U nas sernik bez polewy i bez odżywki. Spód-foremka średnica 16
Moje domowe kucharzenieśrednicy 20 cm ( ja robiłam w formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka(...)formy (jak w zebrze). Nie mieszać. Piec w temperaturze 170°C (bez termoobiegu) z parą* przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. *sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę
Blondynka Gotujedowolnej mąki (ja użyłam akurat z pszenicy durum) 100 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka ksylitolu 50 ml mleka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj, tak aby twaróg był dobrze rozdrobniony. Na lekko natłuszczoną i mocno rozgrzaną patelnię wlej masę i smaż(...)średnim ogniu, pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Następnie przewróć omleta na drugą stronę i smaż ok. 2 minuty, już bez przykrycia. Omleta podałam z serkiem waniliowym, czyli wymieszałam jogurt typu greckiego z ziarenkami z laski wanilii i słodzikiem. Wartości odżywcze (cały omlet, bez dodatków): energia: 450 kcal białko: 33 g tłuszcze: 13,5 g węglowodany
Zdrowie na języku :P