sałaty - 3500 przepisów (strona:84/234)

Domowe hamburgery 161

mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę(...)Ogórka, pomidora i cebulę kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.  3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę

Szefowa kuchni
Grecka sałatka z serem feta 193

Sałatka moja ulubiona, co prawda pomidory zimą to nie to samo co te polne soczyste i aromatyczne, ale całość wyszła apetycznie. Składniki 1 główka sałaty lodowej 6 pomidorów  3 ogórki (latem 6-7 ogórków gruntowych) 1 opakowanie sera feta sos grecki do sałatek (można zastąpić ziołami prowansalskimi i oliwą) można dołożyć też fioletową cebulę pokrojoną w pióra, oraz oliwki(...)Sposób Ogórki obieramy ze skóry, kroimy w pół plastry, pomidory kroimy na ćwiartki.. Sałatę lodową myjemy, następnie rwiemy na kawałki. Wszystko wrzucamy do miski, na sam koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz sos grecki przygotowany według przepisu na opakowaniu (3 łyżki wody + 3 łyżki oleju + zawartość torebki) całość delikatnie zamieszać

Kuchenne aromaty
Sałata po staropolsku 135

Składniki  duża główka sałaty lodowej 1 duży kubek ukwaszanej śmietany cytryna garść koperku szczypta soli szczypta pieprzu Sposób Opłukaną i obsuszoną sałatę rozrywamy na mniejsze części, rozkładamy na miseczce, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy ukwaszaną śmietanę zmieszaną z przyprawami. Całość posypujemy koperkiem. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu, przed podaniem całość mieszamy

Kuchenne aromaty
Tortilla z mięsem mielonym 184

mieć wszystkiego.  Składniki  4 gotowe placki tortilli  30 dag mięsa mielonego 2 cebule  1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy  4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu  Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy(...)dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę.  2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem.  3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy

Kuchenne aromaty
Muchomorki 131

zarazem efektowna.  Pomysł zaczerpnięty z Biblioteczki poradnika domowego nr 9/2011 Jolanta Kasperska"Ugotuj mi mamo smacznie i szybko" str 54.  Składniki 3 jajka 3 pomidory 3 liście sałaty lodowej  majonez Sposób  Jajka gotujemy na twardo, schładzamy. Kolejno odcinamy jajka od dołu (aby stabilnie stały) oraz od góry, aby położyć "kapelusik". Pomidory myjemy i przecinamy na pół(...)górna część pomidorów posłuży nam za kapelusz. Na talerzyku obłożonym sałatą układamy jajka, a na nich kapelusiki. Wykałaczką robimy kropki na kapeluszach

Kuchenne aromaty
Pomidory inaczej 136

również przekąska, zaczerpnięty z Biblioteczki Poradnika Domowego, wydrukowanej z podtytułem "Lato" z 1992 roku! Składniki 3 duże pomidory 3 jaja ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 3 liście sałaty 3 gałązki natki pietruszki Sposób Pomidory umyć i pokroić na plasterki, w taki sposób, by nie przecinać ich do końca. Jaja obrać, również pokroić na plasterki. Ułożyć pomidory na listkach sałaty

Kuchenne aromaty
Pakieciki ze szparagami w wersji podlaskiej 127

którą opisuję niżej może być też przystawką do majowego posiłku. Pachnie pięknie i wybornie smakuje . Składniki : 4 szparagi (miękkie części) 2 plastry szynki 2 źdźbła trawy żubrowej olej, masło sałata 2 łodygi mięty sól morska Obrane szparagi podgotować na parze razem z trawą żubrową. Chodzi o to, by zmiękły. Plastry szynki przekroić wzdłuż i zawijać nimi szparagi. Związywać trawą żubrową(...)Obsmażać pakieciki z obu stron na rozgrzanym oleju z masłem. Podawać z liśćmi sałaty wymieszanymi z miętą (u mnie mięta omszona). Całość posypać solą morską

Weekendy w domu i ogrodzie
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 189

obciążeniem i piec przez kolejne 15  minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę oliwy, dodać wilgotną sałatę, chwilę smażyć na średnim ogniu, mieszając aż sałata zwiędnie. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn. Cukinię pokroić w plasterki grubości 2 - 3 mm, ułożyć na nagrzanej patelni grillowej

Stare Gary
PIĄTECZEK!!!HAMBURGER Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ 180

klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ , pokrój ja na talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z rozgrzana oliwą, smaż powoli mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie dodaj  wino, syrop klonowy, sól(...)PATELNIA jest już nagrzana smaż hamburgery, ja lubię średnio wysmażone, wystarczyły im po 3 minuty z każdej strony. Teraz bierz rozkrojoną bułę i połóż po kolei: buła, mięso, boczek, sałata, pomidor, boczek i ser, znowu buła. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Sałatka z botwiną i pieczonymi warzywami oraz grzankami i serem 106

Składniki: 1 pomidor 1/2 pomarańczowej papryki 5-6 rzodkiewek 6-7 liści botwiny 3-4 liście sałaty rzymskiej dwie kromki chleba żytniego na zakwasie 2 plastry żółtego sera np. gouda, choć osobiście polecam parmezan chili, sól, pieprz sok z 1/2 limonki Pomidora kroimy na pół, paprykę zostawiamy w kawałku. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni i wkładamy kromki pieczywa. Tuż po wyciągnięciu z piekarnika paprykę kroimy na mniejsze kawałki a pieczywo w kostkę. Botwinę, sałatę i rzodkiewki myjemy. Rzodkiewki kroimy w pół bądź w ćwiartki. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy solą. Marynujemy 10 minut. Marynowane warzywa układamy na talerzu, następnie układamy pieczone warzywa. Całość

Mango Papaja
SAŁATKA Z AWOKADO, MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 144

głowie już kołacze się kilka pomysłów i teraz czas na ich realizację. Wam również polecam dziś trochę ruchu, może poobiedni spacer? Dziś jest tak pięknie... SKŁADNIKI: kilka liści młodej sałaty rzymskiej 1 kulka mozzarelli 1 awokado 3-4 suszone pomidory kilka piórek czerwonej cebuli 1-2 jajka ugotowane na półtwardo sok z cytryny posiekany szczypiorek sos olej z zalewy suszonych(...)pomidorów 1/2 łyżeczki ostrej musztardy suszona bazylia, oregano i tymianek sól pieprz A jak to zrobić: Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone w kostkę i skropione cytryną awokado, pokrojoną w kostkę mozzarellę, paski suszonych pomidorów i piórka czerwonej cebuli. Całość polać sosem przygotowanym z podanych składników, lub innym ulubionym. Na wierzchu ułożyć przekrojone

Kuchnia w opałach
Szybka sałatka obiadowa 3976

Polecam  szybki sposób na smaczną sałatkę. Ja podałam ją do obiadu. Składniki: 1 główka małej sałaty 2 średnie pomidory 1 pęczek rzodkiewek 250 ml gęstej śmietany 18 % 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz ziołowy Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć i zalać

O kuchni z uczuciem
Łosoś i kuleczki z quinoa z zielonymi warzywami 137

czosnku, 3 łyżki tahiny, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą(...)zrumienienia. Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia. Smacznego

Plate of Joy
Pyszne francuskie kanapeczki 102

zrobienia tych cudownie letnich kanapeczek przyczyniło się szkolenie na jakim byłam zainspirowało mnie połączenie owoców z majonezem. Oto przepis: Składniki: Bagietka Garść świeżych truskawek Sałata Ser pleśniowy Masło Majonez Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy na plasterki,smarujemy masłem.Na wierzch układamy sałatę,plasterek sera pleśniowego,połowę truskawki i kapkę majonezu. Podajemy schłodzone Smacznego! Dodam,że są one doskonałym dodatkiem do Szampana

Wielki apetyt
Ryż ze smażona sałatą rzymską 101

Składniki: 2 sałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego  Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem

Wielki apetyt