Tradycyjny kotlet schabowy pokryty pierzynką z cebuli i sera :)) Miliony kalorii! :) Ale smacznie. Czasem ... i tak być musi :)) Składniki: 4 kotlety schabowe
Walijskie PichcenieDziś pomysł na obiad, a raczej mięsko do obiadu.Łatwe w wykonaniu, fantastyczny w efekcie końcowym i odmienne od pospolitego schabowego. Czytaj więcej »
FarmażonyDostałam dzisiaj od brata prezent :). Własne logo :). Mam nadzieję, że się Wam podoba. Ogromne podziękowania dla Oli z bloga "52 tygodnie w kuchni" za
Przepisy AleksandryCzernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i
Smaczna PyzaSkładniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz
Czerwona PorzeczkaDziś polecam łatwy przepis na pieczony schab na kanapki lub do obiadu. Jest mięciutki i soczysty , to najlepszy zamiennik sklepowych wędlin. Ziołowa marynata do pieczonego schabu nadaje mu mnóstwo smaku. W mojej znalazł się między innymi majeranek, czosnek, słodka papryka i odrobina kminku - do marynaty możecie jednak użyć ulubionej mieszanki przypraw i suszonych ziół. Schab pieczony w całości wymaga uprzedniego(...)obsmażenia na patelni - wystarczy krótkie smażenie ze wszystkich stron, białko mięsa powinno się ściąć z wierzchu. To gwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 C. Schab z piekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje
Lekcje w kuchnidosłownie pęka w szwach od wspaniałych przepisów. O tym, jakie jest mięso pieczone w niskiej temperaturze przekonałam się dość dawno, podczas pieczenia wołowiny . Tym razem na blat kuchenny trafił schab pieczony w niskiej temperaturze. Składniki: - ok. 2 kg kawałek schabu bez kości Marynata: - 40g soli peklowej - 3 łyżki mielonej ostrej papryki - 1 łyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki czosnku(...)łyżka cukru - 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego - 2 litry wody (zwykła, z kranu) Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki - siatka wędliniarska Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej papryki, pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w garnku (dałam w gęsiarce
mojewypiekiinietylkoSchab po węgiersku z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczona wędlina nie jest niczym nowym , ani odkrywczym , ale uwierzcie , ten przepis powoduje , że schab jest mięciutki i soczysty .Doskonale sprawdza się na kanapki , nawet bez dodatków . Wędlinka siedziała u nas w lodówce tylko trzy dni , biorąc pod uwagę ,że nasza rodzinka liczy 4 osoby , to zniknięcie w takim czasie(...)schabu jest imponujące i świadczy samo , za siebie o jego smaku . Polecam , jest to chyba jeden z najsmaczniejszych wyrobów wędliniarskich jaki można sobie przygotować , bez większych trudności . Składniki : 2 kg schabu bez kości 40 g soli peklowej 4 łyżki ostrej mielonej papryki 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru siatka wędliniarska do szynki Schab obcinamy ze wszystkich błon , tłuszczyków i innych
Ogrodnik w podróżyWielu z nas ma swoje popisowe danie na schab, ja w dalszym ciągu szukam tego, które takim będzie. Jednak chyba właśnie ta wersja od zawsze jest moją ulubioną i przygotowuje ją dość często. Za każdym razem kiedy serwuję schab po sztygarsku goście są nim oczarowani, a przecież jest on tak banalny w swym przygotowaniu. Morał z tego taki(...)proste dania też zapisują się pozytywnie. Najważniejsze, że jest to smaczne połączenie, które można podać z ulubionymi sosami i dodatkami o których decydujecie już sami. Schab po sztygarsku pieczony ze śliwką SKŁADNIKI : 1 kg schabu bez kości około 150 g cienkiej kiełbasy podwędzanej (długość schabu) sól, pieprz i papryka słodka do smaku 6-7 śliwek świeżych olej PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiniskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz. Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice. Składniki: 1 kg schabu b/k 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki(...)papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć
Ala piecze i gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam domową wędlinę. Bez konserwantów i innych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej(...)pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki pieprzu łyżeczka soli 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Schab umyć, za pomocą noża zrobić pośrodku dziurę i wypychać ją żurawiną. Następnie wymieszać ze sobą pozostałe składniki i natrzeć nimi schab. Włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na całą
Humanistka w kuchniPamiętacie mój Schab z szynkowaru? Jeśli tak to świetnie, Ci którzy nie pamiętają, nazwa jest podlinkowana, można kliknąć dla przypomnienia. Worki do szynkowaru skończyły mi się, więc postanowiłam zaryzykować i na bazie tej samej mieszanki przypraw upiec schab w piekarniku. Udało się! Schab nie wyszedł suchy, czego się najbardziej bałam i prawie tak samo smaczny jak ten przyrządzony w szynkowarze(...)Część tego schabu została zjedzona na kanapkach, a część na obiad w sosie chrzanowym. Podczas pieczenia wytworzyła się ciemna galaretka, taka esencja sosu pieczeniowego, czyściutka i klarowna, którą wykorzystałam jako bazę sosu. Wyszło pysznie. Dodatkowym plusem tych poczynań był fakt, że mój syn odkrył, że chrzan z imbirem wpisał się na stałe do jego ulubionych smaków. Nie będę ukrywać, praktycznie
Blondynka Gotujeciepło. Na zimno idealnie smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Pomysł na taki schabik mam od mojej bratowej Moniki, ona ma często super pomysły, które mi czasami podsuwa,dziękuję. Schab umyć i osuszyć. Cienkim nożem przebić schab przez środek i lekko go naciąć. Białą kiełbasę włożyć do zamrażarki, kiełbasa musi być lekko przymrożona, bo inaczej nie dacie radę jej wcisnąć(...)środka schabu. Zdjąć skórkę i wsunąć białą kiełbasę do otworu w schabie.Musztardę wymieszać z miodem i mocno natrzeć schab ze wszystkich stron. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany schab zostawić na jeden dzień w lodówce. Następnego dnia włożyć schab do rękawa foliowego do pieczenia, zamknąć szczelnie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, około 1 godziny i 10 minut
Kuchnia PokoleńNiedźwiedzi ,schab kanapkowy Domowym wędlinom , nie ma końca , są pyszne i zdrowe . Przede wszystkim smakują mięsem , przyprawami …. i mięsem , a nie soją , wodą ..oraz czymś nie określonym , sztucznym .. uf ! Generalnie jestem zwolennikiem domowego wytwarzania żywności , nawet jeśli ciut bardziej tłusta , to i tak zdrowsza od tej sklepowej napakowanej chemią , gdybym miała więcej czasu i miejsca , to pewnie hodowałabym krowy(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> No ale wróćmy do rzeczywistości i tego co się ma i przerobić da " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej
Ogrodnik w podróży