Nadszedł czas na podsumowanie czerwca. Oczywiście standardowo wygrywają desery i ciasta, ale znalazło się miejsce również na 2 sałatki i zapiekankę. Bardzo mnie zaskoczyło, jak wielkie
Zdrowie i pysznie na talerzukruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :) Składniki: ciasto - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 250 g masła - 5 żółtek - szczypta soli masa serowa - 600 g twarogu podwójnie zmielonego - 70 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 jajka - 1 budyń waniliowy piana - 5 białek - 3/4 szklanki cukru oraz - 1 kg brzoskwiń, sparzonych(...)ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy jajka, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pianę z białek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na ser wykładamy przygotowane brzoskwinie, na nie ubitą pianę z białek a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy
Zainspirowana w kuchniwaniliowego bez cukru Beza: 4 białka 100 g cukru Ciasto kruche - mąkę przesiać do miski, dodać, pokrojone na mniejsze kawałki, zimne masło, cukier puder, sól i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wykleić ciastem, łącznie z jej bokiem (do połowy wysokości). Schłodzić w lodówce. Masa serowa - twaróg, cukier, olej, mleko(...)Masę serową wyłożyć na schłodzone ciasto, piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Beza - około 10 minut przed końcem pieczenia, białka ubić na sztywno, cały czas miksując, stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier. Ubijać do rozpuszczenia się cukru. Sernik wysunąć z piekarnika i rozłożyć pianę bezową, piec kolejne 10-15 minut. Wyłączyć piekarnik, studzić w uchylonym
Domowa cukiernia Ewyoblanego czekoladową glazurą. Kto uwielbia serniki i lubi oprócz podniebienia cieszyć także oko- będzie w siódmym sernikowym niebie;)) W smaku Szachownica przypomina nieco Izaurę, ale jest zdecydowanie bardziej lekka, dzięki zastąpieniu ciacha „murzynkowego” biszkoptem. Przepis Agi nieco zmodyfikowałam , ale oczywiście odsyłam Was do oryginału;) Składniki na biszkopt ( forma 24x26 cm) 6 jaj szklanka cukru ¾ szklanki mąki ¼ szklanki kakao(...)sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie wbijamy żółtka i mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy wzdłuż na 8 równych pasów. Składniki na sernik: 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
Domowe ciastaschłodzeniu w lodówce można się już delektować pysznym, kremowym sernikiem. Spróbujcie. Składniki: (forma 24×24 cm) 1 kg sera z wiaderka – polecam Wieluń Mój Ulubiony twarożek kanapkowo-sernikowy duża paczka herbatników – u mnie pełnoziarniste 1 budyń śmietankowy 45 g bez cukru 1 budyń waniliowy(...)bez cukru 150 ml mleka* ciut powyżej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 4 jajka (u mnie wiejskie) 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią polewa czekoladowa chipsy kokosowe *maksymalnie 200 ml Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie obustronnie powlekany Stella Przygotowanie: Dno formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć mniejszej (wyższy sernik) – wówczas
Słodkie okruszkiponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek. ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta(...)duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , dodajemy żurawinę
Gotowanie jest łatwebyła tak lekka, że rodzinka myślała, że to sernik bez pieczenia. Serniki na biszkoptach to moje ulubione, bo nie trzeba zagniatać ciasta. *foremka 25*34 cm Składniki: paczka podłużnych biszkoptów 1 kg sera na sernik (z wiaderka) 500 g twarogu w kostce 1,5 szklanki cukru 6 jajek 2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki oleju łyżka(...)można wymieszać z serem z wiaderka). Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na gęstą, jasną masę. Nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać budynie i wlać olej. Masę serową podzielić na trzy części: do jednej dodać barwnik, do drugiej kakao a trzecią zostawić bez dodatku. Białka ubić na pianę i podzielić ją na trzy części
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaobydwu przypadkach zostaje zjedzony bez problemu! Składniki na spód 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru, ja mielę w młynku do kawy zwykły cukier kryształ 200 g masła 2 duże żółtka Składniki na masę serową 1 kg twarogu- zmielonego albo z wiaderka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g cukru pudru + kolejne 100 g cukru pudru 5 dużych(...)obniż temperaturę piekarnika do 180 stopni. Żółtka ubij na puch razem ze 100 g cukru pudru.Twaróg zmiksuj ze śmietanką i dodawaj powoli ubite z cukrem żółtka,miksuj. Dodaj mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy, miksuj. Białka ubij na sztywną pianę z drugą porcją 100 g cukru pudru, pianę delikatnie połącz z masą serową, dodaj rodzynki i skórkę z pomarańczy jeśli
Z Kuchni Do Kuchnidobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g sera twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego
Bulliomiksujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy syrop o smaku amaretto, miksujemy. Kolejno dodajemy pokruszone w rękach ciasta, mieszamy z serem łyżką. A na koniec dodajemy ubite (ze szczyptą soli) białka, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. Sernik pieczemy na środkowy poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, obserwujemy ciasto. Ciasto powinno odchodzić od brzegów formy (około 45 minut). Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, uchylone drzwiczki. Ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkijogurty greckie po 400 ml 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego paczka okrągłych biszkoptów 1/2 szkl oleju rzepakowego Polewa Czekoladową 100 gr czekolady deserowej 130 ml śmietanki 30 % 1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem. 2. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy myć ) ubijamy(...)koniec dodajemy ubita pianę. Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę. W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto
Gotowanie...to proste !śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad(...)formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 20 minut, ostudzić. Masa serowa: Zmiksować ser, ekstrakt z wanilii, cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę (na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników). Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy
cucinareśmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach 20 x 20 cm lub o średnicy 21 - 23 cm ze zdejmowaną obręczą wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Formę bez zdejmowanej obręczy wyłożyć papierem, tak aby wystawał ponad(...)formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec przez 20 minut, ostudzić. Masa serowa: Zmiksować ser, ekstrakt z wanilii, cukier, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę (na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników). Wylać na podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy
cucinarePrzepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem, sernik gryczany czy w końcu sernik z wiśniami pieczony w filiżankach! Kolejny rozdział przedstawia cudowne drożdżowe wypieki. Jak my uwielbiamy(...)cynamonem! W książce znajdziemy też rozdział dla alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie
Plate of Joy