której tak smakowało ;) Polecam! Składniki (na 20 cannelloni): - mały kalafior (wielkości brokuła) - 1/2 brokuła - 2 cebule - kilka ząbków czosnku - 2 plastry boczku - kilka pieczarek - 100 g jogurtu naturalnego - ser żółty, wedle uznania - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra - 3 szklanki przecieru pomidorowego (najlepiej takiego ) Kalafiora i brokuły ugotować al dente (po zagotowaniu wody gotować jeszcze(...)minut w osolonym wrzątku. Do cannelloni włożyć farsz. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym. Jeśli nie jest on doprawiony, przyprawić. Piec ok. 25 minut 220 stopniach. Wyjąć, posypać serem, piec jeszcze 5-10 minut. Przepis brał udział w akcji Pomidorowe inspiracje
Corner With RecipesDietetyczna pizza? Czy coś takiego wogóle istnieje? Owszem! Przede wszystkim eliminujemy tłusty ser żółty i białą mąkę! Ta pizza smakiem na pewno odbiega od tej prawdziwej włoskiej, ale jest na prawdę bardzo smaczna i możecie ją potraktować jako fit alternatywę do dość kalorycznej tradycyjnej pizzy! SKŁADNIKI: - 200 g mąki z cieciorki (www.skworcu.com.pl) - 60 g mąki z ryżu - 180 ml wody(...)Składniki na sos: - pomidory z puszcze - chili - świeże zioła - sól w/w rozdrabniamy i mieszamy Sosem smarujemy blat ciasta! NA WIERZCH: - pomidorki koktajlowe - krewetki tygrysie - filety anchois - kilka wiórków sera podpuszczkowego light Wstawiamy do pieca na 35 minut! Pieczemy na złoty kolor! Smacznego! Pięknego Dnia
SMYKWKUCHNIwystarczą na obiad dla 4 osób. Składniki: filety piersi z kurczaka - 2 sztuki ( około 70 dag) mała główka kapusty pekińskiej kalafior 500 g 5 jaj jogurt grecki 200 g ser żółty 20 dag łyżeczka masła przyprawy (wszystko w proszku): świeżo mielony pieprz czarny sól curry imbir kminek słodka papryka ostra papryka Można użyć też swojej ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka(...)kostkę i posolić by zmiękła. Jajka zmiksować z jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy, by masa była pikantna i wyraźna smaku. Masę jajeczną połączyć z kapustą. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem. Najpierw ułożyć kalafiora, oprószyć go pieprzem, następnie pomiędzy przerwy powkładać kapustę, dokładnie wszystko ścisnąć by zapiekanka po upieczeniu była zbita
Poezja Smaków - blog kulinarnymłode nie obieramy, kroimy w duże plastry i razem z pokrojoną cebulką dusimy do momentu, aż odparują. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbaskę kroimy w plasterki i lekko obsmażamy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Przygotowanie sosu: Do koncentratu pomidorowego dajemy ketchup, przyprawy i suszone pomidory, wszystko blendujemy. Przygotowanie sosu czosnkowego: Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Ciasto wyrosło, wyrzucamy(...)przyprawy. Pamiętajmy jednak ,że jest w sosie. Wstawiamy do piekarnika na ok 20 min temp. 200 stopni. Pod koniec pieczenia, kiedy widzimy ,że cisto jest gotowe, posypujemy żółtym serem. Ser posypany wcześniej, za bardzo się przypiecze i nie będzie smaczny. Teraz pozostaje już tylko degustacja. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyjeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 100g sera żółtego lub mozzarella (startego) 2 garści świeżego szpinaku 3 jajka L 2 łyżki koncenratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 4-5 zielonych oliwek 1/2 fileta z kurczaka bazylia, oregano(...)posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. 5. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze
Szefowa kuchniplacki wielkości ok. 24 cm): 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody Ser żółty + dodatki wedle uznania Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce (ja kupuję takie ) pół łyżeczki soli 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano Mąkę dokładnie mieszamy(...)garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy mieć na pizzy. U nas jest to zazwyczaj tylko ser. Gdy ciasto na pizzę wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Każdy placek wałkujemy, formując okrąg wielkości patelni. Patelnię podgrzewamy i gdy będzie już mocno rozgrzana - umieszczamy na niej placek. Podpiekamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur lub ser żółty do posypania Tarta Mąkę mieszamy z łyżką soli. Dodajemy masło i całość siekamy. Dodajemy żółtko i kwaśną śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę(...)właśnie ma być ;) Szpinak doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i czosnek. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Jeśli ktoś ma ochotę dodać ser - teraz jest do tego odpowiedni moment. Ciasto na tartę wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i robimy z niego nieregularny... okrąg? W sumie robimy co chcemy - koło, kwadrat, okrąg. Jeśli ktoś jest
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty(...)ryżem, a drugą połowę z kaszą. Wypełniamy papryki farszem, potem na każdą z nich nakładamy po kawałku masła i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut na opcji termoobiegu. Gotowe! :) Ps. Jeśli po zajrzeniu do piekarnika wydaje Wam się, że papryka jest jeszcze mało spieczona można potrzymać ją dłużej. Według mnie
Czerwona Porzeczkapieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego w kawałku lub 8 plasterków sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę, masło, wodę i sól siekamy ze sobą i łączymy w całość. Zawijamy w woreczek foliowy i odstawiamy(...)przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy jeszcze 5 minut
Kuchnia w czekoladziejesieni, czyli wtedy, kiedy są wykopki i mamy świeże jeszcze ziemniaki :) Składniki: 3-4 laski kiełbasy około 15 średnich ziemniaków 1 cebula 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko 1 op. przyprawy do ziemniaków 2 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki oleju do smażenia sól masło do natłuszczenia naczynia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony
Kolorowy Przepisownik100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce (najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu). Myjemy(...)wierzchu układamy szparagi. Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi. Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem, aż tarta ładnie się zarumieni
Moje Kuchenne Rewelacjechwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy. Bez wyjątku. A potem blacha pojawiała się na stole i po serii chuchania i dmuchania, gorące jeszcze danie trafiało do naszych żołądków. Ser nie miał czasu rozciągać się i prezentować swoich nadzwyczajnych akrobatycznych(...)pageview'); QUICHE SZPINAKOWY Składniki na farsz szpinakowy: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 gram - 250 gram twarogu - 250 mililitrów mleka - 2 jajka - 1 cebula - 3-4 ząbki czosnku - 150 gram żółtego sera - 1 łyżeczka masła - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Szpinak rozmrażamy i odparowujemy, następnie przekładamy go do wybranego naczynia. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni
Życie zamknięte w smakudowolnego mięsa mielonego 2 średnie pomidory 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka zimnej wody warzywna przyprawa uniwersalna pieprz śmietana garść startego sera żółtego Ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry. W naczyniu żaroodpornym układamy z nich pierwszą warstwę, a następną tworzymy z pokrojone w talarki cebuli. Mięso rozdrabniamy rękoma i wrzucamy na patelnię(...)ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez około 40 minut, do godziny. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaFilety drobiowe z serem i kurkami SKŁADNIKI: Filety z kurczaka podwójne - 2 szt kurki leśne - 400 g ser żółty -4 plastry cebula -1 szt sól i pieprz jajka -2 szt mąka -2 łyżki bułka tarta tłuszcz do smażenia koperek świeży -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić(...)tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki, przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów. Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem. (function
Kuchnia Danusipół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki - na wierzch: 10 pieczarek pokrojonych w plasterki jedna papryka pokrojona w kostkę kula mozzarelli pokrojona w półplasterki 10 plastrów sera gouda 10 plastrów szynki, pokrojonych w kwadraciki jedna cebula, pokrojona w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże wymieszałam z wodą, cukrem i łyżką mąki i odstawiłam na 10 minut. Po tym czasie(...)podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę, pieczarki i plastry żółtego sera. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Kulinarny Pamiętnikłyżeczka suszonego rozmarynu garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Dodatki: 500 gramów makaronu spaghetti ( ja wolę makaron wstążkę) ser parmezan starty według uznania lub inny ser żółty starty według uznania Przygotowanie: W misce łączymy mięso mielone z jajkiem, cebulą, czosnkiem, oregano, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Łyżką stołową nabieramy otrzymaną masę(...)usmażone pulpeciki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok 15 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron i przekładamy na talerze, na górze układamy górę sosu z pulpecikami, posypujemy serem i gotowe :) Smacznego
Niezły Młynek