sałatki - 52407 przepisów (strona:1863/3494)

Zielony hummus – ciecierzyca, awokado, pietruszka 66

pasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów… Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę! Składniki 1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy  ( aquafabę, czyli wodę

Tajemnice Smaku
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą 60

już się upiekł. Co to za smak? Próbowaliśmy kawałek po kawałku i nikt nie potrafił określić, jak skategoryzować ten wypiek. Dla mnie chlebek świetnie się sprawdził, jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw. Smaczny był również posmarowany kremowym białym serkiem, taka kanapka na śniadanie. Cały czas jednak zastanawiam się z czym jeszcze buraczany chlebek będzie się dobrze komponował? Składniki

Tajemnice Smaku
Serowy placek z dynią, porem i fetą 59

dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje również na obiad podany z sałatką z mieszanych sałat. Przygotowując taki placek mamy okazję zrobić porządki w lodówce. Możemy wykorzystać końcówki żółtych serów, ser ricotta zamienić na twaróg, a zamiast dyni i pora dodać cukinię i cebulkę

Tajemnice Smaku
Sałatka z makaronu z cukinii i makaronu ryżowego podana z pomidorkami i halloumi 75

Lubicie kuchenne gadżety? Ja bardzo i odkąd kupiłam spiralizer, często przygotowuję taki szybki makaron z cukinii. Tym razem makaron z cukinii wystąpi w duecie z innym

Tajemnice Smaku
Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami 81

marnuj jedzenia 2018” Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle. Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe

Tajemnice Smaku
Hummus z grzybami, harissą i oliwą truflową 78

Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować to danie. Tym razem proponuję wersję z grzybami, oliwą truflową i pikantną mieszanką przypraw harissą. Do hummusu możemy dodać grzyby świeże, suszone (wcześniej namoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy

Tajemnice Smaku
Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 85

złoty kolor.  Podajemy od razu, najlepiej smakują świeżo usmażone, wtedy panko jest bardzo chrupiące. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo

Tajemnice Smaku
Karkówka duszona z porem 443

wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Na koniec sos zagęścić mąką ryżową wymieszaną w odrobinie wody. Karkówkę można podać z dowolnymi dodatkami, u mnie kluski śląskie i sałatka z kapusty

Monia miesza i gotuje
WEGECIKI Z CIECIERZYCY I PAPRYKI 114

Dziś na obiad proponuję paprykowe falafele. Pieczone, bez tłuszczu,  chrupiące, idealnie współgrają z sałatką lub pieczonymi warzywami. Te wegeciki możemy nawet wsadzić z bułkę, dodać sałatę, paprykę, sos i... wege burger gotowy! Jeden przepis - wiele zastosowań.  Polecam!    Składniki na ok 25 wegecików: 2 szklanki namoczonej ciecierzycy (ok 1 szklanka suchej), 1 papryka, 1 cebula, Sól kamienna

Jeść, by żyć w zdrowiu
E -BOOK - WYPRZEDAŻ! TYLKO DO 31 STYCZNIA! 86

book FLEXI JESIEŃ w wyjątkowej i cenie 35zł! Jeśli jeszcze nie miałeś okazji zakupić ebook to polecam! Znajdziesz tam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów na pyszne śniadania, obiady, sałatki i kolacje. SKLEP  i więcej informacji

SMYKWKUCHNI
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 82

jest bardzo istotne dla rozwoju dzieci i młodzieży. Jest doskonały dla diet lekkostrawnych, jak również uzupełni aminokwasy po intensywnym treningu sportowca. Naturalny jogurt możemy wykorzystywać na wiele sposobów: do sałatek, zagęszczania zup i sosów – będzie lżejszym odpowiednikiem majonezu czy śmietany, oraz do przygotowywania zdrowych i pożywnych koktajli. Przygotowane z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw, na bazie ekologicznego jogurtu, świetnie sprawdzą

Kuchcik gotuje
Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami 139

smakiem. Tak jest z wieloma produktami, dlatego warto próbować nawet tych rzeczy których nie lubimy a wiemy, że są dla nas zdrowe. Inne przepisy z wykorzystaniem jaj: Różowa sałatka z łososiem i jajkiem Szybka pizza śniadaniowa z jajkami i pesto Zapiekane jajka z parmezanem i ziołami Pieczarki faszerowane jajkiem i serem żółtym Artykuł Pasta jajeczna z awokado i suszonymi pomidorami

Słodkie Gotowanie
Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem 103

przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella 105

Roladki drobiowe nadziewane pieczarkami i serem mozarella. Łatwe w przygotowaniu, dobrze przyprawione, smacznie i efektownie prezentujące się na talerzu. Roladki podane z ziemniaczanym puree, sosem pieczarkowym i sałatką z awokado Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 30 mins Czas gotowania / Cook time: 40 mins Czas całkowity / Total time: 1 hr 10 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients

Spice things up
Domowa prażona cebulka 114

równomiernie żeby odsączyć ją z tłuszczu. Pozostawiłam ją tak do wystygnięcia, a następnie przełożyłam do słoika i schowałam do lodówki. Taką cebulkę można wykorzystać do posypania zapiekanek, hotdogów czy sałatki. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje