schab ze śliwką - 395 przepisów (strona:6/27)

Wieprzowina na świąteczny obiad 145

popularne mięso w kuchni polskiej, stąd wiele potraw charakterystycznych dla tej kuchni. Przeciętny Polak podobno zjada ok. 70 kg mięsa wieprzowego rocznie! Świeża, z dobrego źródła wieprzowina: boczek, karkówka, schab, szynka, żeberka – są doskonałym źródłem białka, wapnia, witaminy E i żelaza. Mięso to cenione jest najbardziej za swoje walory smakowe, każdy kawałek mięsa wieprzowego smakuje inaczej, dlatego potrawy z tego(...)Zapraszamy! A jeśli nie jadacie wieprzowiny to polecam 50 naszych przepisów na Najlepsze przepisy z kurczaka na Obiad Wielkanocny . Wieprzowina na świąteczny obiad: Boczek faszerowany mięsem mielonym 2. Schab ze śliwką 3. Schab w sosie ziołowym. Sztuka mięsa. 4. Kotlety ze schabu z farszem z boczku i papryki 5. Schab pieczony z grzybami. Schab faszerowany. 6. schab pieczony z tymiankiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy ze śliwkami 147

siebie! CIASTO ZE ŚLIWKĄ CIASTO NA MAŚLANCE ZE ŚLIWKAMI SERNIK ZE ŚLIWKĄ DESER ZE ŚLIWKAMI I GRUSZKAMI POD KRUSZONKĄ PIECZONA OWSIANKA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKIEM CHIA ZE ŚLIWKĄ PIECZONY SCHAB ZE ŚLIWKĄ KNEDLE ZE ŚLIWKAMI KOMPOT WIELOOWOCOWY

Lena Gotuje
Schab nadziewany śliwką wędzoną 234

Składniki: 1 kg świeżego schabu 1 opakowanie wędzonych śliwek bez pestki 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 rękaw do pieczenia (może być naczynie żaroodporne ) Wykonanie: S chab umyjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem kuchennym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z ziołami prowansalskimi. Zwijamy(...)folię spożywczą odstawiamy, w chłodne miejsce na dobę. Śliwki zalewamy wrzącą wodą, odcedzamy na sitku. Schab rozwijamy z foli, długim nożem przebijamy po długości kilka razy. Nadziewamy śliwkami środek schabu, wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 160° C około 2 godzin pod koniec pieczenia przecinamy folię aby schab mógł się przyrumienić. Podajemy jako przystawkę

kgwjanczewo
Roladki schabowe z suszoną śliwką 188

Smaczne mięsko z dodatkiem słodkiej, suszonej śliwki. Świetne na codzienny posiłek jak i na weekendowy obiad w większym gronie, polecam :) Składniki na 10 sztuk: ok. 700 g schabu 20 suszonych śliwek 10 plastrów wędzonego boczku ostra musztarda sól, pieprz jajko i bułka tarta na panierkę   Schab umyć, osuszyć i pokroić na 10 plastrów(...)następnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć delikatnie z obu stron solą i pieprzem. Mięso z jednej strony posmarować cienką warstwą musztardy, na nim położyć plasterek boczku oraz 2 śliwki, boki schabu złożyć do środka i zawinąć w rulonik. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Roladki smażyć pod przykryciem na złoto

Simply Food
Schab ze śliwką w galarecie.-zaproszenie do akcji 151

otwór na śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów.  Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta . Składniki 1 kg schabu bez kości 200g śliwek suszonych 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka majeranek 4 ząbki czosnku pomarańcz do dekoracji  3 łyżki żelatyny 1 litr bulionu(...)rosołu rękaw do pieczenia Wykonanie Krok 1 . Czosnek rozdrobnić dodać sól,pieprz,majeranem . Razem wszystko wymieszać. Krok 2 . Umyć i osuszyć schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać śliwki. Krok 3 . Wypełniony schab dokładnie natrzeć mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Krok 4 . Włożyć schab do rękawa i piec ok 40-50 minut

Eli Gotowanie
Schab ze śliwką. 472

Schab ze śliwką, to smaczne, proste i efektowne danie. Świetnie się sprawdzi  na co dzień i od święta. Dobrze smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, ale też  na zimno, na kanapki. Idą święta, więc pomyślałam, że ten przepis może  Wam się przydać(...)Taki schab przygotuje nawet początkująca pani domu.  Kto jeszcze nie robił, to szczerze polecam. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt super.  Do przyprawienia schabu, użyłam gotowej przyprawy do mięsa wieprzowego, ale czasami przyprawiam solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą, oraz czosnkiem granulowanym. Także jak kto woli :) Składniki: 1 kg. schabu bez kości suszone śliwki przyprawa

Agusiowe smakołyki
Schab duszony w sosie z whisky i suszonymi śliwkami 354

Schab w sosie whisky z suszonymi śliwkami Dziś polecam bardzo smaczny i aromatyczny obiad – kruchy i soczysty schab duszony w sosie(...)suszonymi śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem whisky. Smaki w tej potrawie rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Polecam!     Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 100g suszonych śliwek 1 cebula 30 ml whisky pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz 1/2 szklanki mąki 0,5 litra wrzątku olej do smażenia     *** Śliwki zalewamy wrzątkiem

Blog z Apetytem
Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką 139

się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami.   Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej  PRZYGOTOWANIE : Schab myjemy, przez całość(...)wkładamy kiełbasę. Nacieramy schab solą i pieprzem, oprószamy papryką. W wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy schab i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Schab przekładamy do naczynia do zapiekania, na wierzchy i z boku układamy śliwki. Naczynie przykrywamy. Pieczemy przez 90 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Przez ostatnie 20 min dopiekamy schab bez przykrycia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab ze śliwką. 184

Schab ze śliwką, prosty i szybki przepis, który jest doskonały na święta. Schab myjemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem kuchennym,  nożem wyrównujemy/odcinamy zbędne kawałki i zabieramy się do faszerowania śliwkami suszonymi. Długim nożem wycinamy wzdłuż/ pośrodku dziurkę przez całe mięso. Wkładamy śliwki i przyprawiamy mięso na zewnątrz: na dwa kg schabu dałem 1 łyzkę soli,  1 łyżkę

chleba naszego
Schab ze śliwkami 129

Skoro brniemy w klimacie świąteczno - noworocznym, to mam dla Was propozycję mięsną :-) Robiliście już kiedyś schab ze śliwkami? Ja robię od niedawna i powiem Wam, że polubiłam bardzo :-) Dziś zaproponowałam Wam wersję ze śliwkami moczonymi w alkoholu - myślę, że jest ciekawsza, ale piekłam też mocząc śliwki w wodzie ;-) Możecie popróbować obu i zdecydować, która bardziej Wam odpowiada :-) A może macie(...)jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi?  SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce całkowicie) i odstawiamy

Czary - gary w kuchni
Schab ze śliwką. 129

Schab ze śliwką to dość popularne danie. Można go jeść na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno jako wędlinę na kanapki. W każdej wersji jest bardzo smaczny :) Pasuje na co dzień i na święta. Spróbujcie, myślę że będzie Wam smakował :) Składniki: schab ok 1 kg. (ja miałam 750 g,) śliwki suszone sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka i ostra(...)nożem na wylot. Najpierw z jednej potem z drugiej strony. Tak żeby powstał wąski tunel. Wycięcie nie może być za szerokie. W rozcięty środek powpychać ciasno śliwki. Następnie natrzeć mięso przyprawami. Tak przygotowany schab włożyć do naczynia, najlepiej zamykanego, delikatnie polać olejem i wstawić na dobę lub dwie do lodówki. Po tym czasie przełożyć schab do rękawa foliowego lub torebki

Agusiowe smakołyki
Schab nadziewany śliwkami zapiekany z warzywami. 88

propozycję ze śliwkami suszonymi Helio.  Schab jest przepyszny i delikatny w smaku, idealny na ciepło i zimno. Kanapki smakują z nim wyśmienicie. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Będzie idealny na świąteczny stół. Zapraszam do wypróbowani.    Składniki:   około 1 kg schabu bez kości 300 g  śliwek suszonych Helio sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka(...)Wykonanie:   Schab myjemy i osuszamy, do mleka dodajemy 1 startą cebulę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mleka ma być tyle żeby pokryło cały schab. Schab zalewamy mieszanką mleczno cebulową, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 godziny. Następnie wyciągamy schab z mleka osuszamy papierowym ręczniczkiem. Przez szerokość schabu robimy głębokie otwory tak żeby nadziać je śliwkami. Wszystkie przyprawy

Sama słodycz i szczypta chili
Schab ze śliwką w galarecie 193

Schab ze śliwką w galarecie to taki mój pewniak na wszelkich przyjęciach. Dobry jest zarówno zalany galaretą jak i bez niej, po prostu ułożony na półmisku. Pychotka Składniki: 1 kg świeżego schabu bez kości  15 suszonych śliwek papryka słodka vegeta sól, pieprz czosnek suszony odrobina ziół prowansalskich, 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki żelatyny Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy(...)dokladnie mieszamy w miseczce, dodajemy oliwę. Powstałą marynatę nacieramy schab z każdej strony i na noc wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu schabu wąskim i długim nożem robimy przez środek nacięcie i wkładamy w nie śliwki. Tak powstałą pieczeń wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i pieczemy ok.1

Cukiernia Pychotki
Schabowe roladki z suszoną śliwką 233

obiad. Idealne połączenie wieprzowego mięsa z suszoną śliwką i wędzonym boczkiem. Te roladki zachwycają nie tylko wspaniałym smakiem ale i cudownym aromatem.   Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej(...)smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy po 3 – 4 suszone śliwki *** *** Mięso ciasno zwijamy w ruloniki. Każdą roladkę owijamy plasterkiem wędzonego boczku *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rumiany kolor

Blog z Apetytem