miałam lekki nadmiar, bo w sklepie najmniejsze co mieli miało gram 300, więc tak całkiem pod przepis już nie jest, ale to, jak się okazało, nawet lepiej. I tak, ser jest w plasterkach, bo innego nie miałam. Piwo z dedykacją dla Misia i Mili.Dołączony przepis nakazuje nam w pierwszej kolejności ugotować makaron według instrukcji z opakowania. Spoko. A swoją(...)rurki? Jest penne albo... piórka. Głupie.Następnie każą nam pokroić cebulę w kostkę i ją podsmażyć, kurczaka zaś pokroić w paski i dodać do cebuli, żeby się radośnie razem smażyły. Pytanie za milion - dlaczego nie każą nam tego kurczaka w żaden sposób przyprawić? Skoro makaron mamy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, to o tym, że mięso się przyprawia też
Kulinarne zapędy Kokosakurczakaduża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Kurczaka kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na niewielkiej ilości
Słodka Stronawziąć kiełbasę wieprzową lub zastąpić kiełbaskę salami) jedna średniej wielkości cebula garść oliwek jakich kto lubi (ja pomieszałam czarne z zielonymi) 150 g pieczarek opakowanie mozzarelli 125 g żółtego sera wędzonego Wykonanie: Ciasto: W połowie szklanki wody rozrabiamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru. Mieszamy i czekamy aż drożdże zaczną rosnąć. W dużej misce mieszamy mąkę, oliwę sól. Jak drożdże(...)musi się zredukować o połowę lub nawet 2/3 tak aby nie był wodnisty. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Sos mamy gotowy Pizza: Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni tak aby cala woda w nich zawarta odparowała. Ciasto dzielimy na 2 części. Porcja ciasta wystarcza na 2 pizze o średnicy 30 cm. Jedna część ciasta rozwałkowujemy zostawiając grubsze
IMPRESJA SMAKUsoli 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów Dodatkowo: bagietka na grzanki (10-12 kromek) 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, każdy kroimy na pół 1 jabłko + szczypta cynamonu 100 gram sera pleśniowego, np.. brie kilka listków rukoli, umytej i osuszonej piwo typu Porter Bałtycki do podania Chipsy z jabłka Jabłko kroimy w cienkie plastry, posypujemy cynamonem, układamy na blaszce(...)suszarce do owoców przez 4 godziny. Studzimy. Możemy przygotować nawet na kilka dni wcześniej przed podaniem. Chipsy z szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej kroimy na pół i smażymy na rozgrzanej patelni tak długo aż tłuszcz z szynki całkowicie się wytopi a ona sama stanie się chrupiąca. Polędwica wieprzowa z cydrze Polędwicę wieprzową oczyszczamy z błonek i marynujemy w cydrze
Mango Papajadelikatnie tartym dobrym serem. Składniki: 2-3 kg dyni Hokkaido (może być zwykła) 2 pietruszki 2 marchewki 2 ziemniaki obrane ze skórki 2-3 cebule sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, suszony lubczyk – wszystko do smaku wg uznania opcjonalna wersja z innymi przyprawami: sól, pieprz, mielony imbir lub curry do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Dynie obieram
Zasmakuj Kuchnicukru wanilinowego Biały ser mielimy trzykrotnie lub przepuszczamy (również 3 razy) przez praskę do ziemniaków. Dodajemy do niego żółtka i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Masę serową łączymy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzewamy olej i na małym ogniu smażymy niewielkie placuszki. Podajemy z serkiem
Smaki Na TalerzuPlacki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka pietruszki sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrumiano. Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki ale nie rozgotowany! Dodać masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać
królestwo garówcałości, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy z pieczarkami i cebulą. Ciasto naleśnikowe: 200 gram mąki pszennej 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek 50-100 ml wody gazowanej Wykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni
Krakowskie smaki Aniciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy i podsmażamy na patelni z dodatkiem serków topionych. Dodajemy także drobno pokrojony por. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy w rulon. Posypujemy serem i układamy na wierzch
Bon Appetit Małgorzatymozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1 czerwone chilli ząbek czosnku1 garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się
Stare GaryNie jest to obiad w 30 minut :) ale....no własnie , kto z nas nie kocha naleśników? Dzisiaj proponuję naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym- obiad
Smaki EdytyJeśli lubicie racuszki na śniadanko lub kolację, to polecam ten sprawdzony przepis. Są puszyste, smaczne i z powodzeniem mogą zastąpić kawałeczek ciasta do kawy czy kakao
Gosia gotujeopcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, marchewkę, chili i czosnek. Podsmażyć(...)należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i 1 ząbek czosnku kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Pozostały ząbek czosnku siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy szpinak, podsmażamy około 5 minut
Mania Gotowaniasera feta Sposób przygotowania: Ugotować kaszę gryczaną, ostudzić. Na suchą patelnię wrzucić słonecznik i delikatnie uprażyć, następnie dolać oliwę po pomidorach, wrzucić posiekaną cebulę i na końcu pocięty czosnek. Dodać zimną kaszę, pocięte pomidory, oregano, pieprz i delikatnie posolić. Krótko przesmażyć. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i umyte i osuszone liście szpinaku. Smażyć tylko do momentu, kiedy szpinak
na moim stole...