sprężyste ). Wyrobiłam ciasto, które bez większego ładu i składu rozwałkowałam na przygotowanym wcześniej papierze co pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika na 2min. W tym czasie starłam nieco żółtego sera, symbolicznie do oprószenia. A także wstawiłam wodę na jajka. Podpłomyki wyjęłam z piekarnika. Salsę pomidorową odcedziłam z nadmiaru wody i rozłożyłam na cieście. Skropiłam oliwą, posypałam serem
bastalenamiałam wielką ochotę na spaghetti. I tak sobie pomyślałam, czemu nie podać go inaczej niż na klasycznej kopiastej stercie klusek. makaron spaghetti na 2 porcje 1 szklanka startego żółtego sera (+ na posypkę) 2-3 łyżki masła 400g mięsa mielonego przyprawy (bazylia, oregano, czosnek, pieprz) 1/2 cebuli 1 łyżka bułki tartej sos pomidorowy sos beszamelowy Makaron ugotowałam 5min. krócej niż
bastalenakarmić cycem, to buzia w dzióbek :P A więc... pieczone, gotowane, broń Boże smażone. Kiełbasy i mięsiwa tak. Nabiał tak, ale z rozwagą, bo skaza białkowa nie śpi. Mleko, żółty ser, jajka ostrożnie. Jeśli warzywa to bez skóry i też nie wszystkie. Ale tutaj bym nie przesadzała. Obalam bowiem mit "dwóch plasterków ogórka", który pokutuje po tatusiowej stronie i Młody
bastalenakostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu na skład), ale jednocześnie był grubszy od tradycyjnego
Emcia PichciNiemożliwe? A jednak! Pysznie, mega szybko, mega łatwo! Na jedną bułkę potrzebujemy: 1 łyżka (spora) mąki sojowej 3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej 3% tłuszczu) 1 jajko 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody dobrej jakości) 1 łyżka jogurtu 0% 2 łyżeczki czubate błonnika owsianego 2 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego Przepis: Składniki
Emcia Pichciplastrów salami 5 plastrów sera Przepis: Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok. 2-3 cm. Na każdy pasek nakładamy dwa plasterki salami albo pokrojone w paski plastry sera żółtego i zwijamy jak naleśniki. Gotowe paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy 18 minut. A tu ich równie pyszna
Emcia PichciSkładniki: 1 pierś kurczaka Winary "Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka w ziołach prowansalskich" 2 krążki cebuli 2 plastry pomidora 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka ketchupu 2 plastry żółtego sera topionego 2 liście sałaty rzymskiej 4 plasterki kiszonego ogórka 2 bułki do burgerów Przepis: Pierś kurczaka rozbijamy i zawijamy w papirus. Z każdej strony smażymy pierś na rozgrzanej teflonowej patelni
Emcia PichciSkładniki: 500g mięsa mielonego 1 cukinia 5 dużych pieczarek 1 cebula 500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Emcia Pichciświecie tyle rodzajów jajecznicy :) Dzisiaj przedstawiam moją idealną! Składniki na dwie osoby: 4 jajka 1 cebula 6 pieczarek 5 plasterków boczku (u mnie gotowany na kanapki) 2 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju Sól, pieprz Przepis: Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Smażymy do zarumienienia. Następnie obrane i pokrojone w plasterki pieczarki dodajemy
Emcia PichciSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ogórki konserwowe 2 plasterki żółtego sera 5 plasterków szynki drobiowej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Przepis: Do garnuszka przelewamy 300 ml wody, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przesypujemy kaszę, dodajemy olej i gotujemy, co pewien czas mieszając, przez
Emcia PichciSkładniki dla 1 osoby: 1 bułka 1 jajko 2 pieczarki 1/2 cebuli 2 łyżeczki masła 1 łyżeczka startego żółtego sera 1 plaster szynki Sól, pieprz Przepis: Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki do momentu, w którym się zarumienią. Następnie odcinamy górę bułki i wydrążamy jej środek. W środku wydrążonej
Emcia Pichciprzepisu wychodzi ok. 12 sztuk przekąsek Składniki: 2 sztuki gotowych wrapów pszennych 6 plastrów wędliny sojowej o smaku wędzonego salami lub szynkowym Polsoja 4 plastry żółtego sera 6 łyżek kukurydzy konserwowej 4 liście sałaty (np. novita) 4 łyżki ketchupu Przepis: Na gotowe wrapy nakładamy po 2 łyżki ketchupu i rozsmarowujemy go zostawiając miejsce ok. 2 cm od brzegów. Następnie
Emcia Pichciprzygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka pietruszki
Czerwień i błękitletni obiad albo tez kolację. Ja kalafiorka zajdam samego, ale można go też podać jako dodatek do obiadu. składniki: 2 średnie kalafiory 2 garście startego żółtego sera, użyłam goudy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Kamis sól z pieprzem Kamis słodka papryka Kalafiora podzielić na różyczki i dokładnie
Monia miesza i gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pieczona karkówka z warzywami z dodatkiem ketchupu i majonezu. Całość podlana winem i posypana żółtym serem. Wychodzi smaczna, miękka w środku, soczysta i bardzo aromatyczna. Przepis wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie od kilku lat, który zawsze wszystkim smakuje. Polecam więc go i Wam. Post Pieczona karkówka pojawił
Marta Gotuje