Serniki – temat rzeka. Pieczone, gotowane, na zimno, pieczone w kąpieli wodnej, z bezą, z bakaliami lub bez, waniliowe, czekoladowe, migdałowe, kokosowe… i jeszcze więcej. Wersja dla tych, co nie posiadają piekarnika, ale nie tylko. Sernik gotowany z budyniem bananowym. Składniki na formę 24 x 37cm: - 1,8 kg twarogu tłustego - 227 g masła - 1 szklanka drobnego cukru(...)czekolady deserowej i białej Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy na 3 porcje (zostanie dokładniej zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 porcji jajek i miksujemy (jeżeli twaróg zmielimy wystarczy całość wyrobić robotem dodając porcjami jajka, mój
mojewypiekiinietylkokorzennych ciasteczek. Nie powinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki mąki(...)litr). Sam sernik wstawiamy na środkowy poziom, zmniejszamy od razu temperaturę do 150ºC (bez termoobiegu!) i pieczemy przez ok. 90 minut. Chłodzimy potem przy lekko uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem sernik dyniowy posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. * twaróg musi być 2-3 krotnie zmielony przez maszynkę, może być też ser wiaderkowy, ale tylko dobrej jakości np. Mój
Poezja smakuTwaróg przełożyć do miski, dodać jajka, wlać mleko, wsypać cukry oraz budyń i wszystko razem zmiksować blenderem aż masa będzie jednolita i bez grudek. Nagrzać piekarnik do 180*c. Gotową masę serową wylać na kruchy spód, wierzch sernika przykryć folią aluminiową, włożyc do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 55 minut, folię zdjąć 5 minut przed końcem pieczenia-sernik ma pozostać biały . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Mus czekoladowy-najlepiej jest zrobić dzień przed przygotowaniem sernika: Śmietankę podgrzewamy, aż będzie dobrze ciepła, dodajemy połamaną gorzką czekoladę, po 3 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy do jednolitej konsystencji. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia do masy czekoladowej dodajemy łyżkę cukru pudru miksujemy aż powstanie gęsty
Wanilia i KardamonDelikatny, wspaniale kremowy, orzeźwiający serniczek bez pieczenia. Składający się z dwóch warstw masy serowej i musu truskawkowego. Możecie wykonać go z waniliowych serków homogenizowanych, jak ja, lub użyć zwykłego twarogu sernikowego, dosładzając go i doprawiając wanilią. Idealny deser na upalne dni. Skorzystajcie z przepisu w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). Spód: 130 g ciastek/herbatników maślanych(...)zwykłego twarogu ) 450 g truskawek + 3 łyżki cukru Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Spód: Masło roztopić. Ciastka lub herbatniki zmielić w blenderze/malakserze. Dodać masło i dokładnie wymieszać; powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku. Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą; dzięki temu bez problemu
Opowieści z piekarnikasłodka orzechowa beza, do tego kawałki brzoskwiń i kruchy, ale nie twardy orzechowy spód. To nie Prima Aprilis! ;) Wyjątkowy przepis na wyjątkowy sernik, który z powodzeniem może zagościć na Waszym świątecznym stole. Piekłam go w kwadratowej blaszce 24x24 cm, ale spokojnie można zrobić go w tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo(...)pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Na koniec wsypać zmielone orzechy i delikatnie wmieszać je do piany. Po tych 45-50 minutach pieczenia sernika otworzyć piekarnik i postępować dosyć szybko, by sernik nie opadł: na sernik wyłożyć orzechową bezą, wyrównać. Piec dalej w 170 st.C przez około 20 minut, aż beza się zarumieni. Upieczony sernik
Nastoletnie Wypiekanieśmietankowego bez cukru 5 moreli SPÓD 50 g płatków owsianych zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia na 10-15 minut Namoczone płatki, 50 g suchych płatków oraz mąkę kokosową połączyć z rozgniecionym bananem Powstałą masą wyłożyć spód oraz boki formy, w której będziemy piec sernik Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut MASA SEROWA Twaróg zblendować
HealthyCreationsProsty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut
Zdrowie i pysznie na talerzudokładnie mieszamy z cukrem pudrem. MUS MALINOWY : maliny miksujemy z cukrem i przecieramy przez gęste sitko. Zachowujemy puree, a pestki wyrzucamy. SERNIK : Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ( bez termoobiegu). Do dzieży miksera wkładamy zmielony twaróg, mascarpone, cukier, ziarenka wyłuskane z laski wanilii oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Krótko miksujemy na średnich obrotach miksera - tylko do połączenia składników. Cały czas(...)poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i pokrywamy go warstwą śmietany wymieszanej z cukrem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczony sernik
cool and mintytwarogów w kostkach oraz w wiaderkach, gdzie oczywiście zachęcam zajrzeć. TWAROGI Z WIADERKA oraz TWAROGI W KOSTKACH . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Istotnym elementem też jest, aby twaróg był w temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi o serniki pieczone, ta zasada tyczy się nie tylko jajek, a również właśnie twarogu. Jak zabieracie się do pieczenia sernika, wyjmijcie twaróg przynajmniej(...)twarogu), wyłożonej papierem do pieczenia. Nie polecam wylewać masy do formy, gdzie tylko spód jest zabezpieczony, ponieważ zbyt długa styczność sera z metalem psuje smak (nie tyczy się to form sylikonowych). Sernik pieczemy w temperaturze NIE WIĘKSZEJ niż 180 stopni. Czas odpowiedni z reguły do każdego rodzaju to 60 minut. Najlepiej piec na środkowej półce bez termoobiegu
Zdrowie i pysznie na talerzumąki pszennej pełnoziarnistej Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru 100ml mleka Pół szklanki namoczonych suszonych daktyli Pół łyżeczki sody CZĘŚĆ SERNIKOWA 350g twarogu (u mnie President naturalny bez dodatku cukru) 100g mascarpone Kilka namoczonych suszonych daktyli (ilość dostosować w zależności jak słodkie serniki lubicie) Pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru POLEWA MALINOWA Garść malin 2 łyżki(...)jogurtem i daktylami Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie CZĘŚĆ SERNIKOWA Wszystkie składniki zblendować do uzyskania gładkiej masy Około 2/3 masy bananowej wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia Na masę bananową wyłożyć równomiernie masę serową Na górę wylać resztę masy bananowej Piec 50 minut w 180 stopniach, po tym czasie zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze około
HealthyCreationsDodatkowo podwoiłam ilość białek do wykonania bezików na wierzchu. Resztę pozostawiłam bez zmian. Sernik jest przepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki na spód: 170 g ciastek Petit Beurre 85 g rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 500 g twarogu na sernik 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 50 ml śmietanki 30% Warstwa(...)bez termoobiegu) i piec przez 6-8 minut. Kiedy spód się zarumieni wyjąć formę z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia (fot.1) . Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder i śmietankę przełożyć do misy miksera. Dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę serową przełożyć na kruche ciasto (fot.2) i piec przez około
Świat Ciastadelikatnie przełamują słodycz sera To co, kto zabiera się za pieczenie:)? Sernik z porzeczkami i korzenną kruszonką przepis na tortownice o średnicy 24 cm Sernik z porzeczkami i korzenną kruszonką Składniki na masę serową: 1 kg wiejskiego, świeżego twarogu 3 jajka 60 g budyniu waniliowego bez cukru 100 g cukru (użyj dowolnego: biały, trzcinowy, brązowy(...)czerwonych łyżka mąki Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy malaksera włóż twaróg, dodaj proszek budyniowy, cukier, jajka oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Składniki zmiksuj dokładnie, ale nie rób tego zbyt długo. Powinny połączyć się ze sobą. Blachę do pieczenia wysmaruj delikatnie masłem i wyłóż ją ciasteczkami korzennymi, aby przykryły one dokładnie spód. Porzeczki obierz
365 dni dookoła kuchniLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej
Walijskie PichcenieSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony
KreatywnePinytruskawkami w roli głównej Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru foremka 25 x 35 cm Spód i kruszonka: 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 60 g masła Sernik: 750 g twarogu (500 g półtłustego i 250 g chudego) 1 jajko + 3 żółtka(...)liofilizowanymi truskawkami na bezową piankę. Wyłożyć na podpieczony sernik, na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta w formie kruszonki i piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia). Artykuł Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkot