pogardziłby żaden ówczesny oficer. Gęsi pipek, schab po warszawsku, gołąbki po biłgorajsku z kaszą gryczaną i grzybami oraz sum po polsku – oto wybrane dania z karty. Miłośnicy dań mięsnych mogą sięgnąć po żebro wołowe, fani kuchni roślinnej — po sznycel z kapusty włoskiej z jajkiem sadzonym. U Wieniawy czeka też tarta ze śliwkami i ptasie mleczko z truskawkami. 2. Restauracja Stara
Kuchcik gotujedalsze poczynania ;) 1. Schab po bałkańsku 2. Zupa brokułowa z serkiem topionym 3. Jogurtowe placki z truskawkami 4. Kasza z sezonowymi warzywami 5. Jajka z farszem pieczarkowym 6. Kotlety mielone z cukinią i serem feta 7. Szarlotka z budyniem 8. Sernik na zimno z winogronami 9. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania ze śliwkami i kruszonką
My simple kitchenSKŁADNIKI: FARSZ: 240g śliwek suszonych firmy "Bacalis" (znajdziecie je w sklepie POLO MARKET) 70g masła 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku firmy "Na Szlaku Smaku" (znajdziecie go w sklepie POLO MARKET) 1 łyżeczka bazylii sól pieprz DO POSYPANIA: sól pierz tymianek majeranek bazylia papryka czerwona słodka odrobinka chili olej DODATKOWO: 1 kg schabu rękaw do pieczenia WYKONANIE: 1. Schab możemy
Dziś Ja gotujesuszoną śliwką PRZEPIS TUTAJ *** *** Kruche i soczyste kotlety schabowe w musztardzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Zrazy z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Bogracz PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejskie roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Polonezy – faszerowane roladki schabowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Golonka pieczona w piwie i kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Zawijane zraziki z mięsa mielonego PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurcze pieczone w pysznej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po bałkańsku PRZEPIS
Blog z ApetytemJacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchab w sosie paprykowym z dodatkiem cebulki i pomidorów. Duszony w gęstym sosie, miękki i kruchy. Doskonała alternatywa dla klasycznych schabowych, świetna propozycja dla tych którzy szukają ciekawego pomysłu na plastry schabu. Do tego ryż albo ziemniaki i jakaś surówka i klasyczny obiad gotowy. Schab w sosie paprykowym Składniki: ok 1 kg schabu pokrojonego w plastry 3 łyżki oleju(...)plastry schabu, dodać liść laurowy i ziele, przykryć przykrywką i dusić na wolnym ogniu 1.5 h. Na koniec dodać koncentrat, całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 10 minut, w razie potrzeby można dodać trochę wody jak sos będzie za gęsty. Doprawić sola i pieprzem w razie potrzeby. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis polubisz też Wieprzowinę ze śliwkami
Smaczny zeszytQuesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki(...)Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado
kruche babeczkiQuesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki(...)Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado
kruche babeczkikebab - gyros 20. Quesadillas z kurczakiem i nie tylko ... 21. Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe(...)mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka z dżemem 30. Zapiekanka z tortellini, kurczakiem w gyrosie, szpinakiem i brokułem 31. Sałatka z brokułem, boczkiem, pestkami dyni i słonecznika 32. Schab pieczony z chilli i czosnkiem 33. świderki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i mozzarellą 34. Tortille po meksykańsku zapiekane 35. Rollsy z szynki i awokado 36. Mini pizze
kruche babeczkiSzynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da się zmienić w piękną, smaczną i – co nie pozostaje bez znaczenia – soczystą pieczeń. Wieprzowinie świetnie pasują słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję(...)tylko na świąteczny obiad! Suszone owoce zostawiamy w całości – ani śliwek, ani moreli nie kroimy. Do słoika lub zamykanego pojemnika wlewamy rum i gorącą wodę, mieszamy, dodajemy suszone morele. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby owoce równo namakały alkoholem. Śliwki kalifornijskie są już wystarczająco miękkie, nie wymagają namaczania. Przyprawy – jałowiec, kolorowy i czarny pieprz, ziele angielskie – podprażamy przez kilka minut
Karo in the Kitchenprzekrojone na pół Pełny przepis na zupę z rzeżuchy Zupa z rzeżuchy Schab nadziewany tuńczykiem Lubicie surf and turf? To spodoba Wam się przepis na polską wersję vitello tonnato z kupnym już gotowym schabem nadziewanym sosem tuńczykowym. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki(...)trochę do dekoracji) Pełny przepis na schab nadziewany tuńczykiem z sosem tatarskim: Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato Schab po warszawsku Wolicie bardziej tradycyjne nadzienie niż tuńczyk? Nie ma problemu schab po warszawsku nadziewany jest jajkiem. Bardzo wielkanocny przepis w dodatku w nowoczesnej, szybkiej wersji. Składniki: ok 300 g kupnego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (lub domowego
Ugotowane pozamiatanekapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj(...)stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone) lub 2-3 łyżki stołowe powideł śliwkowych 1 strąk suszonej bardzo ostrej papryki 1 łyżka stołowa miodu (użyłem czarnego egipskiego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamamy, tak przygotowywany jest w naszej rodzinie od pokoleń Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1/2 kg słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz(...)szklankę wody, gotujemy do miękkości. Na tarce ścieramy jabłka, dodajemy do kapsuty, mięso i wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia
Z Majeczką w kuchnipodlewamy go wodą, jednak kapusta powinna puścić tyle wody, że nie będzie to konieczne. Po dwóch i pół godzinach, gdy kapusta zmniejszy swoją objętość i ściemnieje, dodajemy koncentrat pomidorowy i śliwki wraz z wodą. Dusimy kolejną godzinę. W międzyczasie próbujemy czy trzeba doprawić solą, pieprzem czy cukrem, ewentualnie zakwasić winem czy sokiem z kiszonej kapusty. Łącznie bigos powinien się gotować(...)Zobacz także: Krewetki z prażonym makaronem Idealna przystawka na przyjęcia. Szybko się robi, dobrze sma... Sałatka "Brokułowy wianuszek" Była już brokułowa sałatka z kolorowymi jajeczkami, teraz pr... Schab po cygańsku Wielu osobom brakuje pomysłów na przyrządzanie schabu. Gdy r... Dietetyczne frytki beztłuszczowe Frytki lubią dzieci i dorośli, ale smażone na głębokim tłusz... Post Idealny bigos pochodzi z bloga
Poezja smaku