miesiącu królował na moim stole... Tym razem w otoczeniu ryżu i zielonej fasolki z wody Składniki: 600 g łososia 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 seler naciowy sól pieprz biały liść laurowy ziele angielskie odrobina cytryny Wykonanie: Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy
Walijskie Pichceniesosów. Ja przygotowuję zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam. Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :) Potrzebujemy: 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera seler naciowy 1 por 2 cebule gałązka lubczyku 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego sól Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, podzielić na mniejsze części, włożyć do dużego
Walijskie Pichceniesera Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej klopsiki. Zagotować wodę, wrzucić do niej liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę (ja do smaku dorzuciłam jeszcze pietruszkę i kawałek selera naciowego), ew. kostkę rosołową. Chwile pogotować, aby wywar nabrał smaku, po czym i na gotujący się bulion wkładać pulpety. Gotować ok 25 minut. Po ugotowaniu przełożyć na talerz, a bulion
Walijskie Pichceniechudszej" sklepowej w zależności od tego, jakie mamy możliwości zakupu. Mój rosół powstał z: kurczaka ok 2kg 3 marchewek 2 pietruszek średniego selera 1 pora 1 gałązki selera naciowego ziela angielskiego liścia laurowego soli pieprzu małej cebulki Wykonanie: Kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą. Porcjujemy go wycinając skrzydełka, udka, piersi i korpus. Ponownie myjemy wszystkie części. Wkładamy je do dużego
Walijskie Pichceniekurczaka (bez skóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu
Walijskie Pichceniewrócę nie raz do tego przepisu ... Składniki na 2 formy keksowe: 600 g łopatki 600g karkówki 1kg słoniny bez skóry 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 łodygi selera naciowego 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 czubate łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę 3cm x3cm, włoszczyznę obrać. Wszystko
Walijskie Pichceniejajka wzbogaca dodatkowo jego smak ... jak dobrze, że ugotowałam na 2 dni! :-) Składniki: 2 udka z kurczaka (bez skóry) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 1 łodyga selera naciowego 800g świeżego szczawiu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz śmietana słodka 18% do posypania: pestki dyni jajka Wykonanie: Udka myjemy, zalewamy wodą. Dodajemy obrane warzywa, sól, ziele angielskie
Walijskie PichcenieDzień dobry, Uwielbiam warzywa, a spośród nich najbardziej te o wyrazistych smakach. Cebula, czosnek, seler naciowy, rzodkiewka, chilli, rzeżucha - wiele osób ich unika, a ja się nimi zajadam (choćby w mojej ukochanej sałatce ogrodnika ). Tak samo mam z brukselką - pewnie dla wielu z Was jest to koszmar z dzieciństwa, moja Siostra nadal jej nie znosi, ale ja nigdy
Chilli Czosnek i Oliwajest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś nie ma to olej z musztardą francuską z ziarnami gorczycy pół
ladykitchenmoim warzywnym misz-masz z odrobiną kurczaka i dodatkiem kaszy gryczanej - zdrowo, wiosennie, pożywnie i smacznie :) Składniki: 4 garści kaszy gryczanej cukinia 3 pieczarki 2 papryczki chilli pół wiązki selera naciowego puszka pomidorów bez skórki łyżka śmietany pierś z kurczaka (ja wykorzystałam ok 2/3 pojedynczej piersi) opcjonalnie pomidory suszone przyprawy: sól, pieprz, zioła, papryka ostra Przygotowanie: Przed przystąpieniem do przygotowania
Taste Of My Daywróciłam do domu :) Postanowiłam wykorzystać go do przygotowania posiłku do pracy na bazie warzyw. Składniki: opakowanie makaronu mała cukinia lub 2/3 większego warzywa marchew pietruszka 1 lub 2 łodygi selera naciowego papryczka chilli kilka pieczarek Wykonanie: Makaron rozpakowujemy, przekładamy na sitko i płukamy wodą. Ponieważ jest w stanie gotowym do spożycia odstawiamy na bok. Spaghetti wyglądem przypomina makaron sojowy, jednak
Taste Of My Dayowoców przyprawia o zawrót głowy! Dzisiaj "na tapecie" dynia (królowa jesieni) , z której przygotowałam zupę krem. Składniki: 1 kg dyni 1 pietruszka 1 marchew 1/4 selera 2 łodygi selera naciowego 0,5 litra bulionu warzywnego pół łyżeczki curry 1 cm korzenia imbiru Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w grubą kostkę. Warzywa przekładamy do głębokiego naczynia, dodajemy 2 łyżki oliwy
Taste Of My Daywody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce termicznej kształt i kolor różni się od tego sprzed godziny, jednak smak dosłownie POWALA
Taste Of My DayNiezwykle proste w wykonaniu a jakże smaczne i niedrogie danie. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 500 ml mleka 2 jajka 3-4 łyżki mąki 2 marchwie 3 łodygi selera naciowego 2 pory (białe części) 2 łyżki oleju 1 łyżka sezamu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz, chili Mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać płatki owsiane i wymieszać. Odstawić by płatki
Złote przepisygarnka. Składniki -dynia – ile to zależy na ile osób gotujecie- krem z dyni nigdy się Wam nie zmarnuje- świetny do makaronu -tarte Czaniecki -masło -czosnek -oliwa z oliwek -sól -seler naciowy natka -parmezan tarty dość sporo -mleko sojowe Alpro zamiast mleka krowiego- będzie bezpieczniej, łagodniej -przyprawy od Skworcu- suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim + pfeffer gold + Sumak + pieprz ziołowy
Z Kuchni Do Kuchni