szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę(...)właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty(...)ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut na opcji termoobiegu. Gotowe! :) Ps. Jeśli po zajrzeniu do piekarnika wydaje Wam się, że papryka jest jeszcze mało spieczona można potrzymać ją dłużej. Według mnie
Czerwona Porzeczkapieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy(...)przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut
Kuchnia w czekoladziejesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony
Kolorowy Przepisownik100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce (najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy(...)wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni
Moje Kuchenne Rewelacjechwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych(...)pageview'); QUICHE SZPINAKOWY Składniki na farsz szpinakowy: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram - 250 gram twarogu - 250 mililitrów mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 150 gram żółtego sera - 1 łyżeczka masła - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, następnie przekładamy go do wybranego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni
Życie zamknięte w smakudowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię(...)ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem. (function
Kuchnia Danusipół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna cebula, pokrojona w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie(...)podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnikłyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę(...)usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego
Niezły MłynekSkładniki : 1 brokuł 1 pojedyńcza pierś z kurczaka makaron ( rurki, świderki, ... ) ser żółty mozzarella Fix Kamisa - zapiekany makaron masło do wysmarowania formy Przygotowanie : Pierś z kurczaka drobno kroję w kosteczkę, po czym smażę na oliwie prawie do pełnej miękkości. W dwóch garnkach zagotowywuję osoloną wodę, do jednego wrzucam makaron a do drugiego różyczki brokuła możliwie najmniejsze(...)Formę do zapiekania smaruję masłem i kolejno jak na zdjęciach poniżej, najpierw makaron później pierś z kurczaka, następnie układam różyczki brokuła. Wszystko przelewam przygotowanym sosem Kamisa i całość posypuję serem mozzarella. Zapiekam 30 minut w temperaturze 200 oC. Rada : Na pierwsze 15 minut zapiekania najlepiej przykryć formę folią aluminiową na drugie 15 minut zdjąć ją aby ser na górze
Mechanik w kuchniłyżek gotowanego ryżu 4 łyżki kukurydzy z puszki 4 łyżki posiekanego mięsa z kurczaka (pieczonego lub gotowanego) 2 łyżki pokruszonej fety 1 łyżeczka tymianku 4 łyżki startego ostrego sera sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinie pokroić na równe, około 4 - 5 cm, części. Łyżeczką wydrążyć środki pozostawiając około 3 mm ścianki. Pozostawić około 5 mm grubości(...)folią aluminiową (lub pokrywką) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 1 godzinę. 5 minut przed końcem zapiekania zdjąć przykrycie i nałożyć na każdy cukiniowy kieliszek starty żółty ser. Podawać na ciepło lub zimno
zadanie-gotowaniepuszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku Wierzch: 1 jajko 20dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy(...)drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie. 4. Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:) 5. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzieżeby nie potworzyły się grudki, czekamy aż całość ponownie zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli grudki jednak Wam powstały, zmiksujcie całość. Dodajemy przyprawy – startą gałkę, sól, pieprz oraz starty ser. Całość dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę beszamelem tak, żeby dotarł do każdej warstwy. W tym momencie możecie sobie pomóc trzonkiem noża lub widelcem i lekko porozganiać warstwy żeby sos mógł(...)łososia 500g cykorii 1 czerwona cebula lub 2 szalotki sok z ½ cytryny przyprawa do ryb 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonego pieprzu 70-80g startego żółtego sera 60-70g masła + do wysmarowania formy 4 pełne łyżki stołowe mąki pszennej 600ml mleka pieprz sól
Karo in the Kitchenposypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem np. czosnkowym . SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na 1 dużą, prostokątną pizzę(...)puszysta. Z ilością dodatków nie należy przesadzać. Dużej ilości, zwłaszcza mokrych dodatków, nie wytrzyma żadne ciasto na pizzę i w konsekwencji straci na chrupkości. Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem, a ketchup - ulubionym sosem do pizzy. Zamiast przyprawy do pizzy można dodać suszonej bazylii czy/i oregano. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejska