Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Klasyczna potrawka składająca się z duszonej marchewki, cebuli i pomidorów z dodatkiem królika duszonego w winie i rozmarynie. Smak uzupełnia seler naciowy, który idealnie komponuje się z mięsem i winem
Milion SmakówDobra wołowina idealnie komponuje się z selerem naciowym choć na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym połączeniem. W chińskiej prowincji Seczuan takie zestawienie jest bardzo powszechne a wręcz jest obowiązkowe w menu większości restauracji. Klasyczne przyprawy - jak chilli i sos sojowy dodają orientalnej nuty całej kompozycji
Milion SmakówJajka ugotować na twardo. Pokrzywę sparzyć wrzątkiem. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku. Ja podałam z sałatą masłową i polędwicą łososiową na grahamce z natką selera naciowego..... Smacznego
Gaździnka warzytrzeba nawet używać popychacza. Takie proste a jednocześnie super pyszne. Do picia na pierwszy ogień poszedł nietypowy sok Składniki: - 4-5 marchewek, - pół pęczka białych szparagów, - 4 duże łodygi selera naciowego. Wykonanie: Przy pomocy nakładki z najdrobniejszymi sitkami i dodatkowo zakładając na dzbanek sitko wycisnęłam super klarowny sok, pyszny i do tego zdrowy! I pomyśleć że dzięki wyciskarce Sana można
Co na wege obiad?Przyprawy miałkie oraz świeże zioła dodaję na jajko na około 30 sekund przed końcem smażenia. Z reguły przykrywam patelnię aby aromat zdominował jajko. - ze świeżymi warzywami Cebula, papryka, pomidor, seler naciowy, pieczarki. Nie przepadam za zbyt rozmiękczonymi warzywami sadzonymi z jajkiem dlatego warzywa kroję w paski lub talarki i dodaję na rozgrzaną patelnię po czym od razu wbijam jajko
upichconamłodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 garście listków pokrzywy, 1 chili (opcjonalnie), 125 g serka Arla Apetina Pesto i rukola lub 200 ml śmietany 30%, sól i biały pieprz do smaku 5 filecików anchois
SzczyptaSmaQPrzepis na pyszny i bardzo zdrowy zielony sok. Opcja idealna na śniadanie lub przekąskę. Świetnie wpływa na odporność i przeciwdziała bezsenności. Składniki (3 porcje): 2 gałązki selera naciowego 1 pęczek zieleniny (miks pietruszki, szczypiorku, kopru) 3 liście jarmużu 3 jabłka 1/2 cytryny Przygotowanie (7 minut): - składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do skoków SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoragrilluje, a chciałby poczuć podobny smak, to polecam przygotowanie niezwykle aromatycznych pieczonych żeberek w marynacie z dodatkiem miodu. Dla równowagi kalorycznej proponuję podać je z sałatką z cieciorki i selera naciowego . Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka sosu sojowego
Kuchcik gotujepietruszka, obierz i pokrój w małą kostkę o grubości 1,5 cm 1/4 dużego selera, obierz i pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm 2 łodygi selera naciowego, umyj dokładnie pod bieżącą wodą, przekrój każdą wzdłuż na pół, następnie pokrój w talarki o grubości 1,5 cm 3 listki laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego sól morska
Szybko Szybkowarunikają tłustych potraw. SKŁADNIKI: 2 golonki indycze pęczek włoszczyzny mały pęczek lubczyku pół puszki zielonego groszku sól, pieprz do smaku 4 łyżeczki żelatyny liść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowego opcjonalnie czosnek , jeśli lubimy WYKONANIE: Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą tak, by przykryć mięso . Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy Gotujemy
W kuchennym oknie EwyOdcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut. Następnie wlać szklankę wody pozostałej po gotowaniu
Bon Ton ItaliaWkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula 2 gałązki selera naciowego papryczka jalapeno 1/2 papryki czerwonej oliwa z oliwek pieprz, oregano, bazylia, sos sojowy Warzywa kroimy w kostkę i w rondlu delikatnie przesmażamy. Następnie zalewamy całość passatą. Dodajemy przyprawy
vegetaniestron na rozgrzanej oliwie z oliwek do zrumienienia. Podajemy oczywiście z wcześniej przygotowanym sosem grzybowym i jakąś surówką. W naszej wersji surówka jest z kapusty pekińskiej, ogórka, papryki i selera naciowego. Polaliśmy ją prostym sosem winegret. Życzymy smacznego :) Gorące pozdrowienia
vegetaniewarzywa cebulowe - cebula, czosnek, por, szczypiorek, - warzywa dyniowate - dynia, ogórki, kabaczek (cukinia), - warzywa psiankowate - pomidor, papryka, bakłażan - ale zapomnijcie o ziemniakach!!! - warzywa liściowe - sałata, rukola, roszponka, szpinak, boćwina, seler naciowy, natka pietruszki, cykoria, warzywa przyprawowe, zioła. O strączkach wszelkich zapominamy, również o kukurydzy, oliwkach i w zasadzie wszystkich owocach z wyjątkiem tych nielicznych niskocukrowych, które można jeść bez ograniczeń
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEGotowany kurczak, brokuły i sos czosnkowy to na prawdę zgrany duet. Smaki komponuję się tu idealnie przynajmniej dla moich kubków smakowych. Taką sałatkę można dodatkowo wzbogacić np. jajkiem, kukurydzą, selerem naciowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika. Jak przy sporządzaniu każdej sałatki - panuje tutaj całkowita dowolność. Ja dorzuciłam kilka pokrojonych pomidorków koktajlowych, ser feta i plasterki ugotowanego ziemniaka. Składniki
Walijskie Pichcenie