ser smażony - 2002 przepisów (strona:84/134)

Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 275

polewamy oliwą i kładziemy plastry ananasa i smażymy go z obu stron WERSJA NA SŁODKO- na upieczonego naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelemWERSJA NA SŁONO :- na usmażony naleśnik kładziemy kawałek serka brie i plaster pancetty wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 5 minut do rozpuszczenia sera oraz aby pancetta nabrała chrupkościTaka wersja jest przepyszna

Basia w kuchni
Kurczak w marynacie Jerk 229

smarując marynatą z naczynia. Na patelni smażymy mięso około 15 minut (pierś). Nogę polecam jednak upiec w piekarniku. Kurczak musi być soczysty, dlatego trzeba kontrolować pieczenie. Uwaga: Marynata może nieco się przypalić, ale właśnie taki efekt ala spalenizny mamy uzyskać. Ja swojego kurczaka dodatkowo posypuję na wierzchu podsmażonymi pieczarkami i startym serem

Mania Gotowania
Kolorowe wytrawne drozdzowki 167

masła lub margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżeczka masła 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. sól 100 g startego sera żółtego Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na minimum 15 min, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy(...)czasie przygotowujemy farsz. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy zamrożony szpinak. Solimy i przykrywamy, aby się rozmroził. Zanim cały płyn odparuje dodajemy żurawinę, aby nieco napęczniałą i smażymy na wolnym ogniu przez około 5 min. Doprawiamy gałką muszkatołową i odstawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Drożdżówki będą

Kuchnia od dwojga
Pieczarkowo-serowe kotleciki z piersi kurczaka. Smaczne i delikatne. 424

ucieram na tarce z dużymi oczkami ser żółty i surowe pieczarki, wbijam dwa jajka, dodaję obie mąki, wegetę i spora ilość czosnku. Mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie rozgrzewam patelnię z niewielką ilością oleju. Na patelnię nakładam łyżką masę formując delikatnie przyklepane kotleciki. Smażę z obu stron do zrumienienia. Jakieś

Kuchnia z widokiem na ogród
Grillowany camembert z truskawkami i octem balsamicznym 185

charakteru :)Składniki na 1 porcję:1 ser camembert10 truskawek1 łyżka masła2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegolistki świeżej miętyświeżo mielony pieprz.Camemberta grillujemy z obu stron an patelni grillowej. ok. 1 min z każdej strony. Truskawki kroimy w kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się skarmelizuje. Następnie dodajemy pokrojone truskawki. Smażymy aż truskawki puszczą sok i się rozpadną

Bon Appetit Małgorzaty
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 219

standardowych mielonych. To takie zrazy tylko, że z mięsa mielonego. W środku z dodatkiem boczku, papryki lub ogórka. Oczywiście przepis można modyfikować wg uznania dodając do środka mozzarellę, ser żółty, suszone pomidory lub inne ulubione dodatki.Składniki:800g mięsa mielonego2 czerstwe kajzerki3 jajka2 cebula (z tego 1 do sosu)sólpieprz20 dag boczku wędzonego1 czerwona papryka50 dkg pieczarekłyżeczka musztardyśmietana(...)Paprykę kroimy na cienkie słupki. Z masy mięsnej formujemy kwadraty wielkości plastra boczku. Na masę mielona kładziemy boczek i paprykę. Zawijamy ciasno w rulon. Ruloniki obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony w głębokim tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz, na oleju po frykadelkach podsmażamy  1 cebulę, następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
makaronowe kotlety... 208

makaronu dodać jajko, kucharka, ostrą paprykę, ser żółty jaki masz pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i tartej bułki tyle, aby masa była dość klejąca-zwarta / ja dałam 3/4 szklanki wszystko dobrze wyrobić ręką i odstawić na 15 minut ręką zwilżoną olejem formować kotlety obsypując je tartą bułką na mocno gorącym oleju smażyć na złocisto makaronowe kotlety my lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
Z... Ziemniak! 258

pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs.  Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji

Kitchens Alphabet
Pyszne śniadanie na niedzielę – słodka chałka z kozim serem, morelami i figą 187

smażyć kilka minut. Dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej. Zestawić z ognia. Figi pokroić w cienkie plastry. Chałkę podzielić na kromki. Każdą kromeczkę posmarować obficie serkiem kozim. Na serek wyłożyć jeszcze ciepłe morele, na wierzch położyc plaster figi, polać pozostałym masłem i posypać delikatnie pieprzem. Smacznego! Artykuł Pyszne śniadanie na niedzielę – słodka chałka z kozim serem, morelami i figą

Raj dla Podniebienia
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 206

pół pęczka zielonych szparagów - 5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy - 300 gram ryżu arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać(...)bulionem warzywnym. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli dodać krewetki oraz posiekany czosnek. Dodać jeszcze trochę soli i pieprzu. Smażyć kilka minut. Odstawić. Na oddzielną patelnię (bądź tę samą, ale po zdjęciu krewetek) wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie już rozgrzana wsypać ryż. Smażyć około 1 minuty cały czas

Zgrabne Gotowanie
Makaron z pstrągiem i roszponką 168

połowy cytryny *2 łyżki sera homogenizowanego lub innego śniadaniowego śmietankowego (sprawdźcie ilość tłuszczu) *spora garść roszponki *mieszanka prażonych ziaren  Euforia Ziarenkowo *sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu filet solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny na rozgrzaną teflonową patelnię wykładamy filet (skórą do dołu), smażymy pod przykryciem, żeby wypiekł nam się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szpinak "uduszony" 153

Czas na szpinak.Teraz dostaniemy jeszcze świeży.Oczywiście można użyć mrożonego. Kupujcie tenmrożony w całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart.Po odmrożeniu dobrze

Pasje Jolki
Tarta z mozzarellą i pomidorami 175

czasie pokroiić cebulę w krążki i smażyć ją na odrobinie oliwy, aż zmięknie. Pomidory pokroić w krążki posolić, skropić oliwą i grillować na patelni grillowej przez około 15 min. Na upieczony kruchy spód ułożyć cebulkę i pomidory a miedzy pomidorami grube plastry mozzarelli. Posypać solą pieprzem i ziołami. Zapiekać w 180 stopniach aż ser lekko się roztopi

Anioły w kuchni
Baked potatoes #1 222

wiele sposobów- gotować, smażyć, piec... faszerować. Przygotowując farsz można dać ponieść się fantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia.  Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji (1. z nich tutaj) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki  szpinak mrożony lub świeży starty żółty ser czosnek łyżka śmietany oliwa z oliwek sól

bastalena
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 460

szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 4 jaja 200 ml gęstej śmietany 18% 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie(...)piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru). Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć. Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy . Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę pod przykryciem. Gdy szpinak straci na objętości, dodać resztę szpinaku i smażyć wszystko (już bez przykrywki), aż szpinak zmięknie i odparuje cała woda. Usmażony szpinak przełożyć na sito i ostudzić

Moja Delicja