większą ilość. 1 kg łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 jajko 1 bułka kajzerka 1 łyżka smalcu mleko kucharek, sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Do Nadziewania: np. żółty ser, kiełbasa, ogórek konserwowy Kajzerkę namoczyć w mleku, a gdy rozmoknie odcisnąć. Cebulę pokroić, zeszklić na smalcu. Mięso zmielić razem z cebulą i kajzerką. Dodać jajko, przyprawić. Masę dokładnie wymieszać
Praktyczna ploliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na środek masło. Jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka. Na rozgrzaną patelnię wlewamy białko, na sam środek dajemy żółtko i smażymy na małym ogniu (można
Moniki SmakołykiSkładniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4 duże jajka 2 starte marchewki 3 cebule pokrojone w kostkę ( ja dodałam jedną czerwoną ) 1/2 szklanki oleju sól, pieprz , zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa - do smaku Przygotowanie: Startą cukinię , marchew , ser i pokrojona cebulę
Proste Potrawysię miękka Zestawić z ognia Czosnek obrać , pokroić drobno i utrzeć ze solą Dodać do przestudzonej cukini , doprawić pieprzem i odrobiną soku z cytryny - wymieszać Podawać do pieczywa z żółtym serem lub wędliną. Pomysł zaczerpnęłam z pozycji H. Nowak " Surówki , sałatki
Proste Potrawyjeszcze przerobiłam go na swoje potrzeby:) Składniki : 3 średnie pomidory 2 jajka na jajecznicę 1 mała cebulka zielony groszek do dekoracji - jeśli mamy odrobina startego żółtego sera Przygotowanie : Pomidory umyć i wydrążyć środki Cebulkę obrać i pokroić drobno , przesmażyć na maśle, by stała się szklista Wbić jajka , posolić i wymieszać Nakładać farsz jajeczny do pomidorów , posypać serem
Proste PotrawySkładniki: filet z indyka około 50 dag żółty ser około 15 dag pieczarki 10-20 dag, ewentualnie papryka oliwa do smażenia jajko do panierowania bułka tarta, masło Przygotowanie : Mięso podzielić na CIENKIE plastry, można lekko potłuc Umyte i pokrojone pieczarki krótko obsmażyć Każdy cienki plaster mięsa solimy, posypujemy pieprzem i kładziemy po łyżeczce pieczarek, odrobinę masła oraz małą kostkę
Proste Potrawyskładniki : 2 wędzone udka kurczaka 2 małe pory puszka ananasa 10 dag żółtego sera puszka czerwonej fasoli majonez zmieszany pół na pół z jogurtem sól, pieprz Przygotowanie: Udka kurczaka pokroić w kostkę, ser zetrzeć Ananas i czerwona fasolę osączyć (fasolkę przepłukuję wodą i osączam) Pokrojonego w pół krążki pora parzę i osączam na sicie Składniki łączę, mieszam z majonezem
Proste PotrawySkładniki : ciasto francuskie 4 "kostki " szpinaku mrożonego lub świeży ( choć 2 garści) 5 ząbków czosnku 7-10 dag żółtego sera 2 łyżki gęstej śmietany olej do smażenia szpinaku, sól, pieprz jajko Przygotowanie : Szpinak lekko rozmroziłam i zmiksowałam , czosnek obrałam i drobno pokroiłam, ser starłam na drobno Na gorącym oleju przesmażyłam szpinak, dodałam czosnek, a pod koniec
Proste Potrawyłopatka wieprzowa lub jeśli ktoś tak woli – pół na pół z wołowiną np. antrykot, łopatka. Mięso mielimy sami. Paczkowane mielone mięso nie wchodzi w grę. Nie dodajemy żadnego sera żółtego ani nic z tych rzeczy. A teraz zdradzę Wam 2 sekrety. Moje mielone są takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo
OstryKęswody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania. Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć ok. 10 minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce, dodać do warzyw
Praktyczna plsłoiczka Oscypek drobno pokroić, dodać suszone owoce żurawiny i kilka łyżek żurawiny ze słoiczka. II: Bryndza góralska suszone pomidory z zalewy Składniki pokroić, wymieszać. III: ser żółty pieczarki - można wcześniej pokroić i poddusić na maśle ewentualnie cebula, kawałek czerwonej papryki Rozdrobnione składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprz Mięso pokroić na kotlety i rozbić
Praktyczna pldomu "dyżurna", z jajkami w roli głównej. Myślę, że ilość składników nie ma większego znaczenia. Najlepiej dostosować ją do własnych upodobań. Potrzebujemy: kilka jajek ugotowanych na twardo kawałek żółtego sera kilka łyżek majonezu Jajka i ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, wymieszać. W takiej postaci idealnie pasuje do kanapek. Można też dowolnie modyfikować dodając np. czosnek, posiekaną
Praktyczna plpatelnię" (z mieszanki odłożyłam ziemniaki) ok. 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej mała cebula 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany ok. 15 dag startego żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, Kucharek Makaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem
Praktyczna plłopatki wieprzowej 10 dag wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu I. Majeranek do obtaczania II. 2-3 łyżki startego żółtego sera pół łyżeczki oregano Ok. 2/3 przygotowanej łopatki zmielić razem z boczkiem. Pozostałe mięso pokroić w drobną kostkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól i pieprz. Całość wyrobić
Praktyczna pljest gładkie i elastyczne uformować kulę, włożyć do naczynia i przykryć pokrywką. Odstawić na 1,5 godz. W tym czasie zrobić nadzienie. Nadzienie: 50 dag pieczarek ok. 25 dag żółtego sera połówka czerwonej papryki 1 ceula przyprawa do pizzy, pieprz, sól Dodatkowo: przecier pomidorowy ketchup pikantny Pieczarki obrać, pokroić dość drobno. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć
Praktyczna pl