schab smażony - 1167 przepisów (strona:29/78)

Bitki wieprzowe z pieczarkami 140

kiedy wszystkie Tygryski stają się baardzo głodne. Szczególnie głodek na mięsko rośnie! :) Obiadowo lub kolacyjnie polecam coś pysznego:Bitki wieprzowe z pieczarkami Składniki:plastry schabu wieprzowegocebulapodsmażone pieczarkimąkasól morska z ziołamiolej z winogron do smażenia Przygotowanie:Mięso rozbić na cieńsze plastry, przyprawić solą morską z ziołami - polecam wersję z młynkiem - jest wtedy świeża i aromatyczna. Przyprawione plastry mięsa obtoczyć

Lawendowe Niebo
Forszmak lubelski ;) 620

Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie:Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy

Czerwona Porzeczka
Wiosenna sałatka z groszkiem 177

różnych restauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki:100 g ryżu długoziarnistego 200 g mrożonego  groszku 3 cienkie kotlety schabu wieprzowego1/2 zielonego ogórka2 łyżki posiekanego koperkuoliwa z oliwek EVocet balsamicznysólpieprzolej do smażenia Wykonanie:Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do dokładnego odsączenia. Kotlety oprószamy solą(...)pieprzem i smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Gdy przestygną kroimy je w cienkie paseczki.Mrożony groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy taką ilością gorącej wody, a by był nią dokładnie przykryty. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze.Do miski

Kulinarne przygody Gatity
Schab faszerowany szpinakiem 586

cebula 5 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku sól pieprz czarny Ładny kawałek schab nacinać wzdłuż ostrym nożem. Nacięcia zrobić głębokie, ale trzeba uważać, żeby mięsa całkiem nie przeciąć. Oprószyć solą, pieprzem i odstawić. Cebulę, pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Smażyć wszystko po kolei na patelni do miękkości. Na końcu dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę

https:KKuchniaMniam
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 184

jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Łączy się genialnie zarówno z wszelkim mięsem, jak i warzywami. Szybko i zdrowo, kolorowo i na pewno nie nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym(...)masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki   2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Karo in the Kitchen
Schab pod pieczarkową pierzynką 133

natki pietruszki Mięso umyć i osuszyć. Pieczarki pokroić w półplasterki, przesmażyć na łyżce oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek. Smażyć jeszcze minutę. Doprawić pieprzem i wymieszać z natką pietruszki. Ser zetrzeć na tarce, 2 łyżki odłożyć, resztę wymieszać z majonezem. Schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oleju. Na każdym kawałku położyć pieczarki i po łyżce majonezu z serem. Całość

Smakołyki Asi
Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 283

Składniki:Mięso: 1kg schabusól, pieprz ziołowypapryka słodka4 ząbki czosnkuczosnek granulowanyprzyprawa do mięsa wieprzowego 2 łyżki oleju Farsz: 300g wątróbki drobiowejcebulatymianek, rozmaryn, pieprz, sól jajko2 łyżki bułki tartejmasło do smażenia Sos:3 łyżki miodu 2 czubate łyżki musztardy sarepskiej2 czubate łyżki musztardy francuskiej3 łyżki śmietany do zup i sosów2 łyżki olejuSchab kroimy na pół, nie krojąc go do końca- tak, żeby(...)czekamy, aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy jajko i bułkę tartą. Mieszamy aż składniki się połączą.Mięso rozbijamy, ale nie zbyt cienko- około 1,5cm. Na płacie ze schabu rozsmarowujemy farsz i zwijamy roladę. Obwiązujemy sznurkiem, żeby się nie rozpadła. Końce możemy spiąć wykałaczkami, żeby farsz nam nie uciekł.Podsmażamy na oleju, około 1 minuty na każdą stronę.Przekładamy

Czerwona Porzeczka
Schab zapiekany ze szpinakiem 275

schabowe. Nie tym razem, tym razem, że upał za oknem był wielki postanowiłam go nie smażyć a upiec :) I tak powstało to danie, pyszne bo cała rodzina się w nim zakochała, całe danie zniknęło i już wiem, że mam to danie niedługo powtórzyć. Schab zapiekany ze szpinakiem 5 plastrów schabu  50 dkg szpinaku ( u mnie mrożony )  2 ząbki

Kuchnia na wzgórzu
Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym 183

owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie aromatyczna. Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym Składniki na 8 porcji: 1,5 kg schabu bez kości suszone  śliwki suszone morele sól, pieprz parę listków szałwi i rozmaryn tłuszcz do smażenia Marynata: 1 cebula 3 młode cebulki 2 ząbki  czosnku 1,5 szklanki wytwanego wina( u mnie białe) 0,5 szklanki(...)przeciwnym razie należy  je co jakiś czas przewracać. Suszone owoce wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i pozostawiamy na 2 h do napęczniena. Owoce powinny być zupełnie zakryte. Zamarynowany schab  wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy z przodu kieszeń( nie przecinamy na wylot). My lubimy  dużo owocow, więc kieszeń była szeroka, pozostawiłam tylko

Mia Cucina Sofieta
Schab Chow Mein 259

grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki na 20-25 minut. Marchew(...)Paprykę kroimy w paski. Przygotowujemy sos. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Na rozgrzany olej (2 łyżki) w woku wrzucamy mięso, smażymy przez około 4-5 minut. Przekładamy do miski. Podsmażamy następnie warzywa (oprócz dymki), co chwilę mieszając. Warzywa powinny być chrupkie, lekko twarde. Wrzucamy wszystkie składniki z powrotem do woka. Wlewamy

Mania Gotowania
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 170

ziarenka jałowca szczypta suszonego tymianku łyżeczka suszonego majeranku Schab opłukany, wysuszony, posypuję z jednej strony przyprawami, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i nacieram,następnie druga strona.Cebulę obieram i kroję w piórka. Układam na patelni (najlepiej takiej nieprzywieralnej, jak ja, wtedy nie dodaję tłuszczu)  wraz z cebulą i smażę na złoto-brązowy kolor. Kiedy mięso już jest wystarczająco miękkie(...)odrobinę mąki rozrobionej  w odrobinie wody i porządnie mieszam. Zagotowuję całość, najlepiej na tej patelni, gdzie smażyliśmy mięso, zyskamy na smaku i aromacie. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Do tego sosu wkładam ponownie mięso. Podduszam jeszcze jakieś 5 minut.  I schab jest gotowy do podania. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS:   Muszę się pochwalić, normalnie muszę! Jadę

W kuchni Karmel-itki
kotlety ze schabu z kurkami 157

soli. Kotlety ze schabu ( najlepiej aby były grubości około dwóch centymetrów) wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie, trzy godziny. W tym czasie oczyszczamy kurki,  krojąc większe sztuki na mniejsze części. Na płycie rozgrzewamy dużą, głęboką patelnie ( z przykrywką), wlewamy na nią łyżkę oleju ( pozwoli nam to smażyć grzywy w wyższej(...)przez kilkanaście sekund. Następnie na patelnię dodajemy grzyby doprawiamy je pieprzem i smażymy przez kilkanaście minut na dość dużym ogniu. Teraz na drugiej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i układamy zamarynowane kotlety ze schabu, rumieniąc je z każdej strony na złoty kolor. Przesmażone kotlety dodajemy do grzybów, całość podlewamy słodką śmietaną

Miód i pieprz
Polędwiczka w melasie 266

Polędwiczka w melasie to azjatycki fusion. Pewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja(...)imbiru szczypta chili w proszku (lub więcej) 1 średni por 1 marchewka ryż do podania (dowolny – jaki lubicie) sezam do posypania (można pominąć) olej rzepakowy lub arachidowy do smażenia W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz chili w proszku. Ponownie mieszamy

Poezja smaku
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 171

łyżki mąki pszennejSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem.Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w garnku w którym będzie duszone mięso, następnie do pieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół  łyżeczki pieprzu

Mix smaku
Schab w sosie arabskim 165

figi suszone 1 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego (dałam białego) 3 łyżki oliwy 4 łyżki wina (u mnie białe)  Do dzieła!!! Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy, następnie zmniejszamy ogień i chwilkę dusimy. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Cebulę kroimy w piórka, figi w kostkę (dość drobno

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania