schab ze śliwką - 395 przepisów (strona:12/27)

Schab w cieście musztardowym 359

roku na Święta przygotowywałam schab faszerowany suszonymi śliwkami lub morelami. Tym razem znalazłam inny przepis, schab na zdjęciu prezentował się bardzo ładnie. Efekt? Idealnie wilgotny, pachnący i pyszny. Polecam - zwłaszcza na szczególne okazje. Na świątecznym stole prezentował się znakomicie.  Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości  4 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 3 łyżki

Pasja Smaku
Schab w sezamowej panierce 161

też barwników. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i po zakończeniu obróbki, będziecie mogli cieszyć się smakiem domowej wędliny. Składniki na: Schab w sezamowej panierce: około 1,5kg schabu 150g suszonych śliwek około 200ml czystej wódki piętnaście łyżek... Więcej The post Schab w sezamowej panierce appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Schab ze śliwką w koperkowej marynacie. 176

Składniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab moczymy

Moje-pitraszenie
Pieczona biodrówka na kanapki 178

jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika(...)drobiu czy też dziczyzny. Oprócz pieczeni możemy też przygotować roladę mięsną, w którą zawiniemy farsz, albo po prostu suszone owoce, takie jak śliwki czy morele. Z jakiego kawałka tuszy warto przygotować pieczeń ? Największym chyba klasykiem jest tradycyjny schab w majeranku, a tuż za nim plasuje się szynka. Na marginesie, jeśli będziecie piec szynkę warto w sklepie poprosić o taką

Kulinarne przygody Gatity
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 166

kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej.  Składniki (na rodzinny obiad): 1,5 kg schabu  100 gram suszonych śliwek  majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz  oliwa z oliwek do smażenia  Sos śmietanowo- grzybowy: 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków  1 czerwona cebula(...)tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni

Mango Papaja
Pieczony schab ze śliwką 221

schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku  2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto 1 szklanka wody lub bulionu Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron. W nacięcie upchnąć suszone śliwki

Monia miesza i gotuje
Focaccia alla genovese z wędliną sojową z suszonymi śliwkami Polsoja 194

wędliną sojową Polsoja. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także

Z Kuchni Do Kuchni
Wegetariańska kanapka z wędliną sojową z suszonym śliwkami od Polsoja 256

suszone śliwki ! Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami to urozmaicona śliwkami propozycja zastąpienia mięsnych wędlin lżejszym, bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami została przygotowana

Z Kuchni Do Kuchni
Schab ze śliwką 116

Składniki: Schab 1 kg Sól łyżka Jałowiec 3 kulki Majeranek łyżka Papryka słodka łyżeczka Pieprz czarny mielony łyżeczka śliwki suszone 200 g Przygotowanie: Kulki jałowca(...)rozgnieść w moździerzu lub za pomocą noża. Wmieszać z pozostałymi przyprawami przygotowując marynatę. Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy schab z każdej strony.  Za pomocą długiego wąskiego noża robimy nacięcie na wylot schabu. Do środka wciskamy śliwki. ( Jeśli zostanie nam odrobinę mieszanki przypraw śliwki możemy również obtoczyć w przyprawach.) Mięso odstawić na minimum 12 godzina do lodówki

Kulinarne przygody
Roladki ze śliwką 189

świąteczne menu. Danie możemy podać tradycyjnie z ziemniaczkami lub w towarzystwie dowolnej kaszy. Zamiast schabu możemy wykorzystać filety z kurczaka lub indyka. Polecam! Roladki ze śliwką Składniki na 4 roladki: 4 plastry schabu 4 plastry surowej szynki wędzonej garść suszonych śliwek 0.5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, musztarda łyżka mąki + łyżka kwaśnej śmietany do zagęszczenia  Wykonanie

Smak mojej kuchni
Schab z żurawinami i owocem kaki 117

Tradycyjna kuchnia polska nie może obejść się bez pieczonego schabu, najczęściej ze śliwką w roli głównej. Zresztą sama jestem wielką fanką tej klasyki. Niemniej jednak, aby nie popaść w rutynę przygotowałam pieczony schab w ostrej marynacie w towarzystwie słodko kwaśnych żurawin połączonych ze słodkim owocem kaki. Efekt? Musicie już się sami przekonać

Z Hrabiną w kuchni
Bigos z żeberkami 129

godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1.5 kg kapusty kwaszonej 1 kg żeberek 300 g schabu 15g grzybów suszonych 4 śliwki suszone 2 duże cebule 3 liście laurowe 15 ziaren pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju woda 1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem(...)sól, przyprawy i gotujemy. 2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni smażymy pokrojone kawałki schabu i tak samo przekładamy do garnka. Śliwki przekrawamy na pół a grzyby kroimy na drobne kawałki. Wszystko dodajemy do garnka tak samo jak wodę z grzybów w których się moczyły. Całość dokładnie mieszamy

karolgotuje
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 260

obiady i wędlinę do kanapek na zimno. Oryginalny przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella świątecznie". Zmieniłam w nim jedynie dwie rzeczy. Kupiłam schab bez kości i do nadzienia - na życzenie męża - dodałam śliwki zamiast żurawiny. Myślę, że z żurawiną byłoby równie pysznie! To co, kto skusi się na przedświąteczne testowanie? :) Plusy: posiłki można przygotować z minimalną ilością tłuszczu(...)średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  2 łyżki oleju  200 g suszonych śliwek (lub żurawiny)  Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia i nakrawamy na grubość

bistro mama
Śliwki w zalewie octowej 135

śliwki praktycznie zmierza już ku końcowi. Jednak z doświadczenia wiem, że najsłodsze węgierki są właśnie pod koniec sezonu śliwkowego. I właśnie tę odmianę śliwek i z tego właśnie okresu najbardziej polecam do marynowania. Z drugiej strony nie oznacza to, że owoce powinny być bardzo dojrzałe. Wręcz przeciwnie, podobnie jak w przypadku gruszek używamy słodkich, ale raczej twardych śliwek. Zbyt dojrzałe(...)może sprawić, że trudno już będzie kupić odpowiednie owoce. Podobnie jak marynowane podgrzybki i gruszki tak przygotowane śliwki nadają się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu. Śliwki w zalewie octowej

Kulinarna Pokusa
schab ze śliwkami w rękawie pieczony... 200

Składniki: schab bez kości 1,5 kg, suszone śliwki kalifornijskie 20 dag, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, masło 2 łyżki świeży kawałek schabu opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, długim, cienkim nożem zrobić "tunel" dla wkładania śliwek: wbić nóż w środek mięsa(...)kręcąc nim jak spiralą do połowy mięsa, następnie tak samo z drugiej strony zrobić nadziać mocno śliwkami bez pestek, pozostałe przyprawy wymieszać i dobrze natrzec schab włożyć do rękawa mięso, na wierzchu położyć porcje masła, zawiązać rekaw z obu stron i schować do lodówki na całą noc rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię