orzechami. Ser chevre to francuski ser z krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki: na 4 porcje 1 kg buraków 100 g sałaty 1 łyżka masła
codojedzeniamężów , chłopaków czy partnerów do tego, żeby ją dla Was przygotowali ? Na blogu znajdziecie także inne jajeczne propozycje na śniadanie. Jajecznica z kurkami Jajecznica po węgiersku Szakszuka z fetą Szakszuka (shakshouka) Omlet z brukselką Omlet z jarmużem Jajko w koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka
Kulinarne przygody Gatityszklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia 15 dag sera
Izabelawkuchninadrobiłam, bo smarowidło jest naprawdę pyszne. Tak jak Agnieszka, która podała pastę na swoim przyjęciu, przyprawiłam ją wędzoną papryką. Podana na grzankach jest wyśmienita! Kanapki warto posypać rozkruszoną fetą. Resztki pasty możemy podać jako… sos do makaronu – wystarczy rozrzedzić ją wodą z gotowania. Pasta ze słonecznika i pieczonej papryki: 200 g łuskanych pestek słonecznika 2 duże czerwone papryki
Poezja smakusolą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki. Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta
Kuchcik gotujepieprz, majeranek 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek natka pietruszki 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz odrobina sera feta 1 mała cukinia Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę
Mango PapajaLatem namiętnie pochłaniałam greckie i kreteńskie sałatki delektując się połączeniem ogórka, pomidora z fetą lub serem manouri . Z kolei jesienią uwielbiam zajadać się gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach . W ostatni weekend obchodziłam swoje
Chilli Czosnek i Oliwasmażonymi na maśle Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo-dyniowym Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakDoprawić solą i pieprzem. Gotowy hummus skropić oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki. Smacznego To też może Cię zainteresować: Tahini Placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i serem feta Harira Pasta z ciecierzycy i twarogu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smakprzecier pomidorowy z oregano - którym smarujemy pizze. Następnie - czysta improwizacja ;D Co dojrzałam w lodówce wylądowało na pizzy --> szynka, salami, szpinak, suszone pomidory, pieczarki, kiełbasa, ser feta i ser oczywiście. PYSZNOŚCI!! ;)) piekłam 20 minut w 200 stopniach. PO wyciągnięciu przeraziłam się ze moje pizze są bardzo twarde - jednak po ostygnięciu moje przerażenie okazało się bezpodstawne
BezglutenowaIzabelawierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty. Składniki -2 szkl. mąki gryczanej -1 jajko -1 szkl. mleka -garść ulubionych ziół -1/2 łyżeczki soli -2 łyżeczki proszku
Zielona Kuchniatowarzystwie sałaty z sosem vinaigrette i makaronu. Jeśli macie opór przed stosowaniem sera w plasterkach, można go zastąpić twarożkiem typu Philadelphia , lub nawet fetą, którą polecam doprawić czosnkiem i natką pietruszki. drukuj przepis Lubisz bakłażany? To może masz ochotę zajrzeć jeszcze tutaj, po przepis na rumuńską pastę
Patchworkbardzo mi odpowiada. Swoją doprawiłam chilli by zyskać trochę ostrości oraz zapiekłam z żółtym serem by sprawić by posiłek zawierał pełnowartościowe białko. Zamiast żółtego sera można użyć innego np. fety. Można ją rozkruszyć zaraz po upieczeniu. Składniki: 4 kolby kukurydzy 50g sera żółtego chilli, sól coś zielonego (u mnie rzeżucha) Sposób przygotowania: Kukurydzę ugotuj do miękkości. Czasami zajmuje to pół
wysmienitytemperatury 180 stopni i podpiec ciasto przez około 10 minut. farsz: 500 g bobu 4 jajka 100 ml kwaśnej dobrej śmietany 200 ml greckiego jogurtu 150 g sera typu feta 1 mała ostra papryczka 3 większe ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól do smaku szczypta świeżo mielonego pieprzu Bób przepłukać i obgotować przez około 10 minut. Nie solić
Codzienna kuchnia niecodziennamleka 20 g drożdży prasowanych 1/2 szklanki oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 225 g wody mineralnej gazowanej na nadzienie: pół pęczka natki pietruszki 200 g sera feta ewentualnie pieprz do smaku na wierzch: do posmarowania roztrzepane żółtko lub mleko sezam, czarnuszka lub mak na posypkę Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem, zostawić na 10-15 minut. Dodać
Przepisy na domowy ser i chleb