Smak mojego dzieciństwa. Pyszne domowe, ruskie pierogi. Przepis podpatrzony od babci. Podobno moje wyszły tak samo dobrze;) Serdecznie polecam;) Składniki:* Farsz: 1,2 kg ziemniaków ugotowanych 1 kg białego sera 8-10 cebul skwarki z boczku (2-3 łyżki) wegeta pieprz masło klarowane Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić na plastry, zeszklić na maśle. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, wystudzić
Krakowskie smaki Anidelikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka 50 gram cukru budyń waniliowy żółta galaretka Wykonanie: Twaróg
Krakowskie smaki Anitego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz moje tarty mogą być przepiękne;) Tarta serowa z brokułem Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoser Ricotta (biały)ser feta4 łyżki startego sera żółtego4 jajka2 łyżki śmietanysólpieprzszynka lub kiełbasabrokułPrzygotowanie:Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól
Lawendowe NieboWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowe oponki z białym serem to smak mojego dzieciństwa W moim domu często robione były przez moją mamę. Są mięciutkie, delikatne i puszyste. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść i rozwałkować ciasto, wykroić krążki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu
Marta Gotujejajko na twardo, plaster polędwicy wędzonej, herbata zielona - warzywa z kaszą po chińsku (przepis na blogu) - owsianka: szklanka mleka 0%, 1/2 banana, 3 łyżki płatków owsianych - naleśnik, z białym chudym serem Dzień 6 - jogurt 150g, 3 łyżki musli tropikalnego(...)banana - kawa z mlekiem - miruna na parze z brokułami (przepis na blogu) - grejpfrut - 2 kromki chleba razowego, jajko na miękko, pomidor Dzień 7 - 2 kromki pumpernikla, 70 g chudego sera białego, 8 plasterków ogórka zielonego, kawa - jabłko - grillowana pierś z kurczaka z warzywami (przepis na blogu) - 150 ml kiślu żurawinowego (robimy ze słodzikiem nie z cukrem) - 1/2 banana
SMYKWKUCHNItłustego sera 1 litr 3% mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 10 liści świeżej rucolli sól morska Przygotowanie. 1. Ser z mlekiem. W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka
Pij soki wyciskanetłustego sera 1 litr 3% mleka 50 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 15 liści świeżej bazylii sól morska Przygotowanie. 1. Ser z mlekiem. W dużym garnku rozdrobnić biały ser za pomocą widelca. Dodać 1 litr mleka i zagotować. Po ok. 5-10 minutach (w zależności od zawartości tłuszczu) ser powinien się zważyć, a resztę garnka powinna wypełnić serwatka
Pij soki wyciskanelitr malin 1 jogurt naturalny 370 g 0,5 szkl cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała 1 kostka sera białego 250 g 3/4 szkl mleka 0,5 szkl cukru cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny maliny i listki mięty do dekoracji Żelatynę do pierwszej warstwy rozpuścić w 1/4 szkl gorącej wody. Maliny z jogurtem i cukrem dobrze zmiksować, dodać żelatynę(...)wylać do formy. Drugą warstwę przygotować podobnie. Najpierw rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny w 1/4 szkl wody. Ser z cukrem i mlekiem zmiksować blenderem , odlać 1/ 3 szklanki białej masy. Do reszty dodać żelatynę i wylać do formy. Po zastudzeniu deser wyjąć z formy, w odrobinie wody rozpuścić ostatnią łyżeczkę żelatyny i wymieszać z pozostawioną białą masą serową.. Udekorować
Gotowanie jest łatwejajko 1 żółtko pół kostki margaryny pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki suszonych pomidorów z chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde(...)wylepić wszystkie foremki (można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika
Gotowanie jest łatweskładniki: zsiadłe mleko wykonanie: Zsiadłe mleko podgrzewamy na małym ogniu, przez ok. 20-30 min., nie dopuszczamy do zagotowania. Gdy powstaną grudki sera i oddzieli się
Domowy Smak Jedzeniaszpinak. Jeśli szpinak jest świeży ( a teraz mamy sezon na taki właśnie ) to przyrządzić go na oleju Umyć pokroić drobno, poddusić na oleju. Dodać ząbek roztartego czosnku , pokruszony biały ser - wymieszać i posolić, podsmażyć chwilę. Ugotować ulubiony rodzaj makaronu, nie przelewać go zimną wodą. Dodać do niego przyrządzony szpinak i ... zamieszać :) Jeśli dysponujemy kawałkiem żółtego sera to można zetrzeć(...)posypać potrawę z wierzchu . Gotowe! Potrzebne składniki : szpinak, biały i żółty ser, czosnek, makaron, sól i olej
Proste Potrawyzapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów bardzo dojrzałych dobry będzie biały burgund lub pełne beczkowe chardonnay z Nowego Świata. Ser Abondance www.ocello.com.au T o ser średnich rozmiarów, waży 10 kg. Zawartość tłuszczu: 48%. Szarobrązowa bursztynowa skórka zewnętrzna(...)Munster francuski jest jednym z niewielu serów, które dojrzewają odwrotnie, od wewnątrz na zewnątrz. Francuski Munster nie ma nic wspólnego z krajową odmianą sera Domestic Munster, który jest biały i łagodny w smaku. Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem
gutfutweekend w sobotę robię pizzę ,tym razem na sosie pomidorowym zamiast białego :) i powiem ,że już stęskniłam się za taką wersją smakową. Przepis na ciasto jest w linku ale proponuję zamienić połowę maki na mąkę pszenną razową pamiętając o zwiększeniu ilości mleka do 300 ml ponieważ ciemna mąka pochłania więcej płynów. Przepis jest na dwie cienkie ale duże pizzę . Ciasto(...)pomidorowy - 500 ml przecieru pomidorowego takiego w kartoniku - 2 ząbki czosnku - szczypta bazylii ,pieprzu ,oregano i cukru Zagotować i ostudzić . Składniki na dwie pizzę - 100 g sera brie - pół białego sera mozzarella - 1 papryka czerwona - 5 suszonych pomidorów w zalewie (odsączonych) - 4 plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje
Wypieki Renegdyby tak połączyć chrupiącą sałatę, soczystego kurczaka, wysuszone na południowym słońcu pomidory, biały bardzo puszysty ser i strzelającego w ustach granata? Mieszanka niemalże wybuchowa, ale do odważnych świat należy :) Tak powstał pomysł na kolejną zdrową, FIT sałatę(...)Granat, ser, pomidor suszony i organizm masz dopieszczony :) Jest to naprawę ekspresowa propozycja :) Wystarczy ułożyć na talerzu sałatę, pokroić usmażonego wcześniej kurczaka, posypać kawałkami suszonych pomidorów, granatem i białym serem, a całość skropić odrobiną oliwy z oliwek. Dokładnie tyle pracy mnie to kosztowało :) Powiedz, jak Ci się podoba
Mój Smak na Życieczasu, naprawdę warto je zrobić. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40 sztuk. Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g białego sera 250 g ziemniaków 1 cebula 1 łyżka startego na najdrobniejszych oczkach żółtego sera (użyłam parmezanu) sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gorące bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem(...)ziemniaków (nie może być grudek). Ostudzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle i dodać do ziemniaków. Dołożyć biały i żółty ser. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby
Oryginalny smak