rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak i rodzinie. :)Składniki:Spód:10-12 pierników1/4 kostki masłaCiasto400g jogurtu greckiego1 czubata łyżka żelatyny + 1/2 szklanki wrzącej wody1-2 krople aromatu pomarańczowegogarść rodzynekgarść orzechów ziemnych Galaretka1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka żelatyny
Truskawkowa Fiestasensu kupować wielu opakowań za jednym razem.Ponieważ robiłam już wytrawne Rożki z serem i łososiem to zachciało mi się czegoś słodkiego z ciasta filo. No i popełniłam serniczki, które wyglądają jakby były w papierowych papilotach. Ciasto zapiekło się ładnie i jego kruche, chrupiące płatki ciekawie kontrastowały z serowym, miękkim środkiem i soczystymi owocami. Domownicy już pytają kiedy zrobię
Smaczna Pyzapostaci zdjęcia poniżej). Smakował tak, że na pewno powtórzę jeszcze kilka razy. Tym bardziej, że ten sernik to w końcu COŚ, co baaardzo smakuje mojemu mężowi :))A mini serniczki zrobiłam na urodzinowe party w pracy.Dokładnie wg przepisu z powyższego linka, ale wyszło mi zdecydowanie za dużo sera. Zdecydowanie wystarczy połowa porcji.Upiekłam w formie do muffinek (w sumie wyszło
bistro mamamleku i kontrast bieli z czernią, którego tradycyjne markizy nie mają.Osobiście, gdybym miała wybierać, to wolałabym zjeść kilka orzechowych markiz nyskich, a do tego wypić kubek zimnego mleka ;) Serniczki z Oreo to jednak zupełnie inna bajka, zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają serniki.Czytaj więcej
bistro mamaCoś mnie ostatnio wzięło na serniki. Był już świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym, w smaku przypominającym batoniki Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej
Słodkie Przyjemnościsytuacji oraz bezsilność jaka mnie ogarnęła jest najgorsza.Ale co się już stało, to się nie odstanie, nie będę płakać nad rozlanym mlekiem, w zamian porozkoszuję się pysznym, puszystym serniczkiem, który dosłownie rozpływa się w ustach :) I choć nie posiada magicznych mocy, nie naprawi dzisiejszej szkody, pozwoli każdemu z Was zatrzymać się na chwilę i spojrzeć na wszystko z innej perspektywy.Sk
Taste Of My Daywiem skąd zaczerpnięty jest ten przepis, ale gdy koleżanka zrobiła serniczek mascarpone z malinami stwierdziłam, że muszę go mieć! Ciasto jest przepyszne. Czytaj więcej
Ana Mari's worldokazji już 10.000 "wejść" na bloga przygotowałam przepis na "torcik", a raczej serniczek z malinami na zimno.Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoja wersja sernika na zimno w deserowym wydaniu. Ciasteczkowy spód, następnie warstwa serowa oraz bananowa z karmelkową polewą. Całość zwieńczona podprażonymi płatkami migdałów. Po prostu kremowy, subtelny w smaku serniczek. Składniki (na 3 pucharki): ciasteczkowy spód-opakowanie zbożowych ciasteczek (u mnie belvita zboża+mleko)-chlust gorącego mlekawarstwa serowa-250 g serka wiejskiego -saszetka wanilinowego cukru-łyżeczka żelatyny(...)bananowa- banana rozgnieść dokładnie widelcem z jogurtem i żelatyną. Nałożyć na stężoną warstwę serową.Polewa- cukierki roztopić dokładnie w odrobinie mleka. Stygnącymi oblać wierzch deseru. Na koniec posypać serniczek podprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Kuchnia Ellienowym 2015 roku! Nie mogę uwierzyć, że tyle czasu prowadzę bloga... W tym roku chciałabym życzyć pomyślności, wytrwałości, samych sukcesów i dużo szczęścia! Główną postacią postu jest jednoporcjowy serniczek na zimno. Pierwszy raz wykonałam jakiekolwiek ciasto na zimno i to był strzał w dziesiątkę!Składniki:200g jogurtu greckiego 1 łyżka cukru trzcinowego1,5 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wodykilka
Truskawkowa Fiestawiaderko – każdy producent ma inny przepis. Na moim wiaderku pisało, że trzeba sobie zrobić kruchy spód. Nie miałam weny, nie miałam pomysłu. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam eksperyment.Mój serniczek jest na pysznej chrupiącej kruszonce!Całość genialnie prosta.Pyszna.Odświętna!Składniki na kruszonkę-150 g ekologicznej podkarpackiej mąki pszennej typ 500 Mlyn Kopytowa-100 g miałkiego cukru ale nie cukru
Z Kuchni Do KuchniPomysł na taki pyszny sernik zaczerpnęłam stąd..zdjęcia tylko takie zdążyłam zrobić..pyszny serniczek..polecam..250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko Składniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki
Moje domowe kucharzenieznalazłam w trzech miejscach. Ja skorzystałam z zamieszczonego w listopadowej KUCHNI. Jest też na blogu Moje Wypieki i w najnowszej książce, którą sprezentowaliśmy mamie Małżona. Lekki i bardzo smaczny serniczek niekoniecznie dla dzieci. Wg mnie nietrudny w przygotowaniu i zdecydowanie wart tych
Dzieje kuchennej Wiewióryazylu sajgon, mycie okien, gra na cymbałkach, i chocki klocki Myszka Mickey... a ja działam w kuchni, z przerwą na kawkę i pisanie posta, w piecu siedzą mini serniczki (mały przedsmak zbliżających się świąt), ciasto na drożdżowe babeczki już rośnie, podobnie na chleb. Poza tym odkąd wczoraj wyszło słońce spotykają mnie same miłe rzeczy
Dzieje kuchennej Wiewióryapetyt lub tak działają leki, które biorę... muszę się z tym pogodzić i liczyć na to, że z ubrań nie wyrosnę.A co smacznego jadłam w weekend? otóż upiekłam serniczki, właściwie tylko dla siebie, choć i dzieciakom pozwoliłam na kawałeczek i na szczęście nic się nie wydarzyło.Przepis ten rozpoczyna moje wielkanocne
Dzieje kuchennej Wiewióry