przystało na mięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie. Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie(...)wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietany olej do smażenia Schab wieprzowy myjemy i kroimy w dość grube
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchorizo Pomidory z mozzarellą i pesto Carpaccio z pieczarek Papryka faszerowana pieczarkami Papryka faszerowana fetą Pomidorki faszerowane pastą z tuńczyka Roladki z pieczonej papryki Konfitura z czerwonej cebuli Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi na ostro Pikantne pieczarki w mleku kokosowym Tartaletki z pieczarkami i jajkiem przepiórczym Tartletki z pomidorami i mozzarellą Tarta z pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane suszonymi(...)ogórku Sałatka Olivier Szybkie paszteciki z mięsa rosołowego Chrupiąca sałatka z black pudding Szaszłyki wieprzowe po tajsku Kebab drobiowy Lahmacun Dolma - papryka faszerowana Strogonow z wieprzowiny Kotlet schabowy "Cygan" Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami Cukinia faszerowana mięsem Rybne: Kulki z tuńczyka na ananasie Rafaelo z wędzonego łososia Sałatka z awokado i tuńczyka podana w łódeczkach
Codzienne Gotowaniekapusta będzie miękka, jędrna ale nie rozgotowana. W czasie gdy kapusta się gotuje, przygotować zasmażkę. Do przesmażonego boczku dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli. Jeżeli na patelni nie zostało zbyt dużo tłuszczu z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aby mąka się równo rozprowadziła i aby nie powstały grudki. Dolać(...)potrzeby cukrem i sokiem z cytryny - kapusta powinna być lekko słodko-kwaśna. Pod sam koniec gotowania dodać koperek, wymieszać i podawać. Młoda kapusta świetnie komponuje się np. z kotletem schabowym ale także z knedlami z truskakami! Smacznego
Codzienne Gotowaniejeść – mój lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie 70 kg więc to dla niego jak dla nas chipsy ) , a mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego(...)koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego
Ogrodnik w podróżyjajka ( jeśli mam mało ziemniaczków do to wystarczy 1 jajko ) 1/2 do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1 główka cebuli 5-6 pieczarek do środka sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy(...)dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość i zaczynamy formować podłużne krokieciki. 4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką i roztrzepujemy jak do schabowych ) na sam koniec w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego
Gotowanie...to proste !czego słynie Polska? Oprócz schabowego z kapustą oczywiście z pierogów.. a więc przedstawiam polską dumę czyli PIEROGI ruskie :) U mnie w domu się ich nie jadało, królowały za to pierogi z owocami. Ten rodzaj poznałam gdy wyprowadziłam się od mamy:) I jak to młoda studentka żywiłam się w barze mlecznym...a tam robili najlepsze pierogi ruskie na świecie(...)przez mój garnek.. Aż w końcu trafiłam na ten jedyny smak. Oto on. Proporcja na około 40 sztuk: - na 30 dag sera ( półtłusty) potrzeba 60 dag ziemniaków - 2 cebule - 3-4 łyżki słoninki pokrojonej w kosteczkę - łyżka mielonego pieprzu - łyżeczka soli Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Jeżeli nie mamy takiej możliwości należy je bardzo dobrze wystudzić, nim przystąpimy
kawawszklancePyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała.. schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić w plastry(...)masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów
Moje domowe kucharzenieKolejny wtorek - kolejne danie z wieprzowiną. Z kawałka schabu można przyrządzić pyszne i w miarę dietetyczne danie. Mój Mąż twierdził, że "schab i fit - to się
Kolorowy PrzepisownikCannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc(...)lyzki30 g maki-2 plaskie lyzki500 ml mlekasol,pieprz,galka muszkatalowa600-700 g mielonego miesa wolowego1 cebula1 jajko2 zabki czosnku paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan PRZYGOTOWANIE : obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle gheeobrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora pokroic w poltalarki.Dolozyc rozdrobnione warzywa do cebuli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ryby anchois. Korzenny, słodkawy smak sosu przyjął się w kuchniach na całym świecie. Dzięki kupcom z Hong Kongu zawędrował nawet do tradycyjnego dim sum kuchni Chińskiej i Japońskich kotletów schabowych zwanych tonkatsu. Sos sprzedawany jest w mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą(...)goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru
Jem więc Jestemryby anchois. Korzenny, słodkawy smak sosu przyjął się w kuchniach na całym świecie. Dzięki kupcom z Hong Kongu zawędrował nawet do tradycyjnego dim sum kuchni Chińskiej i Japońskich kotletów schabowych zwanych tonkatsu. Sos sprzedawany jest w mniej lub bardziej zmodyfikowanych wersjach w praktycznie wszystkich państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą(...)goździków (w całości) 1/2 łyżeczki curry w proszku 5 strąków kardamonu (rozbitych) 4 świeże chili (posiekane) 2 ząbki czosnku (rozbite) 1 anchois (posiekane, w wersji wegańskiej pominąć) 1 żółta cebula (drobno poszatkowana) 1/2 szklanki cukru 1 laska cynamon (ok. 3 cm) 1 kawałek imbiru (o bokach ok 1.5 cm, obrany i zmiażdżony) Zebrać razem wszystkie składniki. Wszystkie składniki (oprócz cukru
Jem więc Jestemprzyjdzie głodne ze szkoły. Na talerzyku rozmrażały się dwa plastry schabu. Najprościej i najszybciej mogłabym usmażyć kotlety, ale ostatnio były, bardzo lubimy, ale nie chcę aby się nam znudziły. Schabowe inaczej ? A może, a może całkiem inaczej? Coś całkiem innego? Zerknęłam na moją mini spiżarkę słoiczków ETERNO i oświeciło mnie. Mój wzrok przykuł nasz ulubiony Chrzan z Imbirem. Poważnie, wyżeramy(...)osoby: 2 plastry schabu takie jak na kotlety (moje były ok 1 cm grubości) Chrzan z Imbirem sól pieprz papryka słodka mielona mąka do obtoczenia łyżeczka cukru 2 niewielkie cebule olej do smażenia kurkuma Wykonanie: Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety i przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną. Cebulę obrałam i pokroiłam na kilkumilimetrowe plastry. W woku
Blondynka GotujeOsobiście bardzo smakują mi tradycyjne kotlety schabowe, jednak czasem lubię dodać do nich coś od siebie;)) Tym razem wzbogaciłam je o aromatyczną natkę pietruszki i sos śmietanowy również z dodatkiem natki. Danie wyszło bardzo smaczne i jestem pewna, że Wam też zasmakuje.Składniki:500g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz(...)Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie kotlety obtoczyć w odrobinie bułki tartej i usmażyć na złoty kolor.Sos pietruszkowy: pęczek natki pietruszki, 1 szklanka śmietanki 30%, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki drobiowego bulionu, łyżeczka soku z cytryny, szczypta startej skórki z cytryny, łyżeczka mąki, sól, biały pieprz
Z miłości do słodkościKolejne danie "z pałeczkami" :) uwielbiamy orientalne potrawy bardziej niż schabowego, co ostatnio widać na blogu. Chyba zrobię oddzielną zakładkę "azjatyckie", tyle się tego nazbierało. No może przesadzam, że aż TYLE. Umówmy się, że kilka :) Dziś na obiad miał być pstrąg, ale M. uparł się na ryż, a pstrągowi z ryżem nie po drodze, więc pstrąg jutro. A dziś znalazłam daaawno(...)syty. Może nie na takie upały, bo mocno rozgrzewa :) Składniki: - puszka mleczka kokosowego - 300 g filetu z kurczaka - 2 pomidory - duża garść szpinaku baby - 4 ząbki czosnku - średnia cebula - olej kokosowy - curry w proszku - imbir w proszku - płatki chilli - sól - sos sojowy - sok z limonki Pomidora odparzam we wrzątku, obieram ze skóry. Olej kokosowy rozgrzewam na patelni, dodaję
Cook&Love