Piklowana czerwona cebulka 178Fantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ: 10 MIN POZIOM
My Culinary Art
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią 210oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli
Chilli Czosnek i Oliwa
Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Pasta whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. 209otrzymasz indywidualną i profesjonalną dietę odchudzającą na 7 dni za jedyne 35 zł zamiast 50zł ! Możesz ją kupić tutaj. Klik. Rzodkiewkę umyj i zetrzyj na tarce z małymi oczkami, ser zetrzyj przez sito . W misce połącz wszystkie składniki , dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż
IzaGotuje
Sałatka z pora z gruszką. 447ładne były, że musiały się znaleźć w tle zdjęcia. Porową sałatkę do tego dopisałem. Czego użyłem? -por posiekany w drobne krażki -papryka konserwowa obrana i posiekana w krótkie paski -ser żółty starty na grubej tarce -gruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę -jogurt naturalny dwie łyżki -majonez (u mnie kielecki), łyżka -sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy razem, solimy i pieprzymy
BaRepas
Tortilla wersja hot 259tłuszczu) przez 2-3 minuty, obracając placki co 1/2 minuty na drugą stronę. Tortillę podajemy z ulubionymi dodatkami (u nas pomidory, papryka, cebula, sałata, usmażone kawałki piersi z kurczaka, ser żółty, majonez + ketchup (lub sos przyrządzony według tego przepisu )). Zapraszam również do wypróbowania tortilli w wersji tradycyjnej . Smacznego
paapilotkaa
Podsumowanie akcji "Na moim obrusie potrawa z amarantusem" 247bloga knife&spoon Kasi i Beaty Koktajl truskawkowy z wanilią, miodem, cynamonem i amarantusem z bloga Ewa kuchennie Ewy Z mojego bloga w akcji brały udział: Drożdżówki z serem i amarantusem Amarantusowe sezamki Ciastka "Bogactwo minerałów" Strucla z rabarbarem i amarantusem Naleśniki amarantusowo-orkiszowo-owsiane Pieczone jabłka z amarantusem Amarantusowe roladki warzywne Amarantusowa polenta z pieczarkami
Weekendy w domu i ogrodzie
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 263smakuje jeszcze lepiej. Jak co sobotę wybraliśmy się na działkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu
Mienta blog
Drożdżówki z serkiem 210pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły. Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować. Razem ze mną piekły Joasia Lidia
Moje domowe kucharzenie
Pierogi z kapustą i grzybami 158użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta
Kuchenne aromaty
Pizza z tuńczykiem 221łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka do rozpuszczenia drożdży Składniki na moją pizzę zeszklona na oleju cebula tuńczyk w zalewie pomidorowej groszek ser żółty Sposób Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklance ciepłego mleka (można zamiast mleka użyć oliwy), z pozostałych składników wyrabiamy jednolite ciasto, dodając mąki gdy będzie zbyt rzadkie. Po około 10 minutach
Kuchenne aromaty
Wigilijna kapusta z pieczarkami i olejem lnianym 205jest praktykowane. Począwszy od śniadaniu do którego piję szklankę gorącego mleka z cukrem i łyżeczką siemienia lnianego, skończywszy na kolacji, kiedy to olej lniany najlepiej smakuje jako pasta (biały ser + cebula w kostkę + olej lniany) - jest to tzw pasta dr Budwig, która ma właściwości antynowotworowe. Olej lniany ma dość specyficzny zapach i smak, za którym nie każdy przepada, więc
Kuchenne aromaty
Drożdżówki z serem 204mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru 2 jajka 0,5 szkl oleju 1 szkl mleka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Nadzienie serowe 600 g białego sera 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Sposób Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut
Kuchenne aromaty
Pasta według dr Budwig 166fanka oleju lnianego w którym się kocham za jego specyficzny smak, nie mogłabym przejść obojętnie obok jej połączenia z twarożkiem. Mówię serio NIEBO W GĘBIE! Składniki: 1 kostka sera twarogowego 3 - 4 łyżki oleju lnianego szczypiorek ogórek Sposób Szczypiorek drobno kroimy, ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach (ilość zależy od własnych upodobań). Razem z pozostałymi składnikami
Kuchenne aromaty
Pierogi z serem 223mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy stopniowo wrzątek. Mieszamy drewniana łyżką, dodajemy sól. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na 30 minut. Przygotowujemy masę serową: ser rozcieramy widelcem aż zmięknie, dodajemy żółtka oraz cukry. Ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki wycinamy kółka , nakładamy na środek każdego kółka masę serową
Kuchenne aromaty
Tarta z mascarpone i owocami 173drobną kostkę jabłka, cukier brązowy, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle , żeby powstała jednolita masa. Jajko ubijamy, mieszamy z mascarpone, budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Ser dodajemy do owoców i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasto, wierzch posypujemy migdałami prażonymi z cukrem i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Moniki Smakołyki