jedno z najpopularniejszych, zaraz po schabowym, dań często pojawiające się na polskich stołach. Nie mogło zabraknąć ich także i u mnie. :) Kotlety mielone to moim zdaniem jedno z najbardziej wszechstronnych polskich dań. Można podać je z ziemniakami i mizerią, pysznymi buraczkami, a następnego dnia zrobić do nich sos pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy i cieszyć się pysznym daniem, które nie będzie(...)było i tym razem. Polecam! :) Kotlety mielone: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mleka + 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek i 1 łyżka masła do smażenia cebuli pół łyżeczki suszonej pietruszki pół łyżeczki majeranku pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki mielonej kolendry pół
Cooking Monsterjest maluch, któremu można wcisnąć papkę łyżeczką... ona teraz chce jeść sama, to co sama sobie wybierze. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna;) Ostatnio postanowiła zjeść.... kotleta schabowego! W ogóle - najbardziej lubi to, co można wziąć w małe łapki i jedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione, czasem nawet(...)mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka 2 jajka czubata łyżka drobno startego żółtego sera (może być parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę
Kulinarne Inspiracjenowy sposób poczynają widzieć rolę zwierząt w naszym życiu, a jeszcze inni chcą zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy i zharmonizowany.Niemniej jednak smaki poprzedniego życia pozostają. Ulubione schabowe, które można zrobić z boczniaków (ZOBACZ), kotlety mielone z kaszy gryczanej, sosy, zupy... I smalec. Nigdy nie zapomnę tego dość nieprzyjemnego, ostrego zapachu przetapianej słoniny, prażonej cebulki i jabłka. Świeży smakował(...)PASTA Z BIAŁEJ FASOLI) /znaleziony w sieci, zmodyfikowany przez mnie;/ na 1 słoiczek 300 g 1 puszka białej fasoli 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 1 duży (2 mniejsze) ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka pieprzu 1 ziele angielskie ew. sól, pieprz olej roślinny Fasole odcedzam, miksuję na gładką pastę blenderem z sosem sojowym
W kuchni Karmel-itkiKażda gospodyni marzy o malutkich skrzatach, które rachu ciachu wszystko zrobią za nią. Cóż cudów nie ma, ale jeśli postąpi się odpowiednio obiad może zrobić się
Brzuszki Łakomczuszkipieczenia posmarowany olejem i posypany przyprawami. Polecam również przygotować schab faszerowany cukinią . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, 3 plastry sera żółtego sól, pieprz, suszony tymianek 8 podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Umyte i osuszone podgrzybki kroimy w drobną kostkę wraz z cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką(...)układamy na suchej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego! The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2 główki małej kapusty białej2 cebulki2 marchewki1 mały seler1 pietruszka2 szklanki drobnej suchej fasoli100 g boczkusólmajeranekkminek w ziarenkachliść laurowyziele angielskie Sposób wykonania:1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka(...)lekko i drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować.4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę i boczek. Dodać majeranku i kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania.Smacznego
Kuchnia domowa AniTaki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę
My simple kitchenslawy kucharzy, a ich propozycje wzbogacaja nasze codzienne menu. Mozna by rzec, ze kuchnia polska nie ma juz nic do zaoferowania. Wielu ludzi kojarzy ja z bigosem, grochowka czy schabowym z kapusta. Tymczasem ona wciaz gotowa jest nas czyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania.Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis(...)kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczanaprzepis na ciastoskladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 1 cebula posiekana i podsmazona sol, pieprz majeranek suszony ostra papryka w proszku wykonanie:Ciasto nalezy przygotowac wedlug przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem.Na nadzienie
Przysmaki Karolkikażdy Stamppot jest doprawiony za każdym razem innymi przyprawami SKŁADNIKI na 4 porcje: 800 g ziemniaków ugotowanych z solą 200-250 gr suszonych pomidorów z oliwy/oleju 2 szalotki lub cebule dymki z białą częścią 2 duże sałaty rzymskie lub 1 kilo szpinaku 200 ml mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki masła 1 czerwone twarde jabłko Wykonanie: Ziemniaki(...)ósemki (usunąć gniazdo). Ziemniaki wyłozyć na duży pólmisek i przybrać kawałkami podsmażonych jabłek. Posypać odłożoną częścią podsmażonych pomidorów z sałatą i cebulką. Podawać do sztuki mięsa wieprzowego lub schabowego a także do drobiu. Ja podałam dziś Stamppot z suszonymi pomidorami do drobiowej wątróbki na ostro z mleczkiem kokosowym. Przepis na wątróbkę już wkrótce
Sztuka gotowania w/g Samirypikantna. Faszerowane Roladki można przygotować z kurczaka, indyka, ale do przygotowania roladek nadaje się również schab wieprzowy. Polecam również: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Roladki schabowe faszerowane pastą miętową, szynką i serem Roladki drobiowe z pietruszką i serem Do przygotowania 2 porcji pikantnych roladek z kurczaka wykorzystałam: – 1 pierś z kurczaka – 1 łyżkę musztardy(...)czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż podsmażamy z pokrojonym w kostkę pomidorem, cebulą dymką i posiekaną natką pietruszki. Wierzcie mi, że takie połączenie smaków spowodowało, że danie jest pyszne! Polecam:) The post Pikantne roladki z kurczaka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie golonki na naszego bloga. A nie może jej zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne(...)duszoną kapustą kiszoną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po 450g) 2 średnie marchewki (300g) 300g korzenia selera kilka gałązek natki pietruszki 1 średnia cebula 500ml piwa 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól czarny pieprz świeżo mielony 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka kminku Do podania pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem duszona
Kulinarna Pokusacałości jest czasochłonne, ale warto się poświęcić dla oryginalnego smaku, który otrzymamy. 1 kg schabu w plastrach 1 ½ opakowania sera bałkańskiego 600 g ogórków gruntowych 4 ząbki czosnku 3 cebule dymki 1 pęczek świeżej mięty 500 ml ciemnego piwa typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony(...)pokrojonego w kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól, pieprz biały 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Zakrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 45 minut. Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej
noteskulinarnyfigaNiedziela, obiad u mamy, rosół z domowym makaronem, schabowe, szarlotka... Brzmi tak swojsko, ciepło, rodzinnie. Dla niektórych to wręcz tradycja, bez której nie wyobrażają sobie weekendu. Dobry rosół lubi być gotowany długo i to chyba jedna z przyczyn, dla której w polskich domach rzadziej jest gotowany na tygodniu. Może też stąd bierze się jego magiczna moc, gdy jednoczy rodzinę przy(...)również zagościł rosół. Do jego przyrządzenia wybrałam kilka rodzajów mięsa: ćwiartkę i korpus wiejskiego kurczaka, skrzydło i szyję indyka oraz kawałek wołowiny z kością, dużo warzyw korzeniowych oraz paloną cebulę. Samo gotowanie zajęło mi prawie 4 godziny. Nie musiałam jednak stale być w kuchni, zerkałam jedynie, czy rosół w garnku do mnie mruga. I tak oto powstał najlepszy domowy rosół
Obiad gotowyFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas nowalijek, nieco później w tym roku, bo późno zrobiło się słonecznie i ciepło. Teraz przyroda nadrabia straty. Kupiłam więc też swojską rzodkiewkę, pieczarki i zrobiłam gulasz. A szczypiorek to mój, z balkonu :) Wyszło przepysznie(...)kurczaka przyprawy do mięsa: 0,5 łyżeczki soli ziołowej, 0,5 łyżeczki lub więcej pieprzu mielonego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 pęczek młodej marchewki 1 pęczek rzodkiewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 duże pieczarki 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju do smażenia 200 ml zimnej wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki pszennej
Anioszek w kuchniMacie dość zwykłego schabowego? Oto wspaniała dla niego alternatywa i w dodatku bogato nadziana grzybami. Oczywiście farsz możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż(...)domowy fast food. Mam nadzieję, że ponownie ulegniecie moim propozycjom. Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu Sól Pieprz ½ kostki rosołowej lub ulubione przyprawy 10 dag pieczarek Pół cebuli olej Przygotowanie: Kostkę rosołową rozkruszyć z odrobiną oleju na "paćkę" (ewentualnie olej wymieszać z ulubionymi ziołami) Schab rozbić jak na kotlety. Posolić (w przypadku kostki rosołowej należy uważać, bo zawiera
Fabryka pomysłów