Schab ze śliwką w przyprawie korzennej W okresie świąt, często na naszych stołach gości schab ze śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło(...)jeszcze około 20 minut . Po tym czasie jest gotowy do spożycia . Świetnie smakuje z sosem śliwkowym lub pieczeniowym a na zimno , na kanapki jak znalazł ..mniam Smacznego ! Post Schab ze śliwką w przyprawie korzennej pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyłatwe do przygotowania danie o atrakcyjnym wyglądzie. Naprawdę polecam ten schab przygotować jako wędlinę do chleba, smakuje pysznie. Składniki: 1 kg schabu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki majeranku 2 łyżki oliwy 150 g suszonych śliwek i moreli Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku(...)natrzeć mięso dokładnie ze wszystkich stron.. Przez środek, wzdłuż schabu, ostrym nożem zrobić nacięcie. Patrz film. W przygotowane w ten sposób nacięcie wkładać naprzemiennie posmarowane odrobiną oliwy, śliwki i morele. Schab ułożyć w żaroodpornym naczyniu i przykryć folią spożywczą. Naczynie włożyć do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso wyjąć z lodówki na 30 minut
Pani M - kuchnia smakowitaPieczony schab ze śliwkami Na świątecznym stole nie może zabraknąć tak pysznego schabu ze śliwkami. Taki schab, można podawać na zimno i na ciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej(...)całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze
Kuchnia DanusiSchab ze śliwkami i morelami... Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu. Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami. Pachnące czosnkiem i majerankiem. Oblepione rozpuszonym miodem. Idealne na ciepło i do kanapek! Składniki: 1 kg schabu bez kości; 10 suszonych śliwek bez pestek; 10 suszonych moreli bez pestek; 2 średnie marchewki; 4 szalotki; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 2 łyżki płynnego miodu; Majeranek(...)Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył. Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.). Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części. Szalotki obrać. Nadziany schab natrzeć przeciśniętym
Gospodyni MiejskaDoskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie. Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)nadzienie. Następnie nadziewamy suszone śliwki, z obu stron wejdzie po 15 szt. suszonych owoców. Potem mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką... można użyć gotowej przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy
chleba naszegoPyszny schab w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych śliwek - polecam :) SKŁADNIKI 600g schabu bez kości 100g wędzonego boczku 300g kiszonej kapusty ok 15 sztuk suszonej śliwki 2 jabłka 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kapustę płuczemy, odciskamy i drobno siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne(...)solimy i pieprzymy. Obsmażamy na oleju na złoto z obu stron. Przekładamy do kapusty, przyprawiamy majerankiem i dusimy razem do miękkości. Podajemy np. z ziemniakami. Pyszny schab z kapustą i śliwką
Moje Kuchenne Rewelacjeowoce postanowiłam go zrobić w domu. Mój mąż nie jest zwolennikiem łączenia mięsa z owocami, ale ten schab mu zasmakował. Można go podawać na ciepło, jak i na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,2 kg schabu bez kości 150 g śliwek suszonych bez pestek 1/2 szklanki białego wina wytrawnego lub bulionu Marynata: 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli(...)ostrej papryki 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Składniki marynaty w miseczce połączyć ze sobą. 2. Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić wewnątrz nacięcie, ale nie przecinać schabu na pół. W nacięcie poupychać suszone śliwki. Schab natrzeć dokładnie marynatą. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 3. Zamarynowane mięso
Danka PichciŚwięta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez. W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie(...)Schab pod galaretą jest delikatniejszy i bardziej soczysty. Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki - 2 kg schabu - 400g śliwek suszonych - 1 łyżka soli - 2 łyżki pieprzu - 2 łyżki majeranku - 8 ząbków czosnku - 5 łyżek żelatyny - 2 litr bulionu opcjonalnie rosołu - rękaw do pieczenia Do dekoracji - pomidorki koktajlowe - liść sałaty karbowanej , może być inna - kilka plasterków szynki Wykonanie - Czosnek
Eli GotowanieSchab ze śliwką - tradycyjny. Składniki: schab 1 kg suszone śliwki przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób wykonania: Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża wycięłam otwór w środku. Mięso natarłam solą pieprzem i przyprawą. Zostawiłam na 1 dobę w lodówce. Następnego dnia w otwór schabu włożyłam suszone śliwki. Końce zabezpieczyłam wykałaczką. Schab podsmażyłam z każdej strony
Darcia w kuchnichcę „zabłysnąć” robię roladę schabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i Wam zasmakuje. Składniki: 1 ½ kg schabu 100 - 150 gram śliwek suszonych 100 gram boczku parzonego Plastry boczku wędzonego, parzonego Sól Pieprz Słodka papryka Kilka ziaren jałowca Wykonanie: Schab rozkrawamy w taki sposób aby uzyskać jak największą powierzchnię ( jak książkę(...)solą i pieprzem oraz utłuczonymi owocami jałowca. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 o C przez około
Smaki Ewyschab można podawać na ciepło jak i na zimno. Będzie super daniem na specjalne okazje i nie tylko. Alkohol nada mięsu soczysty smak i lekki aromat. To jest pycha Schab umyć i wysuszyć, usunąć tłuszcz i ścięgna. Powinien zostać piękny czysty płat mięsa. W miseczce wymieszać olej z pozostałymi składnikami marynaty i posmarować nimi mięso. Najlepiej zostawić tak mięso(...)żubrówką lub jałowcówką i tak zostawiamy na dwie godziny. Następnie odcedzić. Za pomocą ostrego noża naciąć otwór wzdłuż mięsa i powpychać śliwki. Ja pomogłam sobie długim drewnianym kijkiem. ( rączka od tłuczka) Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do rękawa do pieczenia. Na patelnię wylać pól szklanki wody wody, tylko tyle, żeby odzyskać wszystkie przyprawy
Kuchnia PokoleńTradycyjna świąteczna potrawa. Stwierdziłam jednak, że faszerowanie schabu śliwkami to strata czasu :) Wystarczyło go obłożyć suszkami, podlać wodą i upiec. Smak rewelacyjny, a przy okazji trochę zaoszczędzonego czasu. Składniki: 1 kg schabu 15 dag suszonych śliwek Sól, Smalec 1 łyżka mąki Wykonanie: Schab umyć, natrzeć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wlać(...)średnio nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Schab podczas pieczenia podlewać małą ilością gorącej wody i wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia oprószyć schab mąką. Upieczony schab podzielić na porcje i obłożyć śliwkami. Podawać do obiadu na gorąco lub na zimno chrzanem
Tradycyjna Kuchniawedług sprawdzonego od lat przepisu. Ląduje on na kanapkach chłopców z dodatkiem jakiegoś warzywa, np. kiszonego ogórka, również własnej roboty- przepis na najlepsze pod słońcem ogórki znajdziecie tutaj . Schab pieczony ze śliwką, o którym zaraz Wam napiszę charakteryzuje się tym że jest niezwykle soczysty. Można go jeść na ciepło, ale według mnie najlepiej smakuje na zimno. Jako że dzięki suszonym(...)świąt u nas już trwają, a dziś wspólnie z chłopcami przygotowaliśmy właśnie taki oto soczysty schab pieczony z dodatkiem śliwek i moreli (przepis od Ewy Capri). Soczysty schab pieczony ze śliwką – składniki Do jego zrobienia potrzebne nam będą: -1 kg schabu wieprzowego bez kości -20 dag suszonych moreli -20 dag suszonych śliwek – odrobina miodu -2 łyżki oleju -łyżeczka
Arbuziakisuchym, więc, aby nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek. Składniki: świeży surowy schab , surowy wędzony boczek , świeże śliwki(...)sól , pieprz , majeranek , cebula , czosnek , tłuszcz do obsmażenia, słodka śmietana do doprawienia sosu. Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu. Śliwki umyć i wypestkować. Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę. Do kieszonki włożyć plaster boczku
Codzienna kuchnia niecodziennalekko owocowy smak. Wprost rewelacyjny. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką Składniki. 6 schabów wieprzowych 40 dkg mięsa mielonego 12 plastrów boczku(...)duże śliwki 1 i 1/2 łyżeczka soli 6 łyżek musztardy Dijon Sos: 250 ml wywaru warzywnego 4 gałązki rozmarynu 3 duże śliwki Rolady wieprzowe z mięsem mielonym oraz śliwką Przygotowanie. Schaby wieprzowe rozbić na cienkie plastery tłuczkiem do mięsa. Każdy z plastrów posypać z obu stron solą (jedna łyżeczka soli na wszystkie) i posmarować łyżką musztardy Dijon. W miseczce wymieszać
mecooks