potrafi odtruć i odnowić organizm człowieka. Jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, oczyszcza organizm i niweluje skutki stresu, wspomaga serce i działa antyrakowo. Wspaniale smakuje. Może zastąpić np.zielony groszek w sałatce i porcję mięsa. Fasola mung jest tzw. Superfoods. Jest bogatym źródłem błonnika (100 g gotowanej bez soli fasolki zaspokaja 61 proc. dziennego zapotrzebowania), łatwo przyswajalnego białka (28 proc.), witaminy
Z Kuchni Do Kuchnidługo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje: 200 g ryżu
Kucharzycagłównie mamom jako składnik herbatki dla maluchów na wzdęcia. Orzeźwiające w smaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek. U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej. Składniki: koper włoski(fenkuł) jabłko marchewka 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny sól 2 łyżki posiekanej
Pysznie & Piękniepatelni położyć placuszki na papierowym ręczniku, przykryć drugim. Lekko przycisnąć, żeby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Podawać z sałatą i ziemniakami. Zabieram sobie jutro do pracy. Zjem je z sałatką roszponką i polane sosem czosnkowym. Sposób podania tych placuszków czy klopsików może być różny. Te placuszki są pyszne, polecam
Kuchnia PokoleńBuraki bez wątpienia odwzajemniają moją buraczaną miłość bo ciągle podpowiadają mi co mogę z nich przyrządzić. Inspiracji i pomysłów nie ma końca, a na stole co chwile jest nowa sałatka, zupa, czy deser. Pośród tych wszystkich nowości zapomniałam wspomnieć na blogu o jednym z moich ulubionych dań obiadowych z udziałem burka, czyli pesto buraczanym. Danie to łączy moje dwie wielkie
Kolizje SmakówDuszony groszek z marchewką Duszony groszek z marchewką , jest świetną przystawką do obiadu , podawaną na ciepło . W naszym domu zjawia się zawsze w tym samym czasie
Ogrodnik w podróżykażdej postaci ją preferuję (dla przykładu, dodana do szaszłyków daje niesamowity aromat, ale podczas jedzenia zwykle ją odrzucam, za to nie wyobrażam sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie
Smaki Na Talerzuobydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone ziemniaki, sałatka
Kuchnia MagdaLenyPyszna sałatka ,która ostatnio wymyśliłam,paluszki krabowe,chrupiąca czerwona papryka i świeży zielony ogórek,do tego kremowe awokado i jeszcze odrobina sosu sojowego-mniam Składniki: opakowanie makaronu w kształcie ryżu, awokado, pół czerwonej papryki mała puszka kukurydzy, mała cebulka, opakowanie paluszków krabowych(250 g) zielony ogórek, 3-4 łyżki majonezu(żeby była lżejsza można dać pół na pół z jogurtem
Swojskie jedzonkoSałatka ryżowa z tuńczykiem to moja kolejna tuńczykowa propozycja. Nadaje się na każdą okazję- kolacje rodzinne, imprezy czy też na święta. Jest bardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu
Zrób to smacznieBardzo gorąco polecam wszystkim tę sałatkę. Jest naprawdę super! Połączenie jak dla mnie idealne, jednocześnie jeszcze bardziej przekonało mnie do selera naciowego, za którym wcześniej nie przepadałam. Składniki: 2 puszki tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 1 mała puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 4-5 łodyg selera naciowego (u mnie był dość długie) 1 cebulka majonez pieprz świeżo zmielony Sposób
Kuchnia domowa Anichia dziennie – to idealna ilość, która pozytywnie wpłynie na nasz organizm, nie szkodząc przy tym w ogóle! Nasiona chia możecie podać w formie puddingu lub dodać je do koktajli, sałatek, jako dodatek do naleśników, musów itp. Składniki: 250 ml mleka kokosowego 3 płaskie łyżki nasion chia 1 banan Jagody goji Opis przygotowania: Do wysokiego naczynia dodajemy nasiona chia oraz mleko
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnelubi siedzieć w kuchni podczas upałów. Dziś przygotowałam obiad w kilka minut. Kilka składników sezonowych, parę gestów kulinarnych i możemy się cieszyć pysznym letnim daniem z makaronu. Sałatkę możemy podać na obiad, kolację i jako dodatek do mies Składniki 1/2 opakowania makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów,bazylii, suszonego szpinaku i suszonych buraków
Kulinarne pyszności MolkiGrasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym Składniki ½ kg grasicy cielęcej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 gałązki świeżego tymianku 2 rozgniecione ząbki czosnku Pęczek szczawiu 5 jajek 1 litr mleka 30dkg kaszanki 10 plastrów boczku wędzonego Słonecznik Grzanki Skórka i sok z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mieszanki suszonych
Kulinarne pyszności Molki