Znakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik
Ola la LCHFpudru, 1 budyń waniliowy bez cukru (mały), 12 dag + 4 łyżki masła, 4 jajka, szczypta soli, 100g wiórek kokosowych. Sposób przygotowania sernika pod kokosem: W rondelku roztapiam 12 dag masła i lekko studzę tak, aby nie było gorące. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg, roztopione masło, żółtka(...)oraz wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut
Gotuj Się Kto Możecukrem, a następnie dodać twaróg, olej, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Całość wymieszać i stopniowo połączyć z mlekiem. Tak przygotowaną masę przelać do formy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia i wyłożonej herbatnikami. Sernik piec (w lekko rozgrzanym piekarniku) przez około 45 minut w 200 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Pod koniec pieczenia przygotować kokosową pierzynkę(...)Sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozsmarować kokosową masę. Ciasto podpiec dodatkowe 15 minut, a następie ostudzić przy szeroko uchylonych drzwiczkach piecyka. Po ostudzeniu wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. (*) Jeśli wolicie bardziej zwartą masę - dodajcie 2 opakowania budyniu. W wersji bezglutenowej użyjcie odpowiednich ciastek lub zrezygnujcie ze spodu. Wtedy idealnie nada się budyń bez
Di gotujeSernik wiedeński Klasyczny sernik. Prosty, pyszny, delikatny i puszysty. Bez spodu, bez zbędnych dodatków (jeżeli nie lubicie rodzynek, również można je pominąć), a nawet zupełnie przypadkiem bez glutenu. To takie 100% sernika w serniku :) Składniki na tortownicę 26-28 cm: 1 kg sera twarogowego , zmielonego trzykrotnie 8 jajek , osobno białka i żółtka 150 g masła(...)posmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec na poziomie niższym od środkowego w 175°C (góra/dół) przez ok. 50-60 minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto
Pełny talerztaki... serowy. Dzięki swojej sprężystości - idealnie się kroi. Wierzch ciasta udekorowałam polewą czekoladową, ale bez problemu można użyć np. jedynie cukru pudru. (Tortownica o średnicy 21 cm) Spód: 250g mąki pszennej 120g masła/margaryny 50g cukru 3-4 łyżki mleka Masa serowa: 750g twarogu (użyłam wiaderkowego z Wielunia ) 75 ml śmietany (najlepiej rzadkiej) 2 jajka 90g cukru 30g mąki(...)Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec
Di gotujeSkładniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1/4 margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru. masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 4 żółtka, 1 budyń śmietankowy, 1 budyń waniliowy, 3/4 szklanki oleju Rapso. rosa: 4 białka, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych Kresto. Przygotowanie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie
Aga w kuchniserowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania(...)ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.memogą być gotowane, parowane, pieczone (w tym w folii), duszone (bez obsmażania i dodatku tłuszczu). Warzywa i owoce należy jeść przetworzone np. gotowane lub parowane, rozdrobnione, w postaci soków lub przecierów. Produkty przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty(...)zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik, makowiec, chałwa, pączki, faworki. Napoje - alkohol, kawa, czekolada, kakao, napoje słodkie i gazowane. Nie są wskazane
Codzienne Gotowanieserowo-dyniowa: 1,5 szklanki (375 ml) purée z dyni 0,75 wiaderka (750 g) twarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania(...)ugnieść, delikatnie nachodząc na boki formy. 3) Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, następnie cały czas mieszając dodać cukier, jajka, budyń, kaszę manną oraz przyprawę korzenną. 5) Na koniec dodać partiami purée z dyni i ponownie wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.mebez orzechów, to na pewno, a jeszcze lepiej na wegetariańsko, bo pojawiaj ą się i inne wymogi żywieniowe (w tym i 'halal'). Ja tak naprawdę raczej kuchni polskiej się nie trzymam kurczowo. Piekę na szybko, na prosto, a zreszt ą niewiele osób tak naprawdę zachwyciłoby się typowym polskim ciastem, jak makowiec, ciężki przekładaniec, czy pieczony sernik(...)lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na 2-3 części. [Jeśli ciasto jest bardzo miękkie możesz zostawić
Lejdi of the housewielkimi krokami i już zastanawiam się co upiec aby było zdrowe, bez glutenu i bez cukru a jednocześnie wpisywało się w świąteczną tradycję. Mój wybór padł na sernik :-) Wielkanocny sernik Postanowiłam zmodyfikować nieco tradycyjne kaloryczne i słodkie wypieki, tak by sernik wpisywał się w moją dietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę(...)ksylitolu) opcjonalnie Masa serowa: 600 gram twarogu, może być mielony z wiaderka 2 jajka 4 łyżki erytrytolu (nie martwimy się, erytrytol ma 0 kalorii :-). O właściwościach erytrytolu pisałam w tym wpisie klik 2 łyżki mąki kokosowej do zagęszczenia 1/2 kostki masła (lub 100 gram oleju kokosowego zamiennie) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki spodu zagnieść i wyłożyć ciastem
Marta próbujespodu i dodatek kakao bez cukru, który nadaje mu nieco inny smaczek. Na zdjęciu kawałek z tortownicy o średnicy 21cm. Składniki: - 500g twarogu chudego lub półtłustego - 150g jogurtu naturalnego - 3 jajka - budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - ziarenka z laski wanilii - stewia lub ksylitol (ilość taka, w zależności jak słodkie chcemy) - kakao naturalne bez cukru (ja dałam(...)łyżki, ale można dać więcej) Wszystko prócz kakao miksujemy razem (można wraz z kakao, jeżeli chcemy mieć całe czekoladowe). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Pół masy serowej wylewamy na tortownicę, do drugiej połowy dodajemy kakao. Mieszamy/miksujemy do uzyskania jednolitego koloru. Dolewamy do tortownicy i widelcem staramy się zrobić artystyczne "kleksy". Przykrywamy folią aluminiową, by wierzch nam się nie spiekł
Be Fit Be Strongzrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka: 1/2 szkl. wiórków(...)wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść w lodówce. Twaróg zmiksować na małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu z wiórków. Sernik umieść w lodówce. Po godzinie posypać wierzch ciasta masą wiórkową wykonaną
Kolorowa kuchnia Elkiwyobrażam sobie świąt bez sernika. W tym roku na stole pojawił się sernik królewski. Wytworny król wszystkich serników. Składniki: Ciasto: 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag masła 1 łyżeczka smalcu 2 jajka 2 łyżki gęstej śmietany Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, masło(...)wanilinowego 1 łyżka budyniu 1 łyżka mąki tortowej Masła roztapiamy i studzimy. Do lekko ubitych białek dodajemy żółtka. Stopniowo dodajemy cukier, mąkę, budyń i ostudzone masło. Na koniec dodajemy twaróg. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.Ciasto studzimy 10 minut w zamkniętym piekarniku. Smacznego
Pyszności Słodkościmąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg – sernik po upieczeniu będzie ładnie wyglądał. Kolejnym etapem przygotowania tego sernika jest masa serowa. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki. Jeśli używasz twaróg w kubku, nie trzeba go mielić(...)piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu nie będzie obklejony ciastem. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby ostygł, a następnie odstaw go na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Tak przygotowany sernik można udekorować polewą czekoladową. Chociaż bez polewy też jest bardzo
blog.moje-pasje.info